galéria megtekintése

„Szerbia rossz ország, Magyarország jó ország!” – kezdenek kétségbeesni a menekültek

Két fémketrecszerű folyosón engedik be a menekülteket a röszkei tranzitzónába: egyikben a családosok, másikban a magányos férfiak várakoznak. A családosok előnyt élveznek. Két fiatal férfi mondja, hogy ők testvérek. Az idősebbiknek van családja, felesége, négy gyermeke, ott hancúroznak egy rozoga sátor alatt. A fiatalabb 19 éves, nőtlen – a hatóság azt mondja, ő nem tartozik a családhoz, álljon az egyedülálló férfiak közé. Kisvártatva kiáltják az idősebb testvér nevét – összeszedi a családját, és gyorsan bemennek. A fiatalabbik kint marad.

Menekültek várnak belépésre a röszkei tranzitzónában
Menekültek várnak belépésre a röszkei tranzitzónában
Teknős Miklós

– A testvérem tavaly ősszel három nap alatt ért Szerbiából Németországba, én meg már három hónapja nem tudok kijutni Szerbiából – meséli egy másik férfi. Szerinte Szerbia rossz ország, mert az erőszakos bűnözők kirabolják a menekülteket.

 

– Magyarország jó ország! – mondja. De csak a szíriaiakat kellene beengedni, ám őket gyorsan. Szerbiá­ban már csak pár százan maradtak – a többi migráns, aki még ott van, Afganisztánból, Iránból, vagy Pakisztánból érkezett. Sokan a szerb–horvát határon lévő Sidnél várakoztak idáig. Volt, aki taxival jött onnan Röszkére, mások gyalog vágtak neki az útnak. Egy fiatal férfi a dél-szerbiai Presevóból érkezett taxival – 600 eurót fizetett érte.

A szerbek nem hagyják, hogy kényelmes sátrakat kapjanak, hogy sok élelem halmozódjon fel
A szerbek nem hagyják, hogy kényelmes sátrakat kapjanak, hogy sok élelem halmozódjon fel
Teknős Miklós / Népszabadság

A sátorféle rongyok biztosan beáznak, takaró, víz és élelem azonban most van elég. Szerb oldalról hozták civil szervezetek. Magyar oldalról is adtak ki élelmet. A szerb rendőrség nem akadályozza meg, hogy adományokat vigyenek a menekülteknek, de azt igen, hogy kényelmes sátrak, sok élelem halmozódjon fel. Attól tartanak, kialakul egy tartós, illegális menekülttábor a magyar határ mellett. A hétvégén az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai megvizsgálták a tranzitzóna előtt várakozó menekülteket. Egy idős ember mutatja, hogy fáj a lába. A fiatalabbak azt mondják, a papának érszűkülete van, meg kéne műteni. Egyelőre azonban várakozik a nem családos férfiakkal együtt.

Befogadások

2015. szeptember 15. és 2016. április 7. között 2120 menedékjogi kérelmet adtak be. A kisgyermekes családokat, idős, beteg embereket, kísérő nélküli kiskorúa­kat – összesen 1674 személyt, az ország belsejében lévő befogadóállomásokra szállítottak. 197 kérelem volt elfogadhatatlan, 51 eljárást megszüntettek, 132 felülvizsgálati kérelmet adtak be a bíróságra, 118 személy pedig önként visszament Szerbiába.

Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi szóvivője arról tájékoztat, hogy egyre kevesebb menedékkérőt engednek be a tranzitzónába. A múlt héten száznál is többen halmozódtak fel a határzár külső oldalán. E hét elején viszont volt olyan időszak, amikor teljesen elfogytak. Nem tudni, hogy ezek az emberek mind a balkáni folyosó lezárása előtt érkeztek Szerbiá­ba, és ott szorultak, vagy Bulgária felől újonnan érkeztek Szerbiába. A családosok és a törvénytisztelők próbálkoznak inkább a tranzitzónában. A magányos férfiak a kerítésnél próbálkoznak. Az embercsempészeknek az az érdekük, hogy inkább illegálisan hozzák be a menekülőket.

Záborszki Helga, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) sajtóreferense kérdésünkre azt írta: nincs számszerű korlátozás, a külföldiek meghallgatásának ütemétől függ, hogy egy nap alatt hány embert tudnak beengedni. Mind a 4 tranzitzónában 50 fő elhelyezésére van lehetőség. Április 7-én Röszkén például 44-en tartózkodtak. Ehhez a külföldi állampolgároknak menedékjogi kérelmet kell beadniuk, és mindaddig ott maradhatnak, míg azt el nem bírálják. Ha ez négy hétnél tovább tart, átszállítják őket a BÁH valamelyik befogadóállomására.

Kitoloncolások

2015. szeptember 15. és 2016. március 28. között 2300 személyt állítottak elő a határzár tiltott átlépése miatt. Őket bíróság elé állítják. Közülük 1295-en menedékkérelmet nyújtottak be. 1005 személy esetében elrendelték a kiutasítás végrehajtását, és 441 személyt kitoloncoltak az országból. Akinek a kiutasítása nem hajtható végre, annak a Bevándorlási Hivatal kötelező tartózkodási helyet jelöl ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.