galéria megtekintése

Ultrák balhéztak Budapest belvárosában

Több médium egybehangzó értesülése szerint a román–magyar focimeccsre „melegítő” ultrák áttörték a rendőrök sorfalát Budapest belvárosában, a Madách téren. Állítólag lövések is eldördültek, hatalmas a rendőri készültség.

Több lövésnek hangzó durranás is elhangzott csütörtök éjfél körül a Deák téren – írja az Index. A térről, a környékbeli szórakozóhelyekről menekültek az emberek a hírportál értesülései szerint.

Forrás: Facebook

„Először azt hittük, hogy valaki pezsgőt bontott, aztán berohantak ilyen fekete dzsekis emberek, úgy hangzott, hogy további lövések dördültek, és kitört pánik, mindenki futott, amerre bírt, én még ilyet nem láttam”

 

– tudósított a hírportál a helyszínről. Az Index szerint az egész tér kiürült, és később is lövésszerű durranásokat lehetett hallani. Az Astoriánál és a környékbeli utcákban is tucatnyi rendőrautó áll, egyesek hátracsavart kezű, épp elfogott emberekről is beszámoltak.

„Azt mondják, hogy fekete ruhás kopaszok megtámadtak egy rendőrautót is, de egy embert biztosan elkaptak közülük” – írta helyszíni forrásra hivatkozva az Index.

Az Index szemtanúkra hivatkozva azt is írta, a magyar ultrák találkoztak románokkal az Erzsébet téren, „összevesztek hamar, aztán eldördült pár lövés, feltehetően gázpisztolyból”. (Ezt egyelőre más források nem erősítették meg – a Szerk.)

A Kettős Mérce blog szerint fociultrák nekirohantak a rendőrsorfalnak a Madách téren, „közben petárdákat is dobáltak”.

Értesülésük szerint több száz rendőr van a Deák tér körül, „akik a civillé változó és menekülő ultrákat fogdossák össze”.

A Kettős Mérce tudni véli, hogy az ultrák – akik a magyar-román meccsre „hangolnak” – a Városligetből indultak, nagyjából 200-an. A Madách térnél próbálták útjukat állni a rendőrök, ekkor törhetett ki a balhé: a „szar Románia” felkiáltásokkal skandáló ultrák, miután áttörték a rendőrök sorfalát, tovább vonultak az Erzsébet térre.

A Kettős Mérce szerint az összetűzés során üvegek repültek, petárdák és görögtűz is előkerült. Ezt követően az ultrák a Király utcán haladtak tovább, majd szétszóródtak a környező utcákban. A blog Facebook-oldalán közzétett videón csak annyi látszik, hogy csapatba verődött emberek üvöltözve vonulnak a városban, nyomukban a rendőrökkel.

A blog olvasói beszámolóra hivatkozva éjjel azt írta, hogy a rendőrök az egész belvárosban igazoltatják a huligánokat. „Egyik olvasónk szerint 15-en a Városligetbe futottak be a rendőrök elől, egyikőjüket viszont elkapták. Másik olvasónk szerint a Király utca és a Szinyei sarkán igazoltattak rendőrök ultrákat” – írja a Kettős Mérce.

A 444 olvasói beszámolóra hivatkozva azt írta, hogy a rendőrök 15-20 maszkos embert kergettek, „közben pedig valamit robbantottak. Ezek valószínűleg petárdák lehetnek”.

A VS hírportál is beszámolt az összecsapásról, annyival egészítve ki az esetről eddig megjelent híradásokat, hogy több tucat rendőrautót lehetett látni a környéken, „számos hangos durranás is hallatszott, egyelőre nem tudni, hogy lövések vagy petárdák okozták őket”. A forgalom nem állt le a Deák tér környéki utakon, ám a sok rendőrautó nehezíti a haladást – írta a VS.

Az MTI információi szerint a huligánok a közelben lévő szórakozóhelyekről elhozott székekkel számos rendőrautót megrongáltak. Több jármű szélvédőjét betörték, kereküket kiszúrták.

Az ultrák egyik legszélsőségesebb Facebook-oldalán fotót is közöltek a vonulásról, azt sejtetve, hogy a Keleti pályaudvarhoz vonulnak, ahol több ezer menekült várja, hogy elindulhasson Nyugat-Európába. (Frissítés: cikkünk megjelenését követően a fotót, de úgy tűnik, magát az oldalt is törölték.)

A NOL egyik olvasója arról írt Facebook-oldalunkon éjjel fél kettőkor, hogy a Deák tér Bajcsy-Zsilinszky út felőli oldalán „még áll jó pár rendőr és mentő”.

A fokozott rendőri készültséget az éjjel folyamán – legalábbis két óráig – fenntarthatták: számos Facebook-bejegyzésben és híroldalon – köztük az Indexen is – beszámoltak róla olvasók, hogy folyamatosan igazoltatnak a fővárosban, és több embert előállítottak.

„A Jókai tértől Budaörs felé rengeteg rendőr igazoltat mindenkit, elég sűrűn felállított ellenőrzőpontokon (...), a BAH csomópontnál fegyveren tartott kézzel nyittatták ki a csomagtartókat, a Gazdagréti lehajtó után pedig egy E osztályos Mercedesből pakoltak ki megbilincselve embereket a rendőrök” – írja olvasói beszámolóra hivatkozva az Index.

Az ultrák jelentette potenciális fenyegetés híre futótűzként terjedt a pályaudvarokon, köztereken segítő önkéntesek szervezői csoportjaiban is a Facebookon. Többen arról biztosították az aggódókat, hogy felkészültek az ultrákra (akik érkezésével egyébként már napokkal ezelőtt számoltak), és már amúgy is szétszéledtek a szélsőségesek. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.