galéria megtekintése

Volt, aki jót hímzett a taxisbalhé közben

1 komment


Kovács Klára

Korai filmjeiben Guy Ritchie is megirigyelte volna azokat az utcai jeleneteket, amelyek a taxis demonstráció első napját kísérték.

Békésen ül egy taxi anyósülésén egy hölgy a Városháza utcában. Látszik, hogy nem ma kezdte hímezni a lófejet a kék szövetre. Annyira belemélyed a tű bűvölésébe, hogy keze sem rezzen, amikor körülötte éles szóváltás alakul ki arról, ki menjen be a főpolgármesterhez tárgyalni. 

- Mi lesz itt?
- Balhé – vágja rá az egyik, tárgyalásra kijelölt férfi.

Amennyiben balhénak nevezhető az, hogy az egyik szervezőnél elszakad a cérna, amikor a rendőr közli vele, hogy csak gyalogosan mehetnek be a hivatal elé, akkor igaza van. A magántaxis Zoltán hisztije azonban csak pillanatokig tart, azonnal felcsillan a szeme, amikor a többiek magukkal hívják tárgyalni.

 

A delegáció fél órán belül kétszer ment be, hogy aztán egyszer kijöhessen. Először nem jutottak túl az őrökön, így visszaültek az autókba, mondván, ott várják meg a főpolgármestert. Másodjára viszont a hatfős delegációból négyen bejutottak. Ők kétfős csoportokban járultak Tarlós István elé.

Kovács Klára

Nevüket nem árulják el, mint ahogy azt sem tartják fontosnak közölni, hogy mi is történt odabent. „Negatív" – vágja oda félvállról egyikük. De pechjükre a sajtó munkatársainak gyűrűjében fogságba esnek, ugyanis elromlott az autójuk központi zárja. Percekig záporoznak rájuk a kérdések, de ők csak egyre válaszolnak.

- Maradnak a demonstrációs helyszíneken?
- Ezek szerint igen – dünnyögi a mindvégig az anonimitás homályába zárkózó bőrkabátos férfi, miközben próbálja kinyitni az ajtót.

Visszaérve a Bajcsy-Zsilinszky útra, elszabadulnak az indulatok. „Amit a politikus mond, az hazugság, amit kérdez, az is hazugság" – fakad ki magából egy középkorú férfi, majd kollégája rákontráz: „Ha nem tiltják be az Ubert, akkor maradunk, felébrednek a kollégák is és jönnek a traktorok, a kamionok meg a teherautók."

Talán a hideg teszi, talán az unalom, az út teljes lezárása után a rejtett indulatok is felszínre törnek. „Jöjjön ide és tolja el az összes autót az útról a rendőrfőnök!" – esik neki az egyik sáv felszabadítását szorgalmazó kollégájának egy taxis hölgy, majd egy bajuszos férfi folytatja a gondolatot – „Tisztára mossuk a gazdaságot? Mossa a f...om! Csak hozzájárulnak a feketegazdasághoz! Nem állok el innen sehova!"

Egy órával később azonban már rendőri felszólításra kell félreállniuk. „A drága jó lakosság nem jó szemmel veszi ezt!" – közli a közvetítő a feldühödött sofőrökkel, de nem teszi zsebre, amit cserébe kap. „Melyik lakos tartja el a gyerekemet?" – hangzik el ordítva a háttérben suttogva megválaszolt kérdés, mely szerint „az összes, aki taxizik". „A civilnek miért kell itt közlekednie? Már megint azt fogja mondani a híradó, hogy a taxisok feladták?" – zárja a vitát egyikük, majd néhány perc múlva egy sávot megnyitnak a BKV-járművek és a kék villogós autók előtt.

Míg a vita zajlik, a háttérben hangosan nevetve suhan el az álló taxik között egy pizzafutár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.