galéria megtekintése

Tarlós bankszámlája hízik a legjobban

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Mostanában aligha szeretik a polgármesterek az LMP-s Schiffer Andrást, mert neki köszönhetik, hogy Orbán Viktor nemet mondott a fideszes Boldog Istvánnak az illetményük rendezésére vonatkozó önálló képviselői indítványára, amely a többségüknek jókora bevételnövekedést jelentett volna. A tényszerűség kedvéért: Boldog javaslata csak arról szól, hogy a kisközségek településvezetőinek bére ne száz-kétszázezer, hanem csupán néhány tízezer forinttal csökkenjen.

Az ökopárt társelnöke a múlt héten vetette fel a parlamentben, hogy „lóvá tették” a kistelepüléseket, mert a 2011-ben elfogadott önkormányzati törvény a községi polgármesterek számára a 2014-es helyhatósági választások utáni időszakra a korábbinál jóval kisebb javadalmazást állapított meg. Schiffer szerint emiatt sokan – elsősorban független és ellenzéki jelöltek – nem indultak, a fideszesek viszont annál nagyobb számban, mintha sejtették volna, hogy lesz majd fizetésemelés.

Tarlós továbbra is miniszteri fizetést kap, helyettesei bérét pedig a közelmúltban egymillióra emelték
Tarlós továbbra is miniszteri fizetést kap, helyettesei bérét pedig a közelmúltban egymillióra emelték
Reviczky Zsolt

Schiffer azonban valószínűleg téved, mert a bérrendezésre vonatkozó javaslat mögött nem a kormánypárt, hanem az önkormányzati lobbi áll. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) ugyanis már az év első felében felvetette, hogy kezdeni kell valamit a polgármesteri fizetésekkel, mert az új ciklusban az ezer főnél kisebb falvakban akár a felére eshet az illetmény. A bércsökkenés egy 1500 lakosú településen is elérheti a százezer forintot – figyelmeztettek –, miközben a tízezernél népesebb városokban a polgármesterek a törvénymódosítással jobban járnak.

 

A korábbi szabályozás szerint a fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, ami évek óta nagyjából 38 ezer forint. Ennek hét-kilencszerese, tehát 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér. Most a helyettes államtitkár javadalmazása a kiindulási alap – ez körülbelül 750 ezer forint havonta –, és az ötszáz fő alatti falvakban ennek húsz százaléka, tehát 150 ezer forint jár. Egy ezer lakosú községben korábban 328–425 ezer között lehetett a polgármester fizetése, ami októbertől körülbelül háromszázezer forintra mérséklődött.

A mintegy 3200 magyarországi település több mint felében tehát csökkennek a juttatások. Egy megyei jogú város vagy kerület első embere viszont már jól járt: e körben a korábbi legfeljebb 560–670 ezer helyett csaknem 750 ezerre emelkedett az illetmény. Tarlós István főpolgármester továbbra is bruttó 1,3 milliós, vagyis miniszteri szintű fizetésért dolgozik a következő öt évben, helyettesei pedig fejenként egymillió forint körüli, vagyis államtitkári jövedelemnek megfelelő összeget kapnak.

Boldog István javaslata szerint a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer lenne, míg ott, ahol a lakosságszám ötszáz és kétezer közé esik, 373 ezer forint járna. Ez a korábbiakhoz képest még mindig valamelyes fizetéscsökkenést jelentett volna, de ezt a TÖOSZ már kész volt támogatni. Ezért a szövetség nem egészen két hete – a fideszes képviselő önálló indítványára utalva – arra szólította fel a polgármestereket, hogy „amennyiben sérelmesnek tartják a jelenlegi javadalmazásukat, közvetlenül forduljanak levélben a térség országgyűlési képviselőjéhez, kérve a változtatás támogatását”.

Úgy tudjuk, ezt néhányan már megtették, és információnk szerint volt, aki a TOÖSZ-nak is jelezte: ha a helyzet nem változik, kész lemondani. Az önkormányzati szövetség egyébként értesülésünk szerint bízik benne, hogy Boldog István előterjesztését a T. Ház a miniszterelnök ellenében is támogatni fogja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.