galéria megtekintése

Tervezett érdektelenség a választáson

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Bejött, amire az ellenzék szerint a kormány számított: sikerül távol tartani a voksolástól a külföldön dolgozókat.

Egyes becslések szerint akár a félmilliót is elérheti azoknak a magyaroknak a száma, akik tartósan külföldön dolgoznak, de a külképviseleti névjegyzékben egyelőre csak alig több mint 19 ezren szerepelnek. E körben tehát a parlamenti választás iránt viszonylag mérsékelt érdeklődés mutatkozik, bár máris tízezerrel többen szavaznának, mint 2010-ben. Egyébként március 29-én délután négy óráig akár elektronikus úton is jelentkezhetnek azok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és a szavazás napján is távol lesznek. Ők – tartózkodjanak bárhol a világban – az állandó lakóhelyük szerinti egyéni képviselőre és az országos listára voksolhatnak.

Különböző adatok láttak napvilágot arról, hogy Nagy-Britanniában hány magyar élhet, de legalább kétszázezren biztosan vannak. Közülük eddig nem egészen három és fél ezren jelezték, hogy szavazni kívánnak, ami csupán másfél százalék körüli részvételi arányt jelentene. Ennek egyik oka lehet az is, hogy csak Londonban voksolhatnak, és aki távolabb lakik, valószínűleg nem vállalja az esetleg több száz kilométeres utazást. A legutóbbi választáson – amikor még jóval kevesebb magyar vállalt munkát Angliában – 3000 fő került be a külképviseleti névjegyzékbe, és csaknem 2100-an éltek ténylegesen a választójogukkal.

Németországban is meghaladja a százezret a huzamosabb ideig ott élők száma, akik valamelyest jobban érdeklődnek a hazai dolgok iránt, mert Berlinben kilencszázan, Münchenben pedig majdnem kétezren kívánnak szavazni, ami nagyjából háromszázalékos részvételnek felelne meg. Négy esztendeje e két külképviseleten még hétszázan sem voksoltak. A magyar munkavállalók harmadik legkedveltebb célországa Ausztria, ahol ötvenezren dolgoznak, ám közülük egyelőre csak 641-en szerepelnek a bécsi külképviseleti névjegyzékben.

 

Ennél népesebb a Brüsszelben szavazni kívánók köre: eddig 1300-an jelentkeztek. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy sokan lehetnek az uniós intézmények alkalmazottai, akik az átlagosnál fontosabbnak tartják a választáson való részvételt. A sorban Bern következik 988, Csíkszereda, Hága és Párizs hétszáz körüli, Dublin és New York hatszáz szavazóval. Az Egyesült Államokban az ottani három magyar külképviseleten egyébként összesen is csak ezernél alig valamivel többen akarnak voksolni.

A határon túli – magyarországi lakóhellyel nem rendelkező – honfitársaink közt lényegesen magasabb arányban vannak azok, akiket választóként névjegyzékbe vettek. A kedvezményes honosítási eljárásban valamivel több mint félmillióan nyerték el a magyar állampolgárságot, és vélhetően e körből érkezett a 220 ezer regisztrációs kérelem többsége. 97 ezren Romániából, 28 ezren Szerbiából jelentkeztek. Viszonylag sokan, 2100-an szavaznának Németországból, ezren az Egyesült Államokból, 750-en Kanadából, ötszázan Angliából. Ugyanakkor a kettős állampolgárságot tiltó szomszédos államokból – Ausztriából, Szlovákiából és Ukrajnából – csak nem egészen három és fél ezren regisztráltak.

Egyes számítások szerint nagyjából kétszázezer levélszavazatra van szükség ahhoz, hogy a kettős állampolgárok – akik az egyéni jelöltekre nem voksolhatnak – egy országos listás mandátum sorsát befolyásolják. Ez azonban csak akkor igaz, ha döntő többségük – legalább nyolcvan-kilencven százalékuk – ugyanazt a pártot támogatja.

A határon túliak szavazási hajlandóságát nyilván fokozta, hogy míg a magyarországi lakóhellyel rendelkezők külföldön csak személyesen a külképviseleteken voksolhatnak, a kettős állampolgárok viszont levélben. Nem kell tehát utazniuk, hiszen a levélcsomagot postán is megkaphatják, és ugyanilyen úton juttathatják vissza a Nemzeti Választási Irodához. Ez súlyos diszkrimináció, de az Alkotmánybíróság egy külföldön dolgozó magyar ezzel kapcsolatos kérelmét – az érintettség hiányára hivatkozva – be sem fogadta. A testület álláspontja az volt, hogy a levélben történő szavazás lehetőségét a törvény csak a határon túliaknak biztosítja, a panaszosra pedig ez a rendelkezés nem vonatkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.