galéria megtekintése

Rogán és a hivatal: valaki „rosszul emlékszik”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 29. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Rogán Antal az Indexnek adott minapi interjújában egy ponton meghazudtolta a belvárosi önkormányzatot, amely – még az ő polgármestersége alatt – Rogán mostani kijelentésével ellentétes választ küldött lapunk egyik kérdésére. Még a tavalyi parlamenti választás előtt számolt be a Népszabadság a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. és a hozzá tartozó ingatlanportfólió eladásáról egy Luxemburgba bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű vállalkozásnak.

Lapunk hívta fel először a figyelmet arra, hogy az eladás után a cég ügyvezetője Serfőző Péter, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sógora lett. Később a Blikk megtudta, hogy az V. kerületi önkormányzat „az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte az eladási árat az ingatlanválságra hivatkozva”, így „százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék az (…) ingatlanüzleten”.

Majdani szálloda a Dorottya utcában. Egy ajánlat érkezett rá. Vagy kettő
Majdani szálloda a Dorottya utcában. Egy ajánlat érkezett rá. Vagy kettő
Teknős Miklós / Népszabadság

Az önkormányzat a lap megkeresése nyomán arra hivatkozott, hogy az ingatlanpiaci válság kitörése miatt „a 2008. februári nyilvántartási értékeket nem lehet összevetni a 2009. végi helyzettel”. Ennek az ügyletnek a során cserélt gazdát például a híres, a tervek szerint nemsokára szállodaként funkcionáló Dorottya utcai ingatlan is, amelyben tavaly Giró-Szász és a sógora közös vállalkozása is tulajdonrészt szerzett.

 

Amikor tavaly tavasszal – tehát még bőven Rogán polgármestersége alatt – megkérdeztük az önkormányzatot, hogy hányan jelentkeztek a cég eladását megelőző nemzetközi pályázatra, arról számoltak be, hogy a dolgok szerencsétlen alakulása folytán a verseny elmaradt, mivel egyedül a Serfőzővel együtt dolgozó későbbi nyertes „nyújtott be ajánlattételi határidőben pályázatot”. Ezzel szemben Rogán Antal alig egy hete ugyanerről az üzletről beszélve már azt mondta az Index újságíróinak, hogy „ott két ajánlat érkezett a pályázatra, és a két ajánlat közül azt választottuk ki, ami anyagilag jobb volt”. (A másik cég egyébként, amelyik tehát vagy nyújtott be vételi ajánlatot, vagy nem, a Xanga cégcsoportban érdekelt debreceni nagyvállalkozó, Herdon István vezette Xanga Holding Kft.)

Akad egy másik ellentmondás is: az önkormányzat egy ugyanezt az adásvételt firtató 2013-as kérdésre – nevezetesen, hogy mit tudtak a nyertes vállalkozásról – azt felelte: „a vevő cégről a nyilvános adatok álltak rendelkezésünkre, és mivel a pályázat nyílt volt, az eredményeképpen létrejött szerződés feltételeit a szerződő fél teljesítette, így más adatok beszerzése nem volt indokolt”.

A Blikk egyik cikke viszont azt tárta fel, hogy bár a luxemburgi cégbíróságtól kapott cégadatokban „egyetlen magánszemély sem szerepelt, még vezetőként sem feltüntetve”, a tulajdonos vállalkozások egyikének Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke vezető tisztségviselője volt. Ezt onnan tudta meg a lap, hogy birtokába került Heim Péternek a Rogán Antalhoz írt, az adásvétellel kapcsolatos szándéknyilatkozata. Vagyis úgy tűnik, hogy az önkormányzat mégiscsak birtokában volt legalább egy olyan információnak (a Fidesz-közeli üzletember érintettségének), amely legalábbis a magyar sajtó által eddig áttekintett nyilvános cégadatokból nem vált hozzáférhetővé.

Szerettük volna megkérni az ötödik kerületi önkormányzatot és Rogán Antalt, oldják fel a fentebbi, látszólagos ellentmondásokat, ám nem voltak hajlandók érdemben tájékoztatni lapunkat. Mind Rogántól, mind a belvárosi önkormányzattól ugyanazt a választ kaptuk: „A Népszabadság több valótlanságot tartalmazó cikke miatt pert indítottunk, illetve pert készítünk elő. Mindaddig, amíg a korábban leközölt valótlanságokat nem helyesbítik, a Népszabadságban megjelenő állításokra csak peres úton reagálunk” – tudatták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.