galéria megtekintése

Valaki nagyon nem akarja, hogy Magyarországon működőképes szélerőművek létesüljenek

21 komment

H. M.

Újabb rendeletmódosítások érkeznek a szélermű-engedélyezés szabályozásához: a fokozhatatlannak tűnő szigor teljes tiltássá változik – olvasható az Energiaklub honlapján. A szervezet kérésére egy szakértő kiszámolta, hol lehet ezentúl szélerőművet építeni Magyarországon: a térképen ábrázolt eredmény csak az abszurd humor kategóriában értelmezhető.


Mostantól csak olyan szélerőművek telepíthetők az országban, amelyek öt-tíz évvel ezelőtti technológiát képviselnek: maximum 2 MW teljesítmény (a világszerte átlagosnak mondható 3 MW-hoz képest), és maximum 100 méteres magasság (az átlag 125 méterhez képest). -Beruházó legyen a talpán, aki hajlandó a pénzét egy olyan szélturbina vásárlásába fektetni, amellyel jelentősen kevesebb szélenergiát tud csak termelni, mint egy korszerű és rentábilis erőműtípussal – írja az Energiaklub.

A vonatkozó kormányrendelet friss módosítása egy másik szűkítő feltételt is tartalmaz: „Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el."

- Ez magyarul és kissé leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a települések 12 kilométeres környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni.

 

Geográfus kollégánknak erre rögtön összeszaladt a szemöldöke. Felkerestük az ELTE TTK Földrajztudományi Központjának egy munkatársát, aki nevét nem vállalva, kérésünkre szívességből elkészítette egy geoinformatikai szoftver segítségével azt a térképet, amely megmutatja, hogy a fenti kitétellel (tehát települési belterületektől 12 kilométernél távolabb) hol lehet majd Magyarországon szélturbinát telepíteni – olvasható a honlapon.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A térkép elvileg fehérrel ábrázolja a szélerőmű-telepítésre alkalmas területeket, de egyetlen fehér folt sincs rajta.

- Valaki nagyon nem akarja, hogy Magyarországon működőképes szélerőművek létesüljenek. Nagyon-nagyon nem – foglalja össze a jogszabályváltozás lényegét az Energiaklub.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.