galéria megtekintése

Papíron kevesebbet költött az MSZP, mint az LMP a kampányra

Az ellenzék összességében többet költött kampányra a kormányoldalnál, nagyon úgy tűnik, hogy nem ezen múlt a választási eredmény. Persze, itt is áll, amit a vagyonnyilatkozatoknál megszoktunk már: senki sem tudja, mennyi igaz belőle.

Aranyból van a talicska is - az LMP kampányrendezvénye Simicska Lajos egyik érdekeltsége előtt
Aranyból van a talicska is - az LMP kampányrendezvénye Simicska Lajos egyik érdekeltsége előtt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pénteken közzétették a pártok a kampányköltésekől szóló beszámolókat. A 2014-es választáson indult minden jelöltnek és jelölőszervezetnek legkésőbb június 5-ig kellett ugyanis a közlönyben nyilvánosságra hozni a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. Mint kiderült, a parlamenti választási kampányban - kevéssé meglepő módon - a Fidesz-KDNP költötte a legtöbbet.

Ami viszont érdekesebb: bevallása szerint az LMP sokkal többet költött a szocialistáknál, megközelítve a kormányoldal összköltését.

 

Fidesz-KDNP: 883,6 millió

Csak az ország miniszterelnöke
Csak az ország miniszterelnöke
Földi Imre / Népszabadság

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt 883,6 millió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, ebből 286,6 millió forint származott hitelből és adományokból - derül ki a Hivatalos Értesítő május végi számából. A Fidesz és a KDNP a parlamenti választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegéről, forrásáról és felhasználásáról szóló beszámolójában az olvasható: a jelölőszervezetek 199 jelöltet állítottak, ebből 106 jelölt egyénileg számolt el a részükre külön kiutalt fejenként egymillió forintos támogatással.

A beszámoló szerint az országgyűlési képviselők választására a két párt együttesen 883,6 millió forintot fordított, ebből 597 millió forint volt az állami támogatás. A pártok emellett 86,6 millió forint választási célra kapott adományt és 200 millió forint hitelt használtak fel a kampányban. A pénzből összesen több mint 832 millió forintot fordítottak anyagjellegű ráfordításra, 51,2 millió forintot pedig személyi jellegű ráfordításokra.

MSZP: 463 millió

A Magyar Szocialista Párt 463 millió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, ebből 16,3 millió forint volt a párt saját forrása. A párt 329,9 millió forint állami költségvetési támogatást kapott, a jelöltektől pedig további 21 millió forintot (ezt a pénzt a jelöltek kapták a költségvetéstől, de lemondhattak róla a jelölő párt javára), volt továbbá 95,8 millió forint állami költségvetésből származó alaptámogatás, 12,9 millió forint támogatás magánszemélyektől és 3,4 millió forint egyéb bevétel.

A Jobbik és a Fidesz ajánlásokat gyűjt az aluljáróban
A Jobbik és a Fidesz ajánlásokat gyűjt az aluljáróban
M. Schmidt János / Népszabadság

Az MSZP-nek tehát összesen 463,16 millió forintból hirdetésre, reklámra 293,8 millió forintot költött, rendezvényekre 65 millió forintot, anyagköltségre közel 33 millió forintot, bérleti díjakra 15,9 millió forintot, posta- és telefonköltségre 6,6 millió forintot, közlekedésre és szállítási kiadásokra 2,3 millió forintot, egyéb anyagjellegű ráfordításokra 46 millió forintot, egyéb, nem anyagjellegű ráfordításokra 474 ezer forintot. Eszközbeszerzésre 781 millió forintot fordítottak.

LMP: 714,6 millió

A Lehet Más a Politika 714,6 millió forintot költött, ebből 22,6 millió forint volt a párt saját forrása. Az egyéni választókerületi jelöltek által a párt javára felajánlott támogatás összege 95 millió forint volt (ebből 4 632 forintot nem használtak fel), a párt további 597 millió forint állami támogatást kapott és felhasznált 22,6 millió forint saját bevételt is a kampányban.

A beszámoló szerint a támogatásokból 94,9 millió forintot fordítottak kültéri reklámra, üzemanyagra, járműbérletre, hirdetésre. További 619,6 millió forintot pedig ugyancsak kültéri reklámra, kampányújságra, sajtóhirdetésekre, online marketingre, közösségi médiára, direkt marketingre, különböző eseményekre, gyártás-tervezésre, managementre és logisztikára, humán erőforrásra, bérleti díjra, kampánytanácsadásra, közvélemény-kutatásra és egyéb marketingre.

DK: 92,5 millió

A Demokratikus Koalíció 92,46 millió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, az összes pénz állami forrásból származott. Beszámolójuk szerint 13 millió forint költségvetési választási támogatásban részesültek, emellett 79,46 millió forint egyéb, állami költségvetésből származó alaptámogatásból származó forrást használtak fel. Vagyis a DK kampánykiadásaiban nem voltak magánpénzek, adományok.

Az Együtt-PM aktivistája szereli össze a díszletet
Az Együtt-PM aktivistája szereli össze a díszletet
Kurucz Árpád / Népszabadság

A legnagyobb tétel az "egyéb szolgáltatás" volt, összesen 56 millió forint. A propaganda költségei 22,43 millió forintot, hirdetés és reklám 7,78 millió forintot, bérleti díj 3,36 millió forintot, anyagköltség 1,86 millió forintot tett ki, közlekedésre és szállításra 976 ezer forintot, postaköltségre 24 ezer forintot adtak ki.

PM: 1 millió

A Párbeszéd Magyarországért (PM) párt egymillió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, ez teljes egészében a párt saját forrása volt. A párt állami támogatásban nem részesült, képviselőjelöltjei a részükre kiutalt támogatásról az Együtt - a Korszakváltók Pártja javára lemondtak. A PM beszámolója szerint a párt egymillió forintot költött a kampányára, ez az összeg saját forrásból származott. A pénzből 677 ezer forintot fordítottak szolgáltatások igénybevételére, 239 ezer forintot utazási költségekre, 176 ezer forintot anyagjellegű ráfordításra, és 5 ezer forintot illetékre.

MLP: 9 millió

A Magyar Liberális Párt 9,1 millió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, ebből 128 ezer forint volt a párt saját forrása, a többi állami költségvetési támogatás. Valamivel több mint 8 millió forintot fordítottak szolgáltatások vásárlására és némileg több mint egymillió forintot "anyagjellegű ráfordításra".

Az Együtt és a Jobbik beszámolóját eddig nem közölte a hírügynökség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.