galéria megtekintése

Tókerülő úton

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Több mint háromezren futották körbe a Balatont - köztük szerkesztőségünk lelkes csapata.

A Népszabadság osoNOL csapata a rajtnál. Itt még könnyű volt nevetni!
A Népszabadság osoNOL csapata a rajtnál. Itt még könnyű volt nevetni!

Egy napilap redakciójában legalábbis profilidegennek tetszett, hogy a szerkesztők bonyolult, színekkel jelölt táblázatokkal rohangáltak, amelyekben autók, nevek, adatok, résztávok szerepeltek.

A hírlapírói hagyományhoz nem feltétlenül illeszkedő készülődés célja az volt, hogy a Népszabadság osoNOL nevű váltója teljesítse a 212 km-es Ultrabalatont, a tó körbefutását.

 

A stafétát lapunk munkatársai (Angyal Gábor, Batka Zoltán, Kővári Panka, Pető Péter, Puskás Anikó, Szőcs László, Várkonyi Iván, Varga G. Gábor) és két segítő (Horváth Benigna, Magyar Zoltán) alkották.

Egy futó nyújt a keszthelyi frissítőpontnál
Egy futó nyújt a keszthelyi frissítőpontnál
Varga György / MTI

A távot egyéniben, párosban, kerékpáron, s maximum tízfős csapattal lehetett teljesíteni. Persze a szerzőink alkotta garnitúra tagjai számára csak a váltóban értelmezhető a távolság, amelynek leküzdése csupán a feladatok egyik része volt.

A futáshoz ugyanis adott a láb és a kitartás, de ehhez a versenyhez elengedhetetlen a csapat és a szervezés. Ami érthető is egy olyan missziónál, amelynek teljesítéséhez lapunk csapatának 20 óra 45 percre volt szüksége.

A forgatókönyv tehát működött, csupán a pihenés maradt el. Igaz, alvást nem is ígért senki: ennek szellemében akadt, akinek negyvenkét perc jutott vízszintesben a csaknem egynapos program során.

Az első szakaszok után nem is mutatkozott igény az elvonulásra: sorra dőltek meg az egyéni csúcsok. A csodálatos környezet, az amatőr sportrendezvények baráti hangulata garantálja az adrenalint és az extra formát.

A gondok sötétedés után kezdődnek. A mezőny addigra széthúzódik, olykor hosszú kilométereket kell egyedül futni a parton, csupán a fejre erősített lámpa segíti a tájékozódást, miközben ugyanazt a teljesítményt amúgy sem lehet kihozni az izmokból, mint nappal.

Varga György / MTI

Az elcsigázott futó egy-egy ilyen szakasz közben legszívesebben megölelné az idegent, aki negyedórás magány után a sötétből felé kiált: „hajrá!”

Az ilyen gyermeki öröm jelzi azt is, milyen furcsa is az ember, amikor komfortzónáján kívülre kényszerül. Amikor hajnali kettőkor, álmosan, fáradt izomzattal, feszülten, mind alacsonyabbra kerülő toleranciaszinttel szalad úgy, hogy közben társai várják a váltóponton.

Persze mindez már csak lábjegyzet, mert a lényeg a részvétel öröme. Ahogyan az osoNOL összegez: „Három autó, tíz futó, 212 km, 20 óra 45 perc.” Ez a mi Ultrabalatonunk.

Fantasztikus formák

Az Ultrabalatonon részt vevő több mint háromezer futó közül az egyéni versenyt a szlovén Ivan Cudin nyerte, aki 18 óra 30 perc 12 másodperc alatt ért célba. A legjobb magyar a 19:57-es idővel záró Pula Tamás lett. A látássérült Orbán Csaba Kabóca 26 óra 23 perc alatt ért célba. A férfiváltók közül a Mindsystem Sashegyi Gepárdok 12 óra 37 perces idővel nyert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.