galéria megtekintése

Torkig vannak az érpataki modellel, új választást írnak ki a darutollas mintafaluban

15 komment


Doros Judit

A faluban egyre nagyobb a zúgolódás, a képviselő-testület végül nagy nehezen feloszlatta magát, de azt is úgy, hogy a polgármester közmunkásokat „uszított” a képviselőkre.

- Ennek a falunak már vége van. Mindegy, ki a polgármester, mindegy, kik az önkormányzati képviselők, nekünk végünk. Agonizálunk. Itt senkit se érdekel, hogy Orosz Zoli újra polgármester lesz vagy nem. Nem is itt lakik, hanem Nagykállóban az élettársával, csak az érdekli, hogy felvegye a havi bruttó félmilliós fizetését. Érpataki modell, ugyan már! Azt hiszik, itt rend van? A polgármester is csak díszkísérettel megy be a cigányok közé, testőrök védik. Ott parádézik meg dicsekszik Miskolcon a Lyukóban, Ózdon, Gyöngyöspatán, hogy ő mekkora fegyelmet tart a saját falujában. Mi csak tudjuk: semekkorát. Mindenki retteg, sok az idős asszony, esténként nyolc lakattal zárják magukra az ajtót. Úgyhogy itt már minden mindegy... - így panaszkodik Érpatakon a Rákóczi utcában egy középkorú asszony. Egy másik szerint viszont a jelenlegi polgármester igenis jót akar a falunak, nem az ő hibája, hogy egyre több a cigány, a fiatalok meg elmennek Újfehértóra vagy Nyíregyházára dolgozni. Itt ugyanis csak közmunka van.

"Itt senkit se érdekel, hogy Orosz Zoli újra polgármester lesz vagy nem"
Konyhás István / Népszabadság

Közmunkások döntötték el azt is, hogy kedd estétől nincs önkormányzata és polgármestere a falunak: négy három arányban ugyanis feloszlatták a képviselő-testületet. Orosz Mihály Zoltán, az „érpataki modellről" és a romák megrendszabályozásáról elhíresült polgármester hatodik alkalommal kezdeményezte ezt, mostanra sikerült is elérnie. Rajta kívül két hozzá hű képviselő szavazott erre, s az utolsó pillanatban este tíz órakor „átszavazott" hozzájuk a polgármester eddigi ellenfele, Gagna János is.

 

- Elegem lett, elfáradtam- mondta a nyugdíjas vízvezeték-szerelő, immár Ságvári úti házuk kertjében. A felesége többször is figyelmeztette beszélgetésünk közben: ne hergelje fel magát, épp eleget idegeskedett már a faluért. A huszonhárom évig karbantartóként dolgozó férfi ellen több pert is indított a polgármester, például becsületsértésért, ő viszont szavai szerint lassan a kormányhivatal mindennapos vendége lett az utóbbi két évben, ahol többször is bepanaszolta Orosz Mihály Zoltánt a törvénysértései miatt.

Orosz Mihály Zoltán újraindulna a polgármesterségért
Orosz Mihály Zoltán újraindulna a polgármesterségért
Konyhás István / Népszabadság

Az utolsó csepp a pohárban az önkormányzat tavalyi gazdálkodását értékelő zárszámadás volt: a hiányosságokra hivatkozva ezt nem szavazta meg négy, a polgármesterrel ellentétes platformon álló képviselő. Mivel 2014-ben ők kerültek többségbe az önkormányzatban, így sokáig „blokkolni tudták" a szerintük öntörvényű, a mások véleményét semmibe vevő polgármester akaratát.

Idén május óta több alkalommal is nemet mondtak a zárszámadás elfogadására, s ennek megléte feltétele az úgynevezett állami normatíva átutalásának. Érpatak ezért május óta nem kapott pénzt az államháztartástól, s a nagyjából 20 millió forintos tartalékukat élték fel eddig. Őszre csődöt jelentettek volna, akkor pedig felszámolót neveznek ki a falu élére, aki átveszi a gazdasági irányítást. A képviselők azonban több hónapos huzavona után kedd éjszaka, az utolsó pillanatban elfogadták a zárszámadást, majd az önfeloszlatásról is döntöttek. Mindkét szavazáskor az addig a polgármesterrel szemben kritikus Gagna János voksa billentette Orosz Mihály Zoltán térfelére a mérleg nyelvét.

- Nem vagyok áruló. A polgármester behívott vagy harminc közmunkást a keddi rendkívüli ülésre, s tulajdonképp ránk „uszította" őket. Négy órán keresztül ordítottak, győzködtek, az asszonyok sírtak, hogy nem tudnak mit adni a gyerekeknek, ha nem lesz közmunka. Bevallom, megtörtem, nem bírtam tovább. Azt mondtam, rajtam nem múlik tovább, nekem elegem lett, bedobtam a gyeplőt, csináljon a polgármester, amit akar – mondta, egy nappal az események után még mindig a könnyeivel küszködve.

Sokaknál kihúzta a gyufát a darutollas polgármester
Sokaknál kihúzta a gyufát a darutollas polgármester
Konyhás István / Népszabadság

Orosz Mihály Zoltán a szerdán délután tartott sajtótájékoztatójára is behívott közmunkásokat, velük akarta „igazolni", hogy az önkormányzat helyes döntést hozott. Előtte persze szokásához híven közölte, hogy a „társadalom züllesztésére szakosodott hírhamisító gyárak képviselői" - köztük szavai szerint az ATV, a Népszava, a Gépnarancs és a Népszabadság – folyamatosan hazug híreket közölnek az ő tevékenységéről, s hagyományőrző egyenruhájához tartozó darutollának mérete jobban érdekli a „liberális újságírókat", mint az általa elért eredmények. Szerinte a háttérben Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő irányította a „négyeket", akinek öccse tagja az érpataki önkormányzatnak. A zárszámadás megszavazásának blokkolása is a Fidesz „ördögi terve" - vélekedett - , mert a falu csődbe juttatásával voltaképp őt akarták lejáratni, így akadályozva meg, hogy a 2018-as választáson esetleg a Jobbik színeiben elindulhasson. Ez utóbbiról ugyan nincs döntés, ő nem Jobbik-tag, de amikor erről kérdeztük, nem zárta ki kategorikusan jelöltségének lehetőségét.

Szerinte a zárszámadást most is úgy készítették el, ahogy a többi más önkormányzat elkészíti. - Elő van írva, hogy milyen táblázatba, milyen rubrikákba, mit kell beírni. Az államháztartási törvény alapján állítottuk össze a zárszámadást. Akinek kérdése volt, annak a pénzügyi vezető válaszolt. Mondvacsinált okokkal azonban mindig elutasították a szavazást – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: már hat testületi ülésen javasolta, hogy az önkormányzat oszlassa fel önmagát, szerinte ugyanis a négy képviselővel nem tudott együtt dolgozni, ott tettek keresztbe a falunak, ahol tudtak. - Ha csődbe ment volna Érpatak, a kormányhivatal felszámolóbiztost nevez ki, s a település vagyonát elárvereztették volna. Azt a tíz hektáros legelőt is például, amelyet nemrég visszapereltünk az államtól, a többi földet, a gépeinket.

Ezt akadályoztuk meg az önfeloszlatással – mondta. Közölte: kilencven-százhúsz napon belül ki fogják írni az új választást. - Ez egy tiszta ügy. Az ellenfeleink majd elmondják, miért akarták csődbe vinni a falut, mi meg elmondjuk, miért kell kifizetni a közmunkásoknak a munkabért. Engem negyedszerre választottak meg 2014-ben, most is el fogok indulni ezért a posztért – mondta. Hozzátette: a falubelieknek meg kell érteniük, hogy nem csak a polgármester személye, hanem a képviselők alkalmassága is fontos, amikor voksolnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.