galéria megtekintése

A Bálna benyeli a gasztrofesztiválokat

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A lanyha keresletet látva az alkalmi bérbeadás felé fordulnak a Bálnánál - ez gasztrofesztiválok érkezésében látszik majd meg elsőként. 

A Bálna üzletbérlőinek jó része tartozik a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak. A bérleti- és üzemeltetési díjadósságok több tízmillió forintra rúgnak. A legnagyobb adósnak az Olimpicafé számít 10,5 millió forintos tartozásával.

A részben Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tulajdonában álló kávézó az elsők között nyitotta meg kapuit tavaly augusztusban. Bérleti szerződése – a jelenlegi bérlők közül egyedüliként – még a Porto Kft. által lefolytatott versenyeztetési eljárás eredményeként jött létre 2010-ben.

Az akkori megállapodás szerint havonta nettó 25 eurót kellene fizetnie a négyzetméterenként. A Bálna hasznosításával megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. ezt később havi nettó 7400 (a terasz esetében 2950) forintra módosította.

 

A gazdasági bizottság azonban tavaly nyáron lépcsőzetes bérleti struktúrát állapított meg az új bérlői pályázat meghirdetése előtt. Ezzel számolva az Olimpicafé bérleti díja nettó 1080 forint lenne főbérlemény és 2875 forint a terasz négyzetmétere után. Az esélyegyenlőség okán a BFVK most azt javasolta a bizottságnak, hogy engedje el a korábbi bérleti díj és a hatályos értékbecslés közötti különbséget a tartozásból. Ez 3,34 millió forint tőketartozás és 162 ezer forint kamatteher megfizetéséről való lemondást jelent.

Rendezvényekre kiadó: Mága Zoltán és Lázár Vilmos a Fidesz választási eredményvárójára érkezik
Rendezvényekre kiadó: Mága Zoltán és Lázár Vilmos a Fidesz választási eredményvárójára érkezik
Kurucz Árpád / Népszabadság

De nem csak az Olimpicafé tartozik.

A gazdasági bizottság tegnapi ülésén összesen hat másik bérlő összesen cirka 17 millió forintra rúgó tartozásának részbeni elengedéséről tárgyalt. Így az épület műszaki hibája miatt az üzlet kialakítását csak késve elkezdő Adriana Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adósságának 70 százalékának, míg a Humán Ingatlanforgalmazó Kft., a Kond-Air Penz Kft., az Oxygreen Kft. és az EszBor Kft., valamint Losonczi Márta tartozásának felének elengedését javasolta a vagyonkezelő a bizottságnak a bérlők anyagi ellehetetlenülésére hivatkozva.Az Olimpicafe esetében erről elvi döntést hoztak, a többiről a következő ülésen döntenek.

A bizottság emellett döntött az összesen 13 664 négyzetméteres multifunkcionális központ további hasznosításáról is. A BFVK első körben 19 vendéglátó-ipari, kereskedelmi és kulturális célú helyiségre hirdetett pályázatot tavaly júniusban. Októberig 4700 négyzetméterre sikerült szerződniük, beelértve a teraszokat is.

A lanyha keresletet látva az alkalmi bérbeadás felé fordultak. Erre már nagyobb kereslet mutatkozott. A tegnapi ülésen újabb négy alkalmi ügyletre adott engedélyt a bizottság. Így májusban több rendezvény is lesz a Bálnában.

Itt rendezik a Mol Freshhh-t, a belga sörfesztivált és a Borigo jubileumi borkóstolóját. Szintén májusban filmet is forgatnak itt. Az alkalmi bérbeadás azonban összességében jóval kevesebbet – naponta és négyzetméterenként nettó 994 forintot – fial, mint a tartós bérlet. Éppen ezért a főváros nem mondott le a hosszú távú üzletbérlőkről sem.

Megannyi üzlethelység üresen áll
Megannyi üzlethelység üresen áll
Kurucz Árpád / Népszabadság

A bizottság keddi ülésén a rendezvényközpont és a kiszolgálóhelyiségek mellett a jelenleg üresen álló 21 darab – összesen 6000 négyzetméter alapterületű – földszinti, emeleti üzletek újabb bérlői pályázatának kiírásáról is döntött. A kiíráshoz aktualizálták a Bálna bérletidíj-táblázatát.

A tavaly nyáron meghirdetett havi négyzetméterenként nettó 675–810 forintos nyitóárral szemben az éttermek, kávézók, büfék, bisztrók és partihelyek üzemeltetői most 1080 forinttal számolhatnak, míg a kereskedőktől négyzetméterenként havi 840–1785 forint helyett 720–1440 forintot kérnének az első évben. Kulturális célú hasznosítás esetén csak 450 forint a díj.

Ez évente emelkedne, majd a bevezető szakasz 2017-es lezárása után négyzetméterenként és havonta elérhetné az 5400 forintot a gasztrósoknál, a butikoknál a 2400–4800 forintot elhelyezkedéstől, mérettől függően, míg kulturális célú hasznosítás esetében az 1500 forintot.

Négy évvel ezelőtt még évi hárommilliárd forint éves bérleti bevétellel számolt a főváros. Most az évi 400 millió forintra taksált üzemeltetési költség kitermelésével is elégedett lenne a városvezetés, ami nem meglepő, hiszen az épület csaknem harmadát fővárosi intézmény foglalja el – mondja Tüttő Kata.

A gazdasági bizottság szocialista tagja ennek fényében különösen furcsának találja, hogy idáig halogatták az új bérlői tendert. Bár nem tartja kizártnak, hogy a főváros az ígért – de egyelőre be nem váltott – állami szerepvállalás miatt várt a pályázat kiírásával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.