galéria megtekintése

Újabb pofon fenyegeti a Fideszt Tapolcán

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Megszakad-e a Fidesz november óta tartó vereségsorozata, áttör-e a Jobbik, vagy a baloldal képes lesz több mint tíz év szünet után három egymást követő időközi parlamenti választást megnyerni? Ezek a vasárnapi ajkai–tapolcai voksolás kérdései.

Ha a Fidesz–KDNP jelöltje nyeri meg a tapolcai időközi választást, „folytatni fogjuk a sikertörténetet" – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. A miniszterelnök előző nap Ajkán is úgy fogalmazott: a város, ahol csak három százalék a munkanélküliség, sikertörténet, amelyben a szocialista vezetésnek és a kormánynak is része van.

Még Orbánt is bevetették
Még Orbánt is bevetették, a jobbszélen Fenyvesi Zoltán
Földi Imre

A kormánypárt november óta tartó szériája viszont sikertörténetnek nem, legfeljebb mélyrepülésnek nevezhető. A Fidesz–KDNP veszített Újpesten, elbukta kétharmados többségét Veszprémben, és a karcagit leszámítva egy sor időközi önkormányzati választáson alulmaradt Pilistől Mezőtúron át Gyomaendrődig. Az a kép rajzolódott ki, hogy KGB-kiképzésen átesett nyugalmazott határőrtől szabadpiaci liberálison át az Ózd irányítását elnyerő 27 éves jobbikos amatőr költőig bárki győzhet, aki nem fideszes. Ezen próbál változtatni a kormányoldal, és a lanyha veszprémi kampány után nagyágyúk – elsősorban Orbán – bevetésével fordítana a közhangulaton.

 

Az aktivitás fő oka bizonyára a Jobbik. A radikálisok még sosem nyertek egyéni országgyűlési mandátumot, de most – mutatta saját felmérésük és az MSZP megbízásából készült kutatás is – jó esélyük van rá. Ez komoly veszély a Fideszre, miután a szélsőjobboldal szavazóinak ötöde tavaly még a kormányoldalt választotta. Az átvándorlás pedig folytatódhat, ha a választók azt látják: nem veszik el a Jobbikra adott voks, és kérdéses, ki a jobboldal vezető ereje.

A tét azonban a Jobbikot is nyomasztja: hiába áll az országos pártverseny második helyén, ha egyéni körzetben nem tud nyerni. Ráadásul, noha a felmérések szerint a Jobbik sokat erősödött egy év alatt, ez sem az újpesti, sem a veszprémi eredményben nem mutatkozott meg. Egy nyugat-magyarországi győzelem viszont áttörés lenne. Országszerte 36 olyan körzet van, amelyben a Jobbik tavaly áprilisban jobb eredményt ért el, mint a Veszprém megyei 3-asban. Vagyis egy tapolcai siker után a Jobbik az egyéni körzetek harmadában győzelemre esélyesnek számítana.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz)
Fenyvesi Zoltán (Fidesz)
Reviczky Zsolt

A szélsőjobb nyerési esélyét nagymértékben rontja Ajka. A 71 ezer szavazópolgár közül több mint 25 ezren ott élnek. Ebben reménykedik a baloldal, amely 2000 és 2014 között egyetlen időközi országgyűlési választáson sem győzött, most viszont sorozatban a harmadik ünneplésre készül. Ajkán az őszi önkormányzati választáson az MSZP 51, a Fidesz 43 százalékot szerzett, a Jobbiknak csak 6 százalék jutott. Ezt nehéz ellensúlyozni úgy, hogy a jobbikos polgármester által igazgatott Tapolcán 13 ezren, a fideszes irányítású Sümegen ötezren voksolhatnak. Ám a baloldal is csak akkor győzhet, ha
– a Veszprém környéki településekhez hasonlóan – javít falusi teljesítményén.

A Fidesznek a Quaestor-botrány árnyékában fontos lenne levegőhöz jutnia. Ezért változatos eszközöket vetett be: a tapolcai kórház sebészeti részlege újranyitásának ígéretétől a megszokott propagandáig (a kormánypárti képviselő garancia a fejlesztésekre).

De Lázár János odáig is elmerészkedett: a kabinet nem tervezi, hogy „akár nyilasokkal, akár kommunistákkal együtt dolgozna”, és ezt mindenkinek mérlegelnie kell, mielőtt ikszel. Orbán viszont az esetleges vereségre is felkészítve azt mondta: bármi lesz az eredmény, végigcsinálják a következő három évet.

Pad Ferenc (MSZP–DK)
Pad Ferenc (MSZP–DK)
Reviczky Zsolt

Az MSZP azt a stratégiát választotta, hogy a baloldalinak elkönyvelt körzetekben ragaszkodik a jelöltállítás jogához, és Ajka miatt a tapolcait is ilyennek tartja. Ám a független liberális Kész Zoltán veszprémi győzelme után több mint kellemetlen lenne, ha a párton kívüli jelölt keresését ezúttal visszautasító szocialisták lemaradnának a versenyben. Ez a minél szélesebb, lehetőleg civilek dominálta összefogás híveit hozná helyzetbe.

A tapolcai körzet a kormánypárt választási földrajzának jellegzetes szüleménye: a jómódú Balaton-felvidéki települések mellett része az iparváros Ajka, de nem tartozik hozzá a timföldgyár 2010-es iszapkatasztrófája által sújtott Kolontár és Devecser. Amit a Jobbik bánhat: az utóbbi – majdnem négyezer szavazókorúnak otthont adó – településen tavaly a radikálisok jelöltjét választották polgármesterré.

A választókerületet majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt 16 százalékpontos előnnyel nyerte az idei év elején elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő a baloldali összefogás jelöltje előtt, akit szorosan követett a Jobbiké. Ez valamivel kisebb különbség, mint amekkorát Veszprémben eladott a kormányoldal.

Rig Lajos (Jobbik)
Rig Lajos (Jobbik)
Reviczky Zsolt

A három esélyes jelölt (összesen 22-en vannak) egyike sem volt még az Országgyűlés tagja. A fideszes Fenyvesi Zoltán iskolaigazgató októberben alulmaradt Ajka MSZP-s polgármesterével, Schwartz Bélával szemben. Az MSZP és a DK által támogatott Pad Ferenc – érdek-képviseleti vezető a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nél – Ajkán, a jobbikos Rig Lajos –a fő kampánytémává váló helyi kórház szakasszisztense, majd a mentőszolgálat munkatársa – Tapolcán szerzett egyéni önkormányzati mandátumot.

Utóbbit szélsőséges Facebook-bejegyzései miatt támadták, és vita bontakozott ki tetoválásáról is, miután a Fidelitas szerint megkérdőjeleződött, hogy feleségének vagy a náci védőosztagnak, az SS-nek fogadott hűségre utal-e a testére varrt szöveg. Nem valószínű azonban, hogy ez döntene.

Hogy mi fog, azt nehéz megtippelni. A legvalószínűbb, hogy csakúgy, mint tavaly áprilisban Miskolcon, rendkívül szoros lesz a verseny a három esélyes között. A borsodi megyeszékhelyen az egyik mandátumot a Fidesz, a másikat a baloldal szerezte meg, míg a Jobbik egy második és egy harmadik helyet ért el, ám az egyik választókerületben egy, a másikban öt százalékon belül végeztek a három párt politikusai.

Most is arra lehet számítani, hogy Fenyvesi, Pad és Rig között tíz százaléknál kisebb lesz a különbség. Ezt vetítette előre a Publicus Research kutatása is, amely az MSZP megbízásából készült, és azt jelezte: Ajkán a szocialista, Tapolca környékén a jobbikos, míg a sümegi járásban a fideszes jelölt vezet nagy előnnyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.