galéria megtekintése

Lázár utazásai: Túlszámlázás történt?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Senki nem tudja, ha járt neki, miért fizette vissza Lázár János a szállodapénzt.

Lázár János utcafórumot tart a Csongrád megyei Kiszomboron 2014. május 22-én.
Lázár János utcafórumot tart a Csongrád megyei Kiszomboron 2014. május 22-én.
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Ha egy bűncselekmény elkövetője később az általa okozott kárt megtéríti, attól még nem kerülheti el a felelősségre vonást – jelentette ki lapunknak Szikinger István ügyvéd.

– Kétségtelen ugyanakkor – tette hozzá –, hogy a bíróság ezt a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként veheti figyelembe. De ez csak lehetőség, hiszen a csalással vádolt egykori ifjúszocialista Zuschlag János esetében szinte semmit nem számított, hogy a vád szerint általa elsíbolt több mint hetvenmillió nagy részét visszafizette.

 

Szikingert annak kapcsán kérdeztük, hogy a kormányszóvivő korábbi közlése szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a költségvetés javára átutalta azt a kétmilliós utazási költségtérítést, amely két személy összesen hét éjszakára szóló szállodai számláját fedezte.

Vagyis: naponta átlagosan 285 ezer, tehát személyenként több mint 140 ezer forintért vettek ki szobát, ami legalább kétszerese egy budapesti luxushotel alaptarifájának.

Lázár János, „kifinomult erkölcsi érzékkel”
Lázár János, „kifinomult erkölcsi érzékkel”
Teknős Miklós

Kétségtelen azonban, hogy a szállodának van olyan 160 négyzetméternyi alapterületű lakosztálya is, amit naponta hatmillióért hirdetnek, és ehhez képest a fideszes politikus alig költött valamit.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a konkrét esetet a szükséges információk hiányában nem kívánja minősíteni. Inkább azt emelte ki, hogy ha Lázár a külföldi útjaira járó és valóban szokatlan összegű költségtérítést utóbb visszatérítette, az kifejezetten a politikus rendkívül kifinomult erkölcsi érzékét mutatja.

Így Szikinger az üggyel kapcsolatban – bár az esetet maga is megmagyarázhatatlannak tartja – csak általánosságban kívánt nyilatkozni. Azt nem lehetne senki terhére róni, ha a vezetője által engedélyezett bármilyen kirívó keretet felhasználja, amennyiben azzal utólag tételesen elszámol – szögezte le az ügyvéd.

Más kérdés – árnyalta a képet –, hogy egy állami vezető a hivatalos útjaira biztosított költségtérítést miért fizetné vissza, ha azt a hatályos szabályoknak megfelelően használta fel.

Ez szerinte legalábbis aggályokat vethet fel, mert arra utalhat, hogy az érintett a törvényesnél több pénzt kapott, esetleg abból magáncélú utazásainak kiadásait fedezte. Közpénzek szabálytalan költése kapcsán egyébként többek között felmerülhet a sikkasztás, a csalás, a hűtlen kezelés és a hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja is – mondta Szikinger.

Ha valaki a rábízott pénzt sajátjaként használja, s például a közcélra szánt keretet magánút finanszírozására fordítja, sikkasztást követ el. Az ügyvéd szerint csalásnak minősülhet, amikor valaki úgy jut hozzá a költségtérítéshez, hogy a döntéshozót utazása célját illetően megtéveszti.

Az pedig hűtlen kezelésnek minősülhet – állította –, amikor a vezető az ésszerűnél vagy a jogszabályokban foglaltaknál nagyobb összeget engedélyez a szállásköltségekre, és ezzel vagyoni hátrányt okoz. Hivatali visszaélés, ha bárki jogtalan előny szerzése érdekében hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi vagy „hivatali helyzetével egyébként visszaél” – hoz fel egy újabb tényállást Szikinger.

Vagyis: ha egy döntéshozó tudatosan biztosít az indokoltnál több pénzt egy állami alkalmazott kiküldetési költségeire, illetve beosztottját nagyobb összeg kiutalására ösztönzi, ezt a bűncselekményt is elkövetheti.

De a kedvezményezett maga is vétkes lehet, amennyiben többet költ a jogszabályi keretek által meghatározott összegnél, mert azt vélhetőleg csak hivatali helyzetével egyébként visszaélve teheti meg. Időközben kiderült, kik kísérték Lázár Jánost azon a három utazáson, amelyen csaknem kétmillió forintba került a szállás – tette közzé az Origo. A portállal egy a kiküldetések részleteit ismerő – és névtelenséget kérő – forrás közölte, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt tolmácsolás céljából kísérte el egy-egy munkatársa.

Egyikük Sonkodi Balázs, aki egy korábbi kimutatás szerint a Miniszterelnökségen dolgozik politikai tanácsadóként, a másik pedig Perényi Zsigmond, aki a Lázár János által felügyelt Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság titkáraként dolgozik.

Az Origo jelezte ugyanakkor, hogy Lázár a parlament oldalán található adatok szerint angolul társalgási szinten, németül pedig középfokon beszél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.