galéria megtekintése

Orbán tusnádi beszéde: ugyanaz a vonal

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Schöpflin György szerint tíz év múlva derülhet ki, ballépés volt-e Orbán Viktor beszéde.

Schöpflin György szerint tíz év múlva lehet majd tudni, hogy Tusnádfürdőn Orbán Viktor alapigazságot mondott-e ki, amikor illiberális demokráciáról beszélt, vagy valaki esetleg úgy értékeli a beszédet később: „micsoda ballépés volt”!

Konzervatív értelmiségiek szerint a kormányfő szakított a kulturális liberalizmus diktatúrájával
Konzervatív értelmiségiek szerint a kormányfő szakított a kulturális liberalizmus diktatúrájával
Beliczay László / MTI

A fideszes EP-képviselő történész-politológus professzor munkatársunk kérdésére, mit gondol, megérte-e elmondania Orbán Viktornak a beszédet, hiszen törölték nevét az Oxfordi Egyetem dicsőségfaláról – igaz, nyilván nem közvetlenül a beszéd miatt –, továbbá a New York Times, a Washington Post is támadja, a Süddeutsche Zeitung pedig már azt feszegeti, hogy tényleg el kell-e viselni Orbán Viktort az EU-ban, vagy ki kell zárni, azt válaszolta: „Ő a miniszterelnök. Azt, hogy ő milyen taktikai vagy stratégiai megfontolásokból tette, nem tudjuk. És még nincs meg a tízéves rálátásom a beszédre” – hivatkozott a történelmi távlat hiányára Schöpflin György.

 

Szerinte vannak igazságok a miniszterelnök beszédében, hiszen a liberális rend konzerválta a lemaradást az EU-ban is a régiek és az újonnan belépők között. Tehát ott van a kérdőjel a rendszer működésével kapcsolatban, mert a liberális rend ma már nem segíti a gyengébbeket, sőt komoly egyenlőtlenséget termel ki.

– A miniszterelnök nagy követ dobott a pocsolyába, ezért a hisztérikus reakciók – fogalmazott a professzor, aki közölte: az az érzése, hogy Orbán Viktor borsot akart törni „valakik” orra alá. De – tette hozzá – nemrégiben olvasott a Reuters egyik blogjában hasonló mondatokat Mark Leonard tollából is, aki azt írta: a liberális globalizációnak vége van. A blogger újonnan felemelkedő hatalmakról is írt.

Azt is megkérdeztük Schöpflin Györgytől, nem jogosak-e szerinte a legsúlyosabb kritikák is, ha Orbán Viktor a liberális demokráciák helyett olyan félautoriter/autoriter országokat állít példaképnek, mint Szingapúr, Kína, Oroszország, Törökország, mondván, „nem nyugatiak, nem liberális demokráciák, talán még demokráciák sem”, mégis sikeressé tesznek egy nemzetet.

A történészprofesszor – aki évtizedek óta Angliában él, és tanított is brit egyetemen –, elismerte, hogy puha autoriter vezetésű országokról van szó, a miniszterelnöki felsorolást pedig azzal magyarázta: Orbán Viktor nem példaképként, hanem illusztrációképpen említette ezen országokat. Velük akarta példázni, hogy a gazdasági liberalizmus nem feltétele a gazdasági sikernek.

Schöpflin György meggyőződése szerint a miniszterelnök Tusnádfürdőn azt állította, hogy a nyugati modell nem működik. De a politikai liberalizmust elfogadja, csak a gazdasági liberalizmust utasította el – válaszolta arra, hogy a miniszterelnök azt is mondta Tusnádon, „megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az újmagyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világversenyfutásban”.

A beszéd okozta nagy vihart nem tekinti végzetesnek, Orbán Viktor „putyinizálódása” már évek óta téma azok között, akik eleve úgy gondolják, hogy „Magyarországon nem nagyon kellemes dolgok történnek”. Aki pedig a munkalapú társadalom kijelentést Mussolinire vezeti vissza, butaságot mond – mondta végül Schöpflin György.

Nem aggódnak a miniszterelnöki beszédet ért támadások miatt a kormányhoz közeli konzervatív értelmiségiek sem. Schöpflin Györgytől eltérően ők úgy értelmezik az ominózus beszédet, hogy Orbán Viktor klasszikus értékkonzervatívként a kulturális liberalizmus diktatúrájával szakított Tusnádfürdőn, „remélhetőleg egyszer s mindenkorra”. Szingapúr, Kína, Oroszország – mind-mind a saját utat jelképezik, és egyik említett országban sem tűrik az értékek relativizálását. Putyin pedig a közösségképzés, az erő (oligarchák legyőzése) és a világviszonylatban helytálló államhatalom példája.

„Kötcse–Tusnádfürdő: egyenes vonal, azt mutatja, nincs semmi kilengés Orbán Viktor új államépítés-felfogásában. Kell az Orbán-rendszer!” – mondják azon az oldalon azok, akik szerint a miniszterelnök a kettes számú államépítő programját hirdette meg Tusnádon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.