galéria megtekintése

Elönthet minket a szemét: tízmilliárd a tét a kukacsatában

14 komment


Szalai Anna

Tarlós István hiába írt levelet a kormánynak, Budapestnek is be kell szerződnie a nagy állami kukaholdingba. Évi tízmilliárdot veszít a város.

Hiába kilincselt a hulladékgazdálkodási törvény módosításáért Tarlós István főpolgármester a kormánynál, Budapest eddig nem kapott felmentést, vagyis a városnak is be kell szerződnie a nagy állami kukaholdingba. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek legkésőbb október elsejéig át kell adnia a számlázási adatait az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-nek, lévén a díjbeszedést és a kinnlévőség-kezelést július elejétől országszerte ez a cég végzi. Így az FKF – hasonlóan a vidéki hulladékkezelőkhöz – ezentúl nem saját bevételeiből gazdálkodna, hanem az állami cégtől kapott szolgáltatási díjból.

Csakhogy az FKF számításai szerint a Nemzeti Fejlesztési Miniszté­rium rendeletében meghatározott díjképlettel, sőt a maximálisan szedhető összeggel számított bevétel nem fedezi majd a szolgáltatás önköltségét. Az FKF gazdálkodásában várhatóan évi csaknem tízmilliárdos hiány keletkezne. Ráadásul az eddigi havi számlázás helyett az új rendszerben negyedévente juthat csak hozzá a szolgáltatás ellenértékéhez, ami komoly likviditási gondot okozhat.

Tarlós István főpolgármester már márciusban jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi cég nyereségéből fedezzék a vidéki szolgáltatók mintegy 14 milliárdos veszteségét. Az eddig jelentős profitot termelő FKF az átállással milliárdos állami támogatásra szorul majd közfeladatainak ellátásához. Ezek után aligha meglepő, hogy az FKF vonakodik belépni az állami kukacégbe.

 

Az összevonás aggályos azért is: a hulladékgazdálkodás önköltsége tavaly 30,7 milliárd forint volt, de ha az NHKV 10 milliárddal kevesebbet fizet, akkor a szolgáltatás szintjét csökkenteni kell. Így például ritkábban járna a kukásautó, fizetni kell a kukákért, illetve meg kellene szüntetni a nemrégiben nagy kampánnyal bevezetett lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Csakhogy a ritkább kukaürítéssel az FKF nem teljesítené a törvényi előírásokat.

Meglehet, késő ősszel már nem lesz, aki elviszi a szemetet
Mediaworks

Az ingyenkukák megvonásával ugyan megspórolható 1,7 milliárd forint, de ez édeskevés a nullszaldóhoz. A szelektív hulladékgyűjtés felszámolása ráadásul a bevezetésre kapott 4,3 milliárd forintos uniós támogatás visszafizetését vonja maga után.

A Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési, közlekedési és környezetvédelmi bizottságának készült előterjesztés egyúttal felhívja a városatyák figyelmét, hogy a hulladéktörvény értelmében az FKF-nek október elsejéig meg kell kapnia az NKHV megfelelőségi véleményét. Ehhez azonban át kell adnia a kért adatokat, és be kell lépnie a közös állami számlázási rendszerbe, elveszítve éves bevételének harmadát. Ha ezt nem teszi meg, akkor az önkormányzatnak a határidő lejártát követő 30 napon belül – egy hónapos felmondási határidővel – fel kell mondani a szerződést a céggel. S akkor Budapest szemétszállítás nélkül marad.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.