galéria megtekintése

Thürmer a Fidesz trójai falova

12 komment


Doros Judit

Nem a lét, hanem a pénz a tét a nógrádi megyeszékhelyen. Az eddigi szocialista városvezetés elől elzárták a pénzcsapokat, nagy kérdés, hogy fideszes győzelem esetén megnyitják-e újra azokat. A helyiek szerint emiatt nem dönthetnek szabadon, az elveik szerint.

Lustán ejtőznek néhányan a palóc városban nemrég nyílt provance-i hangulatú pékségben, de a diskurzus nem politikáról, hanem az üzletről folyik. Néhány méterrel odébb a sarkon fideszes aktivisták aláírásokat gyűjtenek, van, aki megáll, mások oda se nézve haladnak tovább. Az utak mellett felvillannak plakátokon a jelöltek, arcképüket a jeges szél szaggatta meg.

- Fogalmam sincs, kire fogok szavazni

– mondja egy fiatal nő az évek óta bezárva álló Karancs szálló előtt, ahol egy tolókocsis, láb nélküli férfi éppen az összekoldult aprópénzeket számolja hangosan. Mellette egy asszony a földön térdepelve szedegeti össze az elgurult érméket. A fiatal nő közben azt taglalja: úgy érzik a salgótarjániak, nem dönthetnek szabadon, mert kimondva-kimondatlanul azt sugallják nekik: ha nem fideszes lesz a polgármester, továbbra sem kap pénzt az államtól a város, és akkor belefulladhatnak az adósságba.

 

Dóra Ottó, a város 2014 őszén megválasztott szocialista polgármestere gyors lefolyású, súlyos betegség következtében tavaly november végén hunyt el. Alig egy év adatott neki arra, hogy vezetésével elkezdjék rendbe tenni a várost, amit azt megelőzően a központi hatalom tartott lélegeztetőgépen. A kötelezően átruházott feladatok – óvoda, bölcsőde, szociális ellátás – ellátása ugyanis évente 4 és fél milliárd forintba kerül: ennek felét megkapják a központi költségvetésből, s további egymilliárd folyik be helyi adókból.

Önhibájukon kívül minden évben nagyjából 1,2 milliárd forintos lyuk tátong a költségvetésükben, amelyet évről évre az úgynevezett „önhikis” pályázatokból elnyert forrásból pótoltak.

Amíg a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a városvezető, a jobboldali kormány rendre befoltozta a lyukakat: a választást megelőző évben például két részletben majdnem egymilliárd jutott Salgótarjánnak.

Simon összehangoltabb taktikát szeretne
Simon összehangoltabb taktikát szeretne
Komka Péter / MTI

Az önkormányzati választások után felállt baloldali vezetésű megyeszékhelynek azonban hatalmas sallert osztott ki a kormány tavaly februárban. Egymilliárd helyett mindössze hatvanmilliós támogatást kapott a 35 ezres város a költségvetési hiány befedésére,

nagyjából annyit, amennyit a a jobboldali vezetésű Egernek a ciszterci templom felújítására utaltak át.

A polgármesteri posztért két komoly jelölt indul. A jobboldal támogatottja Simon Tibor, akit korábban iskolaigazgatóként, majd helyi tankerületi vezetőként ismertek a városban, de egy ideje a Klik budapesti központjában dolgozik. Helyére a bukott fideszes polgármestert, Székyné Sztrémi Melindát ültették. A baloldal Fekete Zsolt alpolgármestert indítja, aki nyolc évig dolgozott főműszerészként a Nógrádi Szénbányáknál, majd annak megszűnése után szociálpolitikussá képezte át magát, s évekig a helyi gyermekvédelmi intézetet vezette, majd az igazgatóváltás után munkatársként dolgozott ugyanitt. Dóra Ottó kérésére fogadta el 2014-ben az alpolgármesteri posztot.

Thürmer az esélytelenek nyugalmával kampányol egy sörözőben
Thürmer az esélytelenek nyugalmával kampányol egy sörözőben
Komka Péter / MTI

Bejelentette indulását a polgármesteri posztért Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is. Esélye a helyiek szerint nincs, sokan csak a Fidesz „trójai falovának” tartják, akinek szerepe mindössze annyi, hogy a baloldali szavazók egy részét elhappolja Fekete Zsolt elől.

Az összeesküvés-elméletet igazolni látszik, hogy a Munkáspárt 2010-ben indított polgármesterjelöltje később a Fidesz delegáltjaként tevékenykedett a város pénzügyi bizottságában.

Miként 2014-ben, úgy akár most is néhány szavazaton múlhat a győzelem. Dóra Ottó akkor ötven vokssal előzte meg jobboldali ellenfelét. Ha ebből vesz el most Thürmer Gyula, az fájhat a baloldalnak.

Simon Tiborral, a Fidesz jelöltjével salgótarjáni kampányközpontjukban találkozom. Szabadságot vett ki, hogy minden erejét az elkövetkező hetekre koncentrálja. Azt mondja, neve már 2006-ban is felvetődött polgármesterjelöltként, de akkor mást indítottak. Most – mint mondja – azért vállalta el a jelöltséget, mert elhibázottnak tartja a salgótarjáni várospolitikát, és változtatni szeretne. A kormányzattal együttműködve s az uniós forrásokat kiaknázva fejlesztené a gazdaságot,

megvalósítva egy korábbi álmot, a kelet-nógrádi ipari medence kialakítását.

Mikor azt kérdezzük, ezzel együtt megvalósítaná-e Orbán Viktor korábbi, s eddig be nem teljesített ígéretét, a teljes foglalkoztatást Salgótarjánban, azt feleli: Miskolc és Eger munkaerőhiánnyal küzd, összehangoltabb taktikával ezek a egyenlőtlenségek kisimíthatók.

Ha megválasztják, továbbra is alpolgármesterként számít mostani ellenfelére, a szocialista Fekete Zsoltra – mondja. Szerinte Salgótarjánban a városért kell dolgozni, ez közös érdek.

Fekete szerint álságos a helyzet
Fekete szerint álságos a helyzet
Komka Péter / MTI

Fekete Zsolt alpolgármester sem állítja ennek ellenkezőjét. Magát rendszerben gondolkodó, elemző, műszaki emberként jellemzi, aki szociálpolitikai mivoltából fakadóan érzékenyen reagál az elesettek problémáira. – Nyolc évig a fideszes városvezetés Salgótarjánt úgy működtette, hogy minden évben rendkívüli kormányzati támogatást kellett igénybe venni – volt, hogy évente egymilliárd forintot. A 2014-es baloldali győzelem után ezt a csapot azonnal elzárták, majd azt mondták: lám, a város csődben van, a szocialisták nem tudják vezetni. Ez álságos helyzet, s azt üzeni vele a kormány: nem az itteni emberek a fontosak, hanem a hatalom – mondja a baloldal jelöltje.

A helyiek szerint nincs jó választás.

Ha Simon Tibor nyer, a jelenlegi, baloldali többségű képviselő-testülettel kell irányítania a várost, s lehet, hogy emiatt továbbra is „büntiben” marad a nógrádi megyeszékhely. Ha Fekete Zsolt ülhet a polgármesteri székbe, folytatódhat a Dóra Ottó idején elkezdett kormányzati taktika, ami a város „kivéreztetését” jelenti.

Ha valamilyen csoda folytán végül Thürmer Gyula lenne a befutó – arra a salgótarjániaknak szavaik sincsenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.