galéria megtekintése

Választási csalás lehet a kopaszbotrány vége

17 komment


Lencsés Károly

Nyilvánvaló törvénysértés történt, amikor megakadályozták Nyakó Istvánt a népszavazási kezdeményezése beadásában – állítja Hack Péter.

Csak ámulok és bámulok – kommentálta röviden a BRFK korrupciós bűnözés elleni osztályának a kopaszbotrány kapcsán hozott, nyomozást megszüntető határozatát Hack Péter büntetőjogász. A rendőrség szerint ugyanis nem történt választási bűncselekmény, amikor február 23-án erőteljes testalkatú ­fiatalemberek fizikailag akadályozták az MSZP-s Nyakó Istvánt abban, hogy a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését elsőként érkeztesse az iroda portáján elhelyezett időbélyegzőnél.

Hack Péter büntetőjogász szerint a rendőrség döntése a joguralom végét vetíti előre
Hack Péter büntetőjogász szerint a rendőrség döntése a joguralom végét vetíti előre

Hack kijelentette, hogy őszintén érdekelné, hol végzett az a rendőr, aki ezt a döntést aláírta, mert álláspontja szerint nehéz lenne jobban dokumentálni egy nyilvánvaló törvénysértést. Szerinte biztonsági kamerák sora, illetve a sajtóban megjelent felvételek is egyértelműen bizonyítják, hogy valakit jogellenesen korlátoztak alkotmányos alapjoga gyakorlásában, egy népszavazási kezdeményezés benyújtásában. A Btk. eléggé egyértelműen fogalmaz: aki az arra jogosultat a választásban, a népszavazásban akadályoz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Hack hangsúlyozta, hogy ez a választási irodánál egyértelműen megtörtént, s teljesen közömbös, hogy végül mi lett a következménye. Ez nem eredmény-bűncselekmény – magyarázta –, s különben sem az elkövetőkön múlott, hogy Erdősi Sándorné kezdeményezésével szemben a Kúria Nyakóét fogadta el.

 

Ez a döntés a későbbi választási csalások törvényesítését, a joguralom végét vetíti előre – véli Hack. Példaként hozta fel, hogy bárki kerítést építhet majd a szavazóköröknél, és ha az erdőn keresztül azt meg lehet kerülni, a rendőrség a mostanihoz hasonló álláspontot foglalhat el. De szerinte akár kigyúrt kopaszok is sorfalat állhatnának a bejárat közelében, s amennyiben csak némi kerülőre késztetik a választókat, a BRFK jogértelmezése szerint ez sem kifogásolható.

Ezek a férfiak akadályozták meg Nyakó Istvánt a népszavazási kezdeményezése leadásában
Ezek a férfiak akadályozták meg Nyakó Istvánt a népszavazási kezdeményezése leadásában
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Nyakónak kézbesített határozatból kiderül: a feljelentő a nyomozás megszüntetése miatt panaszt sem tehet. Ennek magyarázata Magyar György ügyvéd szerint az, hogy a választás rendje elleni bűncselekmény sértettje nem maga a politikus, hanem a választás jogintézménye. Ugyanez a helyzet a garázdasággal is, amelynek védett jogi tárgya a köznyugalom. A panasz kizárása tehát önmagában nem támadható, viszont az ügyvéd úgy gondolja, mégis érdemes az ügyészséghez kifogást előterjeszteni, amelyben Nyakó vitathatja a határozat tartalmát, illetve kérheti azt is, hogy minősítsék részben az ügy sértettjévé.

Magyar György ügyvéd szerint lehet még fogást keresni a rendőrség határozatán
Magyar György ügyvéd szerint lehet még fogást keresni a rendőrség határozatán

Az eljárás garázdaság miatt is folyt, de a rendőrség ezt sem látta bizonyíthatónak, mert az „erőszak megvalósulása nem igazolható”. Az ügyvéd mégis úgy gondolja, érdemes lehet ezen is fogást keresni, mert az a nap nem múlt tényleges erőszak nélkül, ráadásul az erőszakos magatartás – amely a Btk. szerint a tényállás egyik alapeleme – nem feltétlenül tettlegességet jelent, mert elég lehet a kihívóan közösségellenes, verbális agresszióval kísért, másokban riadalmat keltő fellépés.

Gulyás Márton nem lepődött meg

Nem lepte meg Gulyás Márton civil aktivistát a kopaszok elleni nyomozás megszüntetése. Őt viszont gyorsan elítélték, mert a Nyakó Istvánnal történt eset másnapján a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság cégtábláinak leszerelésével tiltakozott. Márciusban ezért garázdaság vétsége miatt próbára bocsátották, miközben nem tanúsított kirívóan közösségellenes magatartást, nem lépett fel erőszakosan, és az akció senkiben sem kelthetett riadalmat. Gulyás Márton egyébként személyesen is tapasztalhatta, hogy a hatóságok egészen nyilvánvaló helyzetekben sem akarnak eljárni, így hiába lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy megütötték egy tüntetésen, illetve bántalmazták a Városligetben is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.