galéria megtekintése

Juhász megint robbantott, az ötker tagadja az újabb ingatlanmutyit

5 komment

NOL/MTI

Az V. kerületi önkormányzat szerint Juhász Péter szándékosan elferdíti a tényeket egy belvárosi ingatlan értékesítésére vonatkozóan. A kerület arra reagált, hogy az Együtt alelnöke sajtótájékoztatón azt mondta: 60 millióval a valós ár alatt adnának el egy Alkotmány utcai ingatlant.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja felszólítja Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármestert, hogy ne írja alá azt a szerződést, amelynek alapján a valós árnál legalább hatvanmillió forinttal kevesebbért adnának el egy belvárosi ingatlant – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke. Juhász Péter, aki egy Alkotmány utcai ház bejárata előtt tartotta a sajtótájékoztatót, arról beszélt, hogy az önkormányzat az épületben 150 millió forintért, vagyis 178 ezer forintos négyzetméteráron adott el egy 840 négyzetméteres ingatlant.

Juhász elmondása szerint az utcában átlagosan, négyzetméterenként 800 ezer és 1,1 millió forint közötti összegért árulják a lakásokat.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy az ingatlanról készült értékbecslés eredetileg 215 millió forintos árat állapított meg, de miután a vásárló fél éve bérelte az ingatlant, ezért harminc százalékkal olcsóbban vehette meg a lakást. A bérleti jogot egyébként pályázaton kívül nyerték el, amikor jelezték, hogy egy meditációs és rekreációs központot akarnak létrehozni, „ami nyilvánvalóan közérdek a belvárosiak számára” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a bérlő kft. már a bérlet megkezdésekor jelezte, hogy meg szeretné vásárolni az ingatlant.

 

Juhász Péter kitért arra, hogy az eladásról szóló döntést az önkormányzati ülésen részt vevő ellenzéki képviselők nem szavazták meg. Arra az esetre, ha a polgármester aláírja az eladásról szóló határozatot, Juhász Péter rendőrségi feljelentést helyezett kilátásba.

Juhász az Indexnek azt mondta: a Collina DM Kft. meditációs és rekreációs központ létesítése címén mentesült az Alkotmány utca 21. alatti helyiségek pályáztatása alól, mivel az önkormányzat szerint közérdek a meditációs központ létesítése.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

A cég még egy hónapja sem bérelte az ingatlanokat, amikor első alkalommal vételi kérelmet nyújtott be. Akkor még valószínűleg túl korainak tűnt a kiárusítás az önkormányzatnak is, ezért a cégnek végül fél évet várnia kellett, hogy újabb kérelmet adjon be. A 840 négyzetméteres ingatlancsoportot 215 millió forintra taksálta az önkormányzat, de miután a Collina DM birtokon belül volt, 65 millióval olcsóbban veheti meg azt. A 65 milliós árkedvezményhez csupán 758 ezer forintos havi bérleti díjat kellett fizetnie fél éven át, vagyis alig 5 millióért jutott ehhez a tetemes kedvezményhez.

„De ha az eredeti becsértéket nézzük, az is a nevetséges kategóriába sorolható, hiszen 250 ezer forintos négyzetméteráron nem lehet semmit venni az Alkotmány utcában. 150 millió forintért napi áron két 130 négyzetméter körüli lakás vásárolható ebben az utcában” – mondta Juhász Péter az Indexnek.

A képviselő-testület fideszes többsége az ellenzéki képviselők ellenállása dacára döntött az értékesítés mellett.

Erre reagálva az V. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy Juhász Péternek lett volna lehetősége kifejteni a véleményét a testületi ülésen, de azon nem vett részt, ahogy sok esetben nem vesz részt a közös munkában. Hangsúlyozták: az Alkotmány utcai épület egy olyan leromlott állapotú ingatan, amely évek óta üresen áll, az alapvető felújítására pedig több mint 100 millió forintot kellene költeni. Mivel nem lakásokról, hanem helyiségekről van szó, a hasznosításra ennek az összegnek a többszörösét rá kellene fordítani – szögezték le.

Az V. kerület tudatta azt is, hogy az eladással nemcsak egyszeri bevételhez jut az önkormányzat, hanem évente több millió forint folyhat be iparűzési adó vagy építményadó formájában. Kitértek arra is, hogy a Collina DM Kft. 2014 őszén jelezte bérbevételi szándékát. Az ingatlant rekreációs tevékenységre vették ki, a szerződéskötés után havi rendszerességgel fizették a bérleti díjat.

Az ingatlan fenntartása az elmúlt 5 évben 10 millió forint költséget jelentett az önkormányzatnak – írták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.