galéria megtekintése

Marad a remény, hogy a pályakezdők elsöprik az intoleranciát

0 komment


Ónody Molnár Dóra

Szomorú képet mutat az országról az a kutatás, amelyet a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés tagjaként a Gemius Hungary készített „Önt különböztették már meg hátrányosan a munkahelyén?” – címmel.

A Gemius a magyarországi munkahelyek nyitottságát, a munkavállalók kisebbségekhez tartozó kollégáikkal kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A kutatás a 15 évesnél idősebb magyarországi internetező munkavállalókat reprezentálja. Feltételezhető, hogy ha a vizsgálat a nem internetező – tehát valószínűleg alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező – munkavállalókra is kiterjedt volna, az összkép még lehangolóbb lenne. A számok önmagukért beszélnek.

A Nyitottak vagyunk akcióhoz való csatlakozással a cégek a saját munkavállalóiknak is üzennek

A magyarországi munkavállalók több mint fele észlelt már diszkriminációt a munkahelyén. Stoics Ambró, a Gemius munkatársa a kutatást ismertető sajtótájékoztatón összehasonlításképp elmondta, hogy Nyugat-Európában ez az arány lényegesen kisebb, 35 százalék körül van.

 

Arra a kérdésre, hogy a munkavállalók nyitottnak találják-e a munkahelyüket, a munkavállalók 67 százaléka válaszolt igennel, ami azt jelenti, hogy minden harmadik ember nem nyitott munkahelyen dolgozik.

Üres maradna a legtöbb iroda, ha minden előítéletre tekintettel akarna lenni a személyzetis
Üres maradna a legtöbb iroda, ha minden előítéletre tekintettel akarna lenni a személyzetis
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nagy az elutasítás a nőkkel szemben, ami nem meglepő egy olyan országban, ahol elvétve találni csak nőket a parlamentben, a kormánynak pedig egyáltalán nincs női tagja. A kutatás szerint a munkavállalók 23 százaléka nem szeretne női munkatársat. Ez a szám megkétszereződik, vagyis ötven százalékra ugrik, ha az a kérdés, akar-e női főnököt vagy beosztottat.

28 százalék azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik nem akarnak ellenkező politikai nézetű emberekkel dolgozni, ötven százalékuk pedig nem akar más politikai véleményen lévő főnököt. Minden harmadik munkavállaló utasítja el, hogy valamilyen testi fogyatékossággal élő kollégája legyen.

A Gemius a vallási kisebbségekkel kapcsolatos attitűdöt is vizsgálta. Zsidó munkatárssal a munkavállalók 33 százaléka nem akar együtt dolgozni, 56 százalék pedig nem akar zsidó vallású főnököt.

Bár a nők, a testi fogyatékossággal élők, a zsidó vallásúak elutasítottsága is elég sokkoló, még ennél is rosszabb a helyzet az LMBTQ közösséghez tartozó emberekkel, valamint a romákkal kapcsolatban. A munkavállalók 41 százaléka nem akar LMBTQ közösséghez tartozó munkatársat, 69 százalékuk nem akar főnöknek, 56 százalék pedig beosztottnak szexuális kisebbséghez tartozó személyt. Roma munkatársat a munkavállalók 42 százaléka, roma származású főnököt pedig 76 százaléka nem szeretne magának. Arra a kérdésre, hogy dolgozna-e roma beosztottal, 54 százalék felelt nemmel.

A női munkatársnál sokkal rosszabb a női főnök a felmérés szerint
A női munkatársnál sokkal rosszabb a női főnök a felmérés szerint
Teknős Miklós / Népszabadság

Egyetlen vigaszunk lehet: a Gemius háromszáz internethasználó diákot is megkérdezett, hogy szeretnének-e nyitott munkahelyen dolgozni. A diákok – azaz a jövő munkavállalóinak – 83 százaléka válaszolt úgy, hogy olyan helyen szeretne dolgozni, ahol a kollégákat nem életkoruk, nemük, nemi identitásuk, szexuális orientációjuk, nemzeti, etnikai hovatartozásuk, vallásuk vagy politikai meggyőződésük alapján, hanem csak és kizárólag a teljesítményük alapján ítélik meg.

Van tehát hová fejlődni. A kutatás adatainak fényében különösen fontos a Google, a Prezi és az espell, tavaly nyáron éltre hívott, Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezése. A felsorolt cégek felismerték, hogy a nyitottság nem csak helyes magatartás, hanem üzletileg is kifizetődő.

A nyitott munkahelyen dolgozó emberek elégedettebbek és elkötelezettebbek, így a teljesítményük is jobb. A nyitottakvagyunk.hu honlapon ma már több mint 700 cég regisztrált – köztük a Népszabadság is – ezzel is demonstrálva, hogy ezek a szervezetek tetteik, teljesítményük alapján ítélik meg munkavállalóikat, partnereiket. Ahogy Bán Miklós, az espell vezérigazgatója fogalmazott: a csatlakozással a cégek a saját munkavállalóiknak is üzennek. – Azt üzenik, hogy felelősséggel tartoznak feléjük – mondta.

A Nyitottak vagyunk kezdeményezés a tavalyihoz hasonlóan közös kamionnal vár minden régi vonulót és „első prájdozót” a Budapest Pride felvonuláson szombaton.

Kapcsolat igen, gyerek nem

Az elmúlt évben toleránsabbak lettek a magyarok az azonos neműek élettársi kapcsolatának megítélésében. Tavaly honfitársaink 51 százaléka helyeselte a melegek és leszbikusok együttélésének törvényes elismerését, most 55 százalék. Az azonos neműek házasságkötéséről enyhén romlottak a vélemények: a támogatók-ellenzők aránya tavaly 30-47 százalék volt, idén 31-51 százalék. Némileg – 42-ről 38 százalékra – csökkent az azonos neműek örökbefogadási, gyermeknevelési esélyegyenlőségét támogatók aránya. Az azonos neműekkel kapcsolatban a svédek és a spanyolok a leginkább toleránsak, legkevésbé a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok számítanak annak – ezek a legfontosabb megállapításai annak a nemzetközi közvélemény-kutatásnak, amelyet az Ipsos végzett 15 országban, az idei év májusában összesen 12 000 ember, ebből hazánkban 500 fő megkérdezésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.