galéria megtekintése

Újpesten bontanák le a kétharmadot

10 komment


Bita Dániel

A kétharmad lebontható – üzeni a választóknak az MSZP az újpesti időközi választás előtt. Az országos téthez egy csak helyben ismert jelöltet rendeltek az ezúttal önállóan próbál­kozó szocialisták, akik leginkább abban bízhatnak, a Fidesz népszerűsége csökkent az elmúlt hetekben.

A IV. kerületből és Angyalföld északi részéből álló egyéni parlamenti körzetet áprilisban ötszázalékos előnnyel nyerte az MSZP-s Kiss Péter. Az önkormányzati választáson viszont 15 százalékos különbséggel győzött Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere. Ezért érezték úgy a szo­cialisták, hogy helyi ügyek mellett, mint a 3-as metró felújítása, országos tétet kell adni a vasárnapi időközi választásnak.

Mesterházy Attila volt pártelnök és Kunhalmi Ágnes budapesti elnök kampányolt Horváth Imre mellett
Mesterházy Attila volt pártelnök és Kunhalmi Ágnes budapesti elnök kampányolt Horváth Imre mellett
Kurucz Árpád / Népszabadság

Kiss Péter halálával és Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezése után 197-re csökkent az Országgyűlés létszáma. Ha Újpesten győz a baloldal, ingataggá válik a Fidesz parlamenti kétharmada: a kormányoldal egyetlen hiányzást vagy kiszavazást sem engedhet meg a minősített többséget igénylő döntéseknél, ha az ellenzék egységes. Ez a jövő év elején esedékes veszprémi választásig lenne így, amely már valóban a kétharmad sorsáról dönthetne. Ha Navracsics választókerületét is elhódítaná a baloldal, a Fidesz elveszítené a közjogi átalakításokhoz szükséges felhatalmazást.

Egyelőre sok a feltételes mód, de erről a lehetőségről beszélt csütörtökön az Újpest-központban tartott sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila korábbi MSZP-elnök is. Lemondása óta először állt újságírók elé egy rövid metrózás után, hogy azt üzenje: ha megszűnik a kétharmad, Orbán Viktor nem teheti meg, amihez csak kedve van, nem vezetheti be az elnöki rendszert, hogy aztán államfővé választassa magát. „Az ózdi polgármester-választás azt az érzetet keltette, mintha a Jobbik lenne a Fidesz kihívója, most bebizonyíthatjuk, hogy ez nem így van" – magyarázta aktivizálódását a volt pártelnök. Megkérdezték tőle, elképzelhető-e, hogy veszprémiként elindul az ottani időközi választáson. Erre mosolyogva azt mondta: most nem. De hozzátette: ha Újpesten győz az MSZP, a veszprémi kiemelt jelentőségű választás lesz.

 

Tétje a mostani voksolásnak is van. A baloldal 2000 óta nem nyert időközi parlamenti választást. Mégis fölöttébb rossz üzenet lenne, ha egy tavasszal elhozott körzetet bukna el, miközben tízezrek tüntetnek a kormány ellen. A szavazás próbája lesz az összefogásnak véget vető stratégiá­nak is, hiszen az MSZP nem kérte a többi baloldali párt segítségét. Azok egyébként is csak a sajtóból tudták meg, hogy a szocialisták az országos politikában járatlan, de a legutóbbi három alkalommal Káposztásmegyeren ­önkormányzati mandátumot szerző 70 éves Hor­váth Imrét indítják. A Demokratikus Koalíció és az Együtt végül nem állított jelöltet. Ezért nem volt véletlen, hogy Mesterházy a többi baloldali erő szimpatizánsainak támogatását is kérte csütörtökön.

Az önkormányzati választás bűvöletében a pártvezetés húzónév helyett mindenáron helyi politikust keresett, így jött a képbe az évtizedekig határőrként dolgozó jelölt, aki azt mondta: harcedzett katonaként indul csatába.
Bár Horváth – akit azért támadott a jobboldal, mert átesett egy KGB-kiképzésen – nem a baloldal megújításának ígéretét hordozza, fideszes­ ­ellenfele, Hollósi Antal sebészfőorvos is „veterán": több mint negyven éve dolgozik a Károlyi Sándor Kórházban. 2006-ban és idén kikapott, négy éve, a Fidesz lavinaszerű győzelmekor azonban nyert egyéniben.

Az LMP frakciószakértőjét, Kanász-Nagy Mátét indítja, míg a Jobbik Urbán Flórián korábbi válogatott labdarúgót, a megyei bajnokságban vitézkedő Vecsés edzőjét. Urbán rendszerezett formában még nem ismertette politikai nézeteit, de tudott, hogy 2006 szeptemberében feltűnt a tévészékház ostrománál. Rajthoz áll még a Szociáldemokraták képviseletében Schmuck Andor, miután októberben még a Belváros polgármesteri címéért indult (igaz, egykor volt újpesti önkormányzati képviselő is), valamint további nyolc jelölt, akit az állami kampánytámogatás is fűthetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.