galéria megtekintése

Utálják a budapestiek az Orbán-kormány tervét

4 komment

H. M.

A vasárnapi boltzáron kívül nincs népszerűtlenebb ötlete a kormánynak a Liget Budapest projektnél: a fővárosiak döntő többsége hallani sem akar a Városliget beépítéséről, illetve arról, hogy Orbán Viktor a Várba költözzön.

Azzal a tervvel viszont a főváros lakóinak 85 százaléka egyetért, hogy a Nyugati pályaudvar mögött park létesüljön – derül ki egy friss reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A felmérést az Ipsos Zrt. készítette egy civil szervezet, a környezetvédő Levegő Munkacsoport megbízásából. A kutatás megállapításai szerint a budapestiek körében a Városliget, a Margit-sziget és a budai Vár volt a leglátogatottabb az elmúlt egy évben, és a fővárosi intézmények népszerűségi listáját is egy városligeti intézmény,

a fővárosi intézmények népszerűségi listáját is három városligeti helyszín, az Állatkert, a Szépművészeti és a Közlekedési Múzeum vezeti.

A budapesti lakosok szinte 100 százaléka úgy látja, hogy a leromlott városligeti zöldfelületek, játszóterek, sportterületek és sétányok felújításra szorulnak – a háromnegyedük szerint kizárólag egy alapos parkrehabilitációra lenne szükség, új építmények létesítése nélkül. A válaszadók alig egyharmada (elsősorban a legfiatalabb korosztály, valamint a jó anyagi helyzetben lévők csoportja) tudna elképzelni egy új, múzeumi-kulturális negyedet a Városligetben.

 

Azt az elképzelést, hogy egyes kormányzati hivatalokat a budai Várba költöztessenek, mindössze a megkérdezettek 16 százaléka támogatja – általában minél alacsonyabb jövedelemből él valaki, annál rosszabb ötletnek tarja, hogy Orbán Viktor irodáját a Várhegyre költöztessék. Még ennél is lényegesen kisebb a támogatottsága annak a tervnek, hogy a Magyar Nemzeti Galéria a Városligetbe kerüljön.

Szinte osztatlan, 85 százalékos népszerűségnek örvend ugyanakkor az a javaslat, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetből közpark létesüljön.

A kutatás egyik legfontosabb tapasztalata szerint

nem lehet úgy rákérdezni a Városliget beépítésére, hogy a támogatók kerüljenek többségbe, ami a projekt általános, nagymértékű elutasítottságát jelzi.

Ha az a kérdés: „Egyetért-e ön azzal, hogy a Városligetet újonnan létesített múzeumi és kulturális épületekkel újítsák meg?”, akkor 55 százalék voksol nemmel, ha viszont azt kérdezik: „Egyetért-e ön azzal, hogy a Városligetben egy jelentősen kibővített múzeumi-kulturális negyedet alakítsanak ki számos újonnan létesített épülettel” (ami lényegesen közelebb áll a projekt tényleges tartalmához), akkor közel kétharmados az elutasítás aránya – miközben a csak parkfelújításra korlátozódó alternatívákat megfogalmazástól függően 75-97 százalék támogatja.

A kormányhivatalok Várba költöztetésének elutasítottsága 77 százalékos.

A válaszok nem függnek össze szorosan azzal, hogy járt vagy nem járt a válaszadó a közelmúltban a Várban, a Városligetben, illetve valamelyik városligeti intézményben: a kormányzati elképzelésekre szinte ugyanolyan arányban mond nemet mindkét csoport.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.