galéria megtekintése

Tóbiás hét nagyvárost vinne

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 27. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Az MSZP elnöke azt reméli: Szegeden kívül még öt-hat megyeszékhelyen baloldali polgármestert választanak, így az önkormányzatok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei. Tóbiás József ugyanakkor Falus Ferencről azt mondja: nem a szocialisták jelölték, és az MSZP nem veheti át a kampánystáb működtetésének feladatát az Együtt–PM-től.

Tóbiás József szerint életben szeretnék tartani a reményt a változást akaró többségben
Tóbiás József szerint életben szeretnék tartani a reményt a változást akaró többségben
Banczik Róbert

Legalább hat-hét megyeszékhelyen számít győzelemre az önkormányzati választáson Tóbiás József. Az MSZP elnöke a Népszabadságnak azt mondta: Szegeden (az egyetlen jelenleg is szocialista vezetésű nagyvároson) kívül elsősorban Miskolc, Salgótarján, Szombathely és Dunaújváros nyerhető, de Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Pécsen is lát esélyt a baloldali sikerre.

 

Tóbiás szerint reményt ad erre, hogy hiába vezetett kétharmados többséghez a Fidesz 43 százalékos eredménye, a választók több mint fele nem a kormányoldalra szavazott áprilisban. Abban is bízik, hogy az önkormányzati választáson felértékelődik a jelöltek szerepe, az MSZP színeiben pedig sok olyan politikus indul, aki négy és nyolc éve az országos erőviszonyok ellenére is nyerni tudott, vagy jobb eredményt ért el pártjánál. Szerinte ezért a kampány utolsó időszakában az a feladat, hogy életben tartsák a reményt a változást akaró többségben.

A választás tétjéről azt mondta, az MSZP a következő években az önkormányzatokban mutathatja meg, hogy milyen alternatívát kínál a Fidesz kormányzásával szemben, a helyhatóságok lehetnek a baloldal újjáépítésének színterei.

A pártelnök szerint az önkormányzatok dolga a helyi ügyek rendezése, ezért az ellenzék feladata nem az, hogy minél zajosabb legyen, vagy hogy a kormány bírálatára használja a helyhatóságokat, hanem hogy figyelembe vegye azok véleményét, akiket képvisel, és működjön együtt a civil szervezetekkel. Ezért az MSZP tervei között szerepel a lakossági döntések körének szélesítése, akár úgy, hogy a szabad felhasználású fejlesztési forrásoknál népszavazás válasszon a célok közül.

A szocialista párt több konkrét feladatot is meghatározott képviselőinek. Így azt: érjék el, hogy az önkormányzat hozzon létre segítő hálózatot a magányos idős emberek és a gyermeküket egyedül nevelők támogatására. Céljaik között szerepel, hogy a baloldali képviselők szervezzék meg településükön az éhező gyermekek rendszeres étkeztetését önkormányzati segítséggel és civil aktivitással.

Tóbiás ezt úgy fogalmazta meg: „minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ma, Magyarországon óriási és nyomasztó a szegénység. A baloldal feladata a leggyengébbeket is erősebbé tenni, mert ez elengedhetetlen a települések és az ország sikeréhez. Nincs erős Magyarország négymillió mélyszegénységben élő emberrel, márpedig a kormány által tervezett 1700 milliárd forintos újabb megszorítócsomag további egymillió embert taszíthat éhezésbe.”

A budapesti önkormányzati kampányból kivonuló pártelnök Falus Ferenc ellenzéki főpolgármester-jelölti kampányát csak a választás után akarja értékelni. Ezt firtató kérdésünkre csak annyit jegyzett meg: az MSZP budapesti vezetése kiállt Falus mellett, „a szocialista párt pedig abban érdekelt, hogy az Együtt–PM képes legyen megfelelni annak a kihívásnak, amit a jelöltállításkor vállalt. Falus Ferenc az Együtt–PM jelöltje, akit az MSZP támogat. Ugyanakkor az MSZP nem vállalhat át feladatokat, a kampánystáb működtetése a jelölőszervezet dolga” – mondta Tóbiás József.

Az ügyészségnél a Garabits-akta

„Postáztuk a határozatunkat az ügyészségre”, közölte pénteken az ORFK kérdésünkre, hogy a végére járnak-e Garabits Károly VII. kerületi önkormányzati képviselőjelölt azon állításának, miszerint több rendőrigazolványa van, és akár ittasan is vezethet, mert több rendőrkapitány is a barátja? A rendőrség bejelentésként értékelte és akként is kezelte az ezzel kapcsolatos újságírói kérdéseket.

A Magyar Nemzet kedden tett közzé több kompromittáló felvételt, amelyeken Garabits arról is beszél, hogy „lopni csak az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr megbukik”. A rendszerváltozás óta a Fidesztől az MSZP-ig több szervezetben is politizáló, most éppen a helyhatósági választásokon a baloldal közös jelöltjeként induló Garabits a felvétel megjelenése óta lejáratásról beszél, és jogi lépéseket ígért a felvételt közreadó lap ellen.

Ennek ellenére nehezen lesz elkerülhető, hogy válaszolnia kelljen az ügyészség pár kérdésére. Még akkor is, ha időközben kiderülne, hogy még sincs három rendőrigazolványa.

Valószínűleg egy sincs neki, egyébként. Olyan legalábbis, amellyel meg tudna téveszteni egy rendőrjárőrt, szinte biztos, hogy nincs. Ami pedig az ittas vezetést illeti, hogy bármikor meg tudna úszni következmények nélkül egy ittas vezetést: a rendőrségen emlékeztettek rá, hogy a járőrök a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgató-helyettesének a megszondáztatásától sem riadtak vissza. S mivel enyhén ittasnak találták, meg is büntették, ami a végén az állásába került. (F. Gy. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.