galéria megtekintése

Orbán szemben minden joggal

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 27. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Az uniós jogba, illetve az európai emberi jogi egyezménybe ütközhet, ha Magyarország a menekültekkel szemben még szigorúbb szabályokat vezet be – állítja Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának vezetője. Több olyan egyedi bírói döntés született Németországban, Franciaországban, Norvégiában, amely szerint Magyarországra sem szabad visszatoloncolni embereket.

Orbán Viktor bevándorlásellenes politikáját a kormánypártok most már jogszabályba is akarják önteni, a hét végén Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke vetette fel, hogy jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel lehessen lefolytatni egyes menekültügyi eljárásokat. A Jobbik korábban azt javasolta, hogy a menekülteket zárt táborokban helyezzék el, és állítsák vissza az önálló határőrséget. Az LMP pedig a közelmúltban törvénymódosítást nyújtott be, amely szerint terrorcselekmény, illetve állam elleni bűncselekmények elkövetőit megfoszthatnák a magyar állampolgárságtól, ha azt nem a születésükkel szerezték.

Anya gyermekével egy magyar menekülttáborban
Anya gyermekével egy magyar menekülttáborban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Magyar Helsinki Bizottság programvezetője hisztériakeltésnek minősítette mindazt, ami a menekültügy körül folyik. Kétségtelen, hogy az elmúlt két esztendőben hússzorosára nőtt a menedékkérők száma, de a szigorítás nem jó válasz – hangsúlyozta. A magyar menedékjogi eljárás már ma is szinte a leggyorsabb Európában: a bevándorlási hivatal korábbi közlése szerint egy ügy átlagosan fél év alatt lezárul. Ha ezt az időt még jelentősen rövidíteni szeretnék, igencsak kétségessé válhat, hogy biztosítani lehet-e a tisztességes eljáráshoz való jogot – figyelmeztet a szakértő.

 

Szerinte az is könnyen bekövetkezhetne, hogy kiírjuk magunkat az európai rendszerből, és oda jutunk, ahová Görögország, ahova már uniós tagállamok nem küldenek vissza menedékkérőket. Ettől már nem vagyunk messze, mert több olyan egyedi bírói döntés született például Németországban, Franciaországban, Norvégiában, amely szerint Magyarországra sem szabad visszatoloncolni embereket.

A szigorú rezsimet kritizálta már az Európa Tanács emberi jogi biztosa is, míg a strasbourgi bíróságon több ügyet vesztett el az állam. Azzal pedig, hogy a menedékkérőket rendre őrizetbe veszik – átlagosan három-négyszáz főről van szó –, az uniós joggal megyünk szembe, mert erre csak végső esetben van lehetőség – emelte ki Gyulai.

Ott tartunk – hozta fel szélsőséges példaként –, hogy számos kisgyermekes családot csuktak rács mögé, ahol a minimális létfeltételek is hiányoznak.

Ráadásul a szigor sem tart vissza senkit, hiszen mind többen jönnek a szükséges papírok nélkül Magyarországra.

A bicskei menekülttáborban. Százból egy külföldi reménykedhet, hogy nem utasítják ki
A bicskei menekülttáborban. Százból egy külföldi reménykedhet, hogy nem utasítják ki
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az állampolgárság esetleges megvonása kapcsán a szakértő kijelentette: ez kivételes esetekben elképzelhető, de nemzetközi jogból fakadó kötelezettség, hogy hontalanná senkit nem tehetnek. Aki tehát csak magyar állampolgár, azzal szemben ilyen lépésre nincs lehetőség. Gyulai jelezte, hogy az európai állampolgársági egyezmény szerint az állampolgárság megadását, illetve megvonását indokolni kell, és az érintetteknek független jogorvoslati lehetőséget kell biztosítani. Magyarország viszont fenntartással csatlakozott, így nálunk nincs sem indokolás, sem jogorvoslat, ami teljesen átláthatatlanná és ellenőrizhetetlenné teszi a folyamatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.