galéria megtekintése

Szervezet nincs, csak emberek

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 12. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Nem érti az őszi kormányellenes demonstrációk lényegét, aki struktúrákat, szervezeteket keres az események mögött. A szervezésben részt vevők szerint van ugyan néhány ember, aki az összes nagyobb megmozdulás előkészítésébe bekapcsolódott, de ha ők valamiért egyik pillanatról a másikra kiszállnának, az események akkor is ugyanígy megtörténnének.

A gyökereket keresve a Hallgatói Hálózat (HaHa) demonstrációihoz kell visszamenni: amikor 2013 februárjában riportot készítettünk az egyetemfoglalásról, még az ELTE illetékes vezetői körében is értetlenség fogadta a kérést, hogy a szervezőkkel szeretnénk beszélni. Akkor kicsit hihetetlennek tűnt, hogy nem tudják, kiket keresünk, a helyszínen viszont az derült ki, hogy tényleg nincsenek szervezők, csak résztvevők, folyton változó szerepkörben.

Tüntetés a szabadságért, a szabad internetért, a korrupciómentes tiszta közéletért
Tüntetés a szabadságért, a szabad internetért, a korrupciómentes tiszta közéletért
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az előző ciklusbeli diáktüntetések vagy például Az alkotmány nem játék elnevezésű tiltakozás előkészítése során szerezte a tapasztalatokat az a legtágabban értelmezve talán 1000-2000 főből álló kör, amely tudja, hogyan lehet egy civil megmozdulást „összerakni” pénz és politikai, illetve médiaháttér nélkül. – Szervezet nincs, csak emberek vannak, akik ismerik egymás képességeit, és tudják, hogy kire melyik részfeladatban lehet számítani – mondja egyikük, aki szerint a referencia, vagyis a múltbeli praxis fontos ahhoz, hogy az informális aktivistacsoportok valakit elfogadjanak és segítségre kérjenek.

 

Jóval kevesebben vannak az említett körön belül azok, akik a tüntetés adminisztrációjához (például az esemény és a helyszín bejelentéséhez, az útvonal rendőri biztosításának előkészítéséhez) vagy az emberek mozgatásához is értenek. Közülük néhányan információink szerint a netadó és a NAV-korrupció elleni tüntetések szervezőmunkájában is részt vettek – például segítettek a facebookos mozgósításban –, de mégsem lehet kijelenteni, hogy az említett eseményeket ugyanaz a kör szervezte, vagy hogy a kezdeményezőként föllépő Facebook-csoportok mögött ugyanazok a személyek állnának.

Minden megmozdulásnak van néhány ötletgazdája (a múlt vasárnapi tüntetés esetén ilyen volt például az ex-LMP-s Vágó Gábor), általában ők veszik fel a kapcsolatot a szervezésben járatos aktivistákkal. Az a néhány fős mag, amely egy-egy rendezvény szervezőjének tekinthető, ad hoc módon áll össze, és hogy pontosan kikből áll, azt az esemény témája ugyanolyan erősen befolyásolja, mint az, hogy ki ér éppen rá. A résztvevők száma pedig nem az organizációs képesség függvénye, hanem az időponttól az időjáráson át a konkrét témáig rengeteg, nehezen számszerűsíthető tényezőé.

A netadó elleni október végi tüntetés alkalmával – amely ezen az őszön eddig a legnagyobb létszámú demonstráció volt –, nem sokkal az indulás előtt, a legbelső szervezői mag egyik aktivistájától azt hallottuk, hogy valószínűleg sokkal kevesebben lesznek, mint a néhány nappal korábbi hasonló rendezvényen, mert hétköznapra esik, és az idő is rosszabb. Ehhez képest a vártnál és a korábbinál is sokkal több tüntető érkezett. Informátoraink szerint paradox módon részben azért alakult így, mert az első alkalommal a Fidesz-székháznál lezajlott számítógép-dobálás még az otthon maradók közül is sokakra felszabadítólag hatott, és oldotta a három választás után kialakult tömeges frusztrációt.

A siker nem a konkrét személyeken múlik
A siker nem a konkrét személyeken múlik
M. Schmidt János / Népszabadság

A fentiek miatt a hasonló jövőbeni rendezvények – például a november 17-re szervezett tüntetés – sikere nem konkrét személyeken múlik, hanem leginkább a majdani közhangulaton. Új fejlemény az is, hogy a demonstrációk megszervezőinek nincsenek hagyományos politikai ambíciói: nem akarnak hatalomra kerülni (a döntő többségük a színpadra sem állna fel), viszont nagyon is akarják – és a jelek szerin tudják is – befolyásolni a hatalmon lévők lépéseit. Ebben az értelemben tehát valóban fordulatot jelentenek az őszi események, hiszen a társadalom bele tudott avatkozni a politikába, miközben az elmúlt négy év többnyire a politika kontroll nélküli társadalmi beavatkozásairól szólt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.