galéria megtekintése

Feltűnés nélkül próbálja megúszni a Fidesz az ötéves évfordulót

7 komment

Nem kerít nagy feneket a kormány annak, hogy megünnepelje az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóját. Bár a kabinet februárban kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítette az eseménysorozat április 25-i központi ünnepségét, mostanra kiderült, hogy ez a Parlament felsőházi termében megrendezett, zárt körű ünnepi ülést jelenti. Ott mutatják be az alkalomra készített emlékérmet és bélyeget, majd beszédet mond több, az új alkotmány megszületésénél bábáskodó főember: Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Szájer József fideszes EP-képviselő – aki táblagépén írta az alaptörvény szövegét – és az időközben megbukott államfő, ­Schmitt Pál, aki 2011. április 25-én aláírta a dokumentumot. Fölszólal még Trócsányi László igazságügy-miniszter, és – az előrelátó kormánytöbbségnek hála – Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság alelnöke, a testületet vezető Lenkovics Barnabás mandátuma ugyanis a héten lejárt.

Schmitt Pál aláírja az alaptörvényt. Nem volt benne hiba
Schmitt Pál aláírja az alaptörvényt. Nem volt benne hiba
Illyés Tibor / MTI

A februári kormányhatározat tudományos és szakmai rendezvényeket ígért az ötéves évfordulóra, és azok sora már meg is kezdődött – igaz, nem különösebben nagy visszhangot kiváltva. Az Igazságügyi Minisztérium lapunknak küldött tájékoztatása szerint eddig egy eseményt tartottak: április 14-én Debrecenben, a református kollégium oratóriumában a városi önkormányzat, a tárca és a református egyház Nemzeti szuverenitásunk című konferenciáját.

 

A minisztérium közölte: az ünnepségsorozat további állomásainak előkészületei jelenleg is zajlanak, a tervek szerint még három helyszínen lesz rendezvény.

Az Origo körkérdéséből az derült ki, hogy az ellenzéki pártok egyike sem tervez részt venni a kormányzat által szervezett ünnepségen. A Demokratikus Koalíció „Vesszen a zsarnok!" mottóval tüntetést szervez az évforduló napjára a budai Várba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.