galéria megtekintése

Újabb front az Orbán-Simicska háborúban?

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.

Ábrahám Ambrus - Horniák Balázs
Népszabadság

Orbán Viktor máris újabb frontot nyithat a magyar gazdaság erős emberei, köztük Fidesz-közeli oligarchákkal szemben vívott „szabadságharcában”.

A brazíliai világbajnokságról hazatérő miniszterelnökre itthon is vár egy fontos mérkőzés: a kormánynak augusztus elsejéig le kell jelentenie Brüsszelnek, hogy Magyarország a 2015 és 2020 közötti időszakban milyen szabályok szerint kívánja elosztani az uniótól érkező földalapú támogatásokat.

"Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségei, az OTP-vezér Csányi Sándor vállalkozásai és Leisztinger Tamás cégbirodalma veszítené a legnagyobb összeget"

A tét óriási: évi 300 milliárd forintot meghaladó összegről van szó. A kormány elképzelései azonban nemcsak a nagytőkések cégeinek zsebéből húznának ki milliárdokat, hanem az agrártermelés javát adó kisebb vállalkozások közül is sokat a padlóra küldenének.

 

Hogy mennyire fontosak a területalapú támogatások, jól mutatja, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter júniusi miniszteri meghallgatásán jelezte: a „korrupt” támogatási rendszert úgy alakítják át, hogy a támogatások odaítélésénél a kisvállalkozók arányát a mostani 50 százalékról 80-ra tornásszák fel a nagybirtokok ellenében.

A kormány a támogatásokat a vonatkozó törvény birtokmaximumához kívánja igazítani, vagyis 1200 hektár felett nem járna a dotáció. A kormányfő ennél továbbment: egy hete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének tisztújító küldöttgyűlésén arról beszélt, hogy a területalapú támogatás összege nem haladná meg a 150 ezer eurót (vagyis a jelenlegi árfolyammal nem érné el az ötvenmillió forintot).

A cél az, hogy a juttatások 80 százalékát a kistermelők kapják, míg a nagyok a fennmaradó részen osztoznának. „Mi nem állunk rosszul, hogy önökben van-e elég bátorság, azt a következő hetekben el fogják dönteni” – fogalmazott.

"a rendszer átalakítása azonban nem nekik fájna a legjobban, hanem azoknak a kisebb társas vállalkozásoknak, amelyek mögött nem állnak nagytőkések "

Az agrártámogatások átalakításával, a területalapú juttatások megnyirbálásával a nagy mezőgazdasági csoportok közül Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségei, az OTP-vezér Csányi Sándor vállalkozásai és Leisztinger Tamás cégbirodalma veszítené a legnagyobb összeget.

A K-Monitor elemzése szerint a tavaly kifizetett 308 milliárd forint földalapú dotációból mindhárom cégkörnek több mint egymilliárd forint jutott, egyéb agrártámogatásokból pedig három-ötmilliárd folyt be a kasszájukba.

A rendszer átalakítása azonban nem nekik fájna a legjobban, hanem azoknak a kisebb társas vállalkozásoknak, amelyek mögött nem állnak nagytőkések, nincs honnan pótolniuk a kieső bevételeket. A formálódó elképzelés kritikusai szerint a támogatások 150 ezer euró feletti részének elvétele drámai változásokat is okozhat a magyar agráriumban, és több tízezer munkahely megszűnésével fenyeget.

Az elképzelés kárvallottjai közé tartozó nagyobb gazdaságok (1500–3000 hektár) sok esetben nem is egyetlen személyhez, hanem 10-15 tulajdonoshoz köthetők, akik nem nagytőkésként szereztek érdekeltséget e cégekben. Végleges döntés még nincs, úgy tudjuk, a kabinet asztalán három-négy javaslat is van. Az igazi kérdés az, hogy változik-e a maximális támogatás összege, illetve figyelembe vesznek-e ennek meghatározásakor más szempontokat is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.