galéria megtekintése

Új élet a halódó belvárosokban?

0 komment

Tudósítóinktól

Üres üzletek látványa rontja a megyeszékhelyek belvárosának hangulatát. Az egykor nívós boltokat a centrumba lopódzó plázák, az olcsó kínai üzletek és a válság hatásai hozták nehéz helyzetbe. Megnéztük, hogy az önkormányzatok és a sétálóutcák kereskedői mit tesznek a jelenség ellen.

A győri belváros üzlethálózatát a bécsi kereskedelmi kamara modellje és a linzi tapasztalatok alapján szervezné át a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány. Rajcsányi András, a hét éve működő civil szervezet alelnöke szerint az elmúlt tizenöt év változásait a kisalföldi megyeszékhely kereskedői is nehezen élték meg. Ebben az időszakban megerősödött a lengyel- és a hétvégi piac, megnyílt az Árkád, aminek parkolója ingyenes. A belvárosban viszont telítettek a parkolók, és fizetősek.

Kiadó üzlet Pécs belvárosában, a sétálóutcában
Kiadó üzlet Pécs belvárosában, a sétálóutcában
Csortos Szabolcs

A korábbi nagyobb üzletekre – az Arrabona áruházra és a Centrumra például – lecsaptak a kínai bérlők, és alacsony áraikkal komoly konkurenciát jelentenek az igényes, de drágább árut forgalmazó kereskedőknek. Az alapítvány azt szeretné elérni, mondta Rajcsányi, hogy az általuk kijelölt belvárosi terület üzletei egységes arculattal, közös marketinggel, azonos nyitva tartással egy szabadtéri bevásárlóközpontként üzemeljenek. Ettől jelentős forgalomnövekedést várnak. Ám ehhez szükség van a bérlők és az ingatlantulajdonosok szerződéses megállapodására. Korábbi tervekben ennek a viszonylag nagy területnek a lefedése is szerepelt. Ám ez egyelőre még csak koncepció, s arról az alapítvány vezetője nem beszélt, hogy mindez mikor válhat valósággá.

Szegeden is a gazdasági válság és az Árkád üzletközpont centrumba telepítése miatt zárt be és áll üresen sok belvárosi üzlet. Az önkormányzat 1053 nem lakás célú ingatlanjából 274-nek az ajtaján ott a „Zárva" tábla. Ezen üzletek felét eladná a város. A fentiekből adódik, hogy az önkormányzat vagyonkezelő cégének, az IKV Zrt.-nek a kiadásból származó bevétele folyamatosan csökken, 2014 első hat hónapjában 11 százalékkal kevesebb pénz folyt be be, mint 2011 első félévében.

 

Martonosi István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi elnökhelyettese szerint szomorú látványt nyújt néhány belvárosi utca, ahol korábban nagy forgalmú üzlethelyiségek állnak bezárva. Az Árkád megnyitása óta a belvárosban szinte kizárólag az angol turkálók terjeszkednek, és éttermekből lett több. Az elnökhelyettes szerint a bérleti díj csökkentése nem segít azon a helyzeten, hogy a vásárlóerő eltűnt, vagy a plázába vándorolt. Szegeden is kértek díjcsökkentést, ám Martonosi szerint olyanok álltak a kezdeményezés élére, akiknek a forgalma a jelenlegi díjat is bőven elbírja.

Amúgy a választási kampány idején valamennyi párt programjában szerepelt az üres belvárosi üzletek benépesítése, ám az ilyen ígéreteket senki sem veszi már komolyan. Főként azért, mert a Botka László polgármester vezette szocialisták 2002 és 2010 közt abszolút többségben voltak, aztán ők döntöttek az Árkád üzletközpontnak a nagykörút mellé telepítéséről. Az elmúlt négy évben a Fidesz-KDNP többség volt döntési helyzetben, ám a jobboldal sem tett semmit a belvárosi üzletek helyzetbe hozásáért, viszont „elnézték", hogy néhány köztulajdonú ingatlan Fidesz-közeli személyek birtokába jusson.

Nyíregyházán az önkormányzatnak 92 üzlete van, ebből jelenleg 14-nek nincs bérlője. A vagyongazdálkodási osztály követi az ingatlanpiaci mozgásokat, és ennek megfelelően tesz ajánlásokat a bérleti díjakra. Nyíregyházán már több éve lehetőség van arra, hogy társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok, egyházak, közhasznú gazdasági társaságok jelentős – akár 80 százalékos – kedvezménnyel önkormányzati ingatlanokat bérelhessenek. Ennek van némi eredménye, ám az üres üzletek még nem tűntek el a belvárosból.

Pécs központjában 261 üzlete van az önkormányzatnak, ezek közül jelenleg 34 áll üresen. Tavaly ilyenkor 48 önkormányzati üzlet volt gazdátlan a belvárosban. Az 5 százalékos javulás – egyebek mellett – annak köszönhető, hogy a város vagyonkezelő cége, a Pécs Holding tavaly elindította a „Belváros újratöltve" programot. Ennek keretében egyesületek és nonprofit gazdasági társaságok bérleti díj fizetése nélkül a helyiség rezsidíját magukra vállalva „bérbe vehetik" az önkormányzati üzleteket. A holding ezzel nemcsak azt szerette volna elérni, hogy néhány üzletbe újra élet költözzön, hanem azt is, hogy a civil szervezetek és a nem profitorientált cégek sajátos „termékkínálatával" is színesedjen a belváros.

Az akkor a legkreatívább város címet elnyerő Nyíregyháza 2009-ben. Bérelni már akár az ár ötödéért is lehet
Az akkor a legkreatívább város címet elnyerő Nyíregyháza 2009-ben. Bérelni már akár az ár ötödéért is lehet
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Ezt el is érték, hiszen nyílt például olyan üzlet, ahol veterán autógyűjtők állítják ki büszkeségeiket, s olyan is, ahol a város nemzetiségei mutatják be tradícióikat, művészetüket, ételeiket. A program részeként újra megnyílt a Nick-udvar, ami a legidősebb, eredeti állapotú bevásárlóközpontja Magyarországnak. Ez az 1859-ben átadott, 70 méter hosszú, L alakú, üvegtetejű üzletház a rendszerváltáskor bezárt, a Gerillart Egyesület azonban – a holdinggal összefogva – küllemében felújította a több mint húsz éve halódó Nick-udvart, s a múlt nyáron kiállítótermet nyitott az épületben. Havonta új tárlat látható itt, s a termet kedvezményesen bérlő egyesület a kiállított tárgyak eladásából, valamint kulturális pályázatokból fedezi költségeit.

A holding bevásárlónapok szervezésével is szeretné újratölteni a belvárost. Legutóbb október elején volt ilyen, s akkor 59, az önkormányzattól bérelt üzlet hirdetett akciós vásárt. Ezeken a napokon visszatér a régi nyüzsgés Pécs centrumába, hisz az üzletek forgalma háromszorosára-ötszörösére nő. Az is erősíti a belváros üzleteinek vonzerejét, hogy az egyik promenád, a Király utca 150 méteres szakasza árnyékot adó szélvitorlát kapott. A holding jövőre további szakaszokat is lefed majd. A vagyonkezelő szeretné, ha a belvárosi üzletek nyitva tartása az itteni éttermek, sörözők, kávéházak életritmusához igazodna, ebben azonban eddig csekély az eredmény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.