galéria megtekintése

Táskában maradnak a milliárdok

15 komment


M. László Ferenc

Az elmúlt öt évben 191 milliárd forintot sikerült hazahozni a magyarok által külföldön parkoltatott, részben offshore-konstrukciók segítségével kimentett pénzből. Ez egy töredéke a külföldön lévő, a hazai adózás alól kimenekített összegeknek. Hiába adott amnesztiát az Orbán-kormány, nem csábította haza a kimenekített vagyont.

A privátbanki szolgáltatásokkal foglalkozó Blochamps Capital – Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataira támaszkodó – becslése szerint csak az Ausztriában, Svájcban és Luxemburgban lévő anonim betétek összege 2014-ben elérte a 700 milliárdot. A jövedelmeket egyáltalán nem adóztató adóparadicsomokba – ilyen Panama, a Seychelle-szigetek vagy Belize – kiutalt összegeket nem is említettük. 2013-ban a Nemzetgazdasági Minisztérium ezermilliárdra becsülte ennek nagyságát.

Pedig az Orbán-kormány jó pénzfehérítésben: 2011–2012-ben az volt a kimondatlan alku, hogy ha a külföldi számlákon lévő pénzt hazautalják és befizetnek 10 százaléknyi adót, akkor az adóhatóság nem firtatja a vagyon eredetét. Két év alatt 100 milliárd forint „csorgott" haza, és 10 milliárd forint adóbevétel is keletkezett. 2014-től ennél is vonzóbb megoldással állt elő a kabinet. Lehetővé tették az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlák (smsz) nyitását a bankoknál, ezekre lehet hazautalni a pénzt. Az eredeti szabály úgy szólt: aki öt évig nem nyúl hozzá és állampapírban tartja a pénzét, az mentesül minden adókötelezettség alól. Egy év letét után még 32 százalék volt az adó, vagyis a szürke zóna képviselőivel finanszíroztatták az államot. Ám ez sem mozdított meg nagy összegeket: az indulás évében 37 milliárdot utaltak haza. 2015 első félévében ráadásul vissza is esett az smsz iránti érdeklődés: csak 13 milliárd forint mozdult meg.

 

A kormány tavaly júniustól végül enyhített a feltételeken, lehetővé téve, hogy akár azonnal fel lehessen venni a hazautalt összeget. Az ajánlat idén júniusig él, annak, aki egy éven belül hozzányúl a számlájához 20 százalékot, aki ezután, annak 10 százalékot kell befizetnie. Sőt, már az sem kötelező, hogy tartósan állampapírban legyen a hazafehérített pénz. Ez hatott: 2015 második felében 40 milliárd került a stabilitási számlákra. Az idei év első három hónapjának adatai április 12-én lesznek elérhetők, utána kiderül, folytatódott-e ez a folyamat. A kormány szándékai szerint júliustól visszahozná az ötéves szabályt, ami várhatóan ismét visszaveti a hazautalási kedvet.

Pedig az smsz valóban nagy lehetőség. Vilmányi Ágnes adójogi szakértő lapunknak azt mondta, míg a vállalkozók számláira rálát a NAV, az smsz esetében akkor sincs jelentési kötelezettsége a banknak, ha nagyobb pénzmozgás történik. A stabilitási számlákat a bankok fedezetként is elfogadják hitelkérelem esetén. Persze vagyonosodási vizsgálatkor megtalálhatja az adóhatóság, de a NAV e fegyvere már lényegében a múlté.

Persze amnesztiáktól függetlenül is haza lehet hozni legálisan pénzt, például úgy, hogy a külföldön tartott tőkét hazai vállalkozásokba fektetik. De mindig lesznek olyanok, akiknek sem az alacsony adókkal operáló amnesztiák, sem a hazai befektetési lehetőségek, sem a részleges anonimitás sem elég csábító a pénz legalizálásához. Elévülés után táskában hazahozni a vagyont még mindig rugalmasabb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.