galéria megtekintése

Szilvásy csak nevetett a vádon, első fokon felmentették

9 komment

H. M.

Felmentette az úgynevezett kémkedési per vádlottait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa csütörtöki elsőfokú, nem jogerős határozatában. A bíróság szerint Galambos Lajos, Szilvásy György és Laborc Sándor nem bűnös a terhükre rótt kémkedésben illetve bűnpártolásban.

Mint emlékezetes, a Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben. A Debreceni Törvényszék 2013-ban első fokon Galambos Lajost kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándort hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélték, a végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztve. P. László harmadrendű vádlottat akkor felmentette a törvényszék. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2015 júniusában megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsát.

 

Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították, ezért a mostani, egy éve tartó eljárás is zárt ajtók mögött folyt, csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. A Vadócz Attila hadbíró vezette tanácsa az ügy összes szereplőjét fölmentett, ám az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az ítélet nem jogerős, az eljárás a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik.

Szilvásy György az ítélethirdetés után lapunknak úgy nyilatkozott: az ügy lényegéről, a vád tartalmáról a titkosítás miatt nem beszélhet, annyit azonban elmondhat, hogy amit a kormányoldali sajtó megírt róluk, abból egy szó sem volt igaz, ellenkező esetben ugyanis már rég felelősségre kellett volna vonni az érintett orgánumok felelős vezetőit államtitoksértés miatt. 2011-ben a Magyar Nemzet, illetve a lap nyomán a Pesti Srácok is egy olyan kerettörténetet vázolt föl, amely szerint a titkosszolgálat olyan bizonyító erejű dokumentumokkal rendelkezett, amelyek igazolják, hogy a Gyurcsány-kormány idején az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal egyes vezetői tudtával a magyar elhárítás kényes adatai kerültek orosz kézbe, állítólag a MOL megszerzése érdekében. Az NVSZ az említett cikkek szerint egy olyan fedett akció részleteit is felderítette, amelyben az NBH Liszt Ferenc repülőtéren szolgáló munkatársai a reptér védelmét ellátó cégembereivel együttműködve lehetővé tették, hogy poligráfos ellenőrzéssel megbízott oroszok és eszközeik feltűnés nélkül érkezzenek majd távozzanak.

Szilvásy az azóta történtek fényében mulatságosnak nevezte, hogy az Orbán-kormány alatt éppen őket vádolták meg a magyar energiaipar orosz kézbe juttatásának szándékával. Kérdésünkre úgy fogalmazott: a bíróság most rendkívül alaposan, az összes tény és részlet tisztázásának szándékával járt el – nem ismeri még az ügyészi fellebbezés indoklását, de biztos benne, hogy eljárási hibáról ezúttal nem lehet szó. Azt is megjegyezte: a mostanit leszámítva már a kormányzati kezdeményezésre ellene indított összes bírósági eljárás lezárult, és mindegyik az ő felmentésével végződött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.