galéria megtekintése

Szenvedélyük a háború – a TV2-sztori és a mostani botrány

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.

Bednárik Imre - M. László Ferenc
Népszabadság

A Simicska–Vajna-meccs jelenleg döntetlenre áll, továbbra sem tudni, kié a TV2. Várhatóan per lesz, hónapokig fennmaradhat a mostani káosz. És a neheze még hátravan: még ha megszerzi is valamelyikük a tévét, komoly kihívás elé néz. Le kellene győznie az RTL-t.

Andy Vajna okkal szerződtette le vezérigazgatónak a TV2-höz az RTL korábbi mindenható urát, Dirk Gerkenst, a TV2 ugyanis az elmúlt években jelentősen lemaradt a vetélytársához képest nézettségben és hirdetési bevételekben, sőt, a kábelcsatornák piacára is késve lépett be.

Megbeszélés egy belvárosi étteremben, szerdán: (balról) Andy Vajna, Simon Zsolt, Papp Gitka (az RTL kábelportfóliójának korábbi vezetője), velük szemben Yvonne Dederick és Dirk Gerkens
Megbeszélés egy belvárosi étteremben, szerdán: (balról) Andy Vajna, Simon Zsolt, Papp Gitka (az RTL kábelportfóliójának korábbi vezetője), velük szemben Yvonne Dederick és Dirk Gerkens
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kihívással Vajnáék is tisztában vannak. Gerkens a Népszabadságnak adott interjújában még azt sem volt hajlandó elárulni, hogy mennyi időn belül látja reálisnak megszorítani, majd legyőzni az RTL Klubot. Ha viszont nem Vajna, hanem Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly szerzi meg a TV2-t, még azt is ki kell találnia, hogy kivel csinál műsort. S abban is biztos lehet, hogy az ő tévéje nem kap egy fillért sem a 25 milliárdos állami hirdetési csomagból, s a kormány nem engedélyezi a terjesztési díj beszedését a kábelszolgáltatóktól, ami helyrebillenthetné a TV2 évek óta súlyosan deficites költségvetését.

 

A két tévé közötti nézettségi olló mára látványosan szétnyílt. A TV2 főműsoridős nézettsége tavaly októberben lényegében összeomlott, amikor mindkét kereskedelmi tévé elindította a hazai bulvárszemélyiségeket felvonultató show-ját. Az RTL Klub Celeb vagyok, ments ki innen! című műsora letarolta az Édes élet című TV2-s produkciót.

A kereskedelmi tévék számára a hirdetési piacon legfontosabbnak tartott célcsoportban, a 18–49 évesek körében, de a teljes lakosság tekintetében is a Celeb vagyok háromszor annyi nézőt vonzott, mint az Édes élet. A látványos vereség miatt a TV2 le is állította a celebshow-ját, de láthatóan nem volt B terve, amellyel mérsékelte volna a veszteségeit. A TV2 azóta nem talál magára, szinte csak vasárnapokat nyert.

A Sztárban sztár ugyan minden fontos célcsoportban piacvezető, de ez a részsiker sem tudja ellensúlyozni az RTL hatalmas fölényét. Ráadásul az RTL Klub évek óta nagy erőket mozgósít a hétvégékre, a Csillag születik, majd az X-Faktor több évadon keresztül szombatonként is tarolt. A két tévé közti mostani helyzetet úgy lehet jellemezni, hogy az RTL toronymagasan nyeri az összes hétköznapot, a Hungary’s Got Talent másfél milliós nézettségével a szombatot, a TV2 pedig vasárnap a Sztárban sztár 1,6 milliós nézettségével vigasztalódhat.

– Egy kereskedelmi tévé felépítése nem sprint, hanem maraton – mondta Gerkens a napokban. Ő csak tudja, hogy mit beszél, hiszen az elmúlt 18 éves versenyfutásban a TV2 sprintelt kiválóan, de a korábban általa vezényelt RTL mára utcahosszal vezet. A TV2 és az RTL Klub 1997 októberében láthatóan két különböző koncepcióval szállt versenybe a nézők kegyeiért, s az első évek egyértelműen a TV2 sikerét hozták.

A TV2 valójában „lenyúlta” az MTV kettes csatornájának, az MTV2-nek a nevét, a közszolgálati adó több ismert műsorvezetőjét – többek közt Pálffy Istvánt és Vágó Istvánt –, átvett több, korábban az MTV-n futó sikeres műsort. A TV2 láthatóan felkészültebben indult, mint riválisa, a Naplóval, a Tényekkel, a Szerencsekerékkel, a Dáridóval és a latin-amerikai szappanoperákkal az első két-három évben magasan nyerte a nézettségi versenyt.

Az RTL Klub lemaradása részben azzal volt magyarázható, hogy a csatorna német tulajdonosait meglepetésként érte, hogy egyáltalán elnyerték a koncessziót, emiatt az RTL 1997 októberében csaknem egy hónapig kísérleti adást sugárzott, miközben a TV2 már dübörgött, s hónapok teltek el, mire az RTL normál üzemmódra kapcsolt. Ezzel együtt a két új televízió viharos sebességgel szipkázta el az MTV nézőit. Míg 1997 elején az MTV1-nek közel 50, az MTV2-nek pedig 18 százalékos nézettségaránya volt, egy évvel később az MTV1 elvesztette nézőinek több mint felét, az MTV2 pedig marginálissá vált.

A TV2 nézettségaránya 30 százalékosra emelkedett, az RTL Klubé pedig 23 százalékra kúszott fel. Az RTL Klub első igazán nagy dobása a Barátok közt 1998. októberi elindítása volt, a napi szappanopera az első időszakban még nem hozott kiemelkedő nézettséget, de évek alatt Magyarország egyik legmeghatározóbb sorozatává vált, amely a jelenlegi, hozzávetőlegesen egymilliós nézettségével az egyik, ha nem a legfontosabb alappillére az RTL főműsoridejének.

De akkor kié a TV2?

 

Fonyó Károly lépései:

1. Október 13-án Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly a nevére vette azt a két céget – a CCA és a D6D Kft.-t –, amelyek két éve megszerezték a TV2 tulajdonjogát a német médiavállalattól, a Pro7Sat.1-től.

2. Október 15-én Fonyó Károly bejelentette, hogy a két cégen keresztül megszerezte a tévé vagyonkezelőjének, a TV2 Media Group Holdings Kft.-nek a 100 százalékát. Az üzletember közölte, azonnali hatállyal felmentette az ügyvezetőket, Yvonne Dedericket és Simon Zsoltot.

3. Október 19-én a cégbíróság iktatta Fonyó Károly tulajdonjogi beadványát. Utólag kiderült, az üzletember cége, a Megapolis Media Zrt. még 2013-ban kölcsönt adott Dedericknek és Simonnak, akik cserében odaígérték a CCA-t és a D6D-t Fonyónak, akivel egy opciós szerződést is aláírtak. Ezt a jogát hívta le a múlt héten Fonyó Károly.

Simon Zsolt, Yvonne Dederick, illetve Andy Vajna lépései:

1. Tavaly októberben Yvonne Dederick és Simon Zsolt kiiktatta a TV2 mögötti céghálóból a CCA-t és a D6D-t. Mivel közvetve ez a két cég birtokolta a tévét, szerintük Fonyónak már nincs joga lehívni az opciót.

2. Október 15-én Simonék aláírták az adásvételi szerződést Andy Vajnával a műsorszolgáltató cégről, a TV2 Média Csoport Kft.-ről. Ám a kft.-nek eredetileg a TV2 Media Group a tulajdonosa, így Fonyó Károly is a magáénak tekinti.

3. Október 15-én Andy Vajna megnevezte az új vezérigazgatót is. Az adásvétel zárása után Dirk Gerkens, az RTL Klub tavasszal menesztett vezére lesz a TV2 vezetője. Az RTL luxembourgi központja egyelőre nem hajlandó elárulni, hogy Gerkens szerződésében volt-e versenytilalmi klauzula.

4. Október 16-án Andy Vajna engedélyt kért a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) a tévé felvásárlására. A GVH szerint Fonyó ezt elmulasztotta, pedig a versenytilalmi törvény szerint köteles lenne megtenni.

Az RTL 1998 ősze óta tudatosan építi a főműsoridejét, s mára meghatározó nézettségi fölénye is a stabilan egymást követő produkciók sikeréből következik. A nézők többsége fejből tudja, hogy hétköznaponként az RTL-en mi az esti kínálat: Híradó, Fókusz, Éjjel-nappal Budapest, Barátok közt, napi show és még valami film. A tudatos építkezés eredményeként az RTL Klub 2001 őszére átvette a vezetést a TV2-től a nézettségi versenyben, különösen a kereskedelmi tévék számára legfontosabb 18–49 éves célcsoportban.

A trend viszont 2002–2003 környékén fordult látványosan, amikor a Való Világ 2 valójában eltüntette-megbuktatta a Big Brother második szériáját. Az RTL előretörésére a TV2 ideges kapkodással reagált, a programigazgatók szinte egymásnak adták a kilincset, mindegyik csodát ígért, irányt váltott, átrendezte a főműsoridős struktúrát. De későn válaszolt a Barátok köztre is, csak 2005-ben indította a Jóban Rosszban napi szappanoperáját.

Mindeközben az RTL Klub a nemzetközi tulajdonossal a háttérben az erőt, a stabilitást sugározza. A menedzsmentben alig volt változás, Dirk Gerkens 14 évig volt az RTL Klub vezérigazgatója, utódja, Vidus Gabriella 2000-től a tévé egyik meghatározó kereskedelmi vezetője, Kolosi Péter 2001-től felel programigazgatóként a műsorokért, Kotroczó Róbert 2000-től irányítja a hírszerkesztőséget.

Kaszinókirály

Nem kétséges, hogy Andy Vajna az elmúlt másfél évtizedben a hazai szerencsejátékpiac megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

A korábbi filmproducer a kaszinóüzletág modern kori nyitányánál, a 90-es évek végétől jelen volt már Magyarországon. Politikai hátterének erősségét mutatja, hogy már egy ideje érdekelt volt a hazai kaszinóbizniszben, amikor az ezredforduló környékén megindult egy új koncessziós szabályozás összerakása. Ez pedig egyes termek számára a működésük végét jelentette. A módosítás nem titkolt alapja ugyanis az volt, hogy csökkentsék a koncessziók, s így a kaszinók számát.

A piacon ugyanis egyszerre túl sok lett az eszkimó és kevés a fóka, hiszen akkoriban Magyarországon közel 20 kaszinó működött, s több a gyenge jövedelmezőség miatt szenvedett. A „rendcsinálásban” arra jutottak a jogalkotók, hogy Budapestre mindössze két pályázatot írnak ki. Ezt pedig az első Orbán-kormány alatt a Szerencsejáték Zrt. mellett éppen az a Las Vegas Casino nyerte meg, amely Andy Vajna érdekeltségébe tartozott.

A piacon már ekkor arról pletykáltak, hogy előbb vagy utóbb, de a teljes fővárosi kaszinóüzlet Andy Vajna kezében kerül. Erre majdnem tíz évet kellett várni, ám a „jóslat” 2014 végére beteljesült. A nyerőgépszektor teljes beszántása után ugyanis a kormány a kieső bevételek egy részét az újra feltámasztandó kaszinóüzletágból remélte. Ennek érdekében 11 hazai koncesszióengedélyt kívántak a szereplők között kiosztani az egész országban.

A folyamat Andy Vajna számára annyira sikeres volt, hogy a Budapestre meghirdetett összes, azaz öt működési engedélyt elvitte. Egészen pontosan a nemzetgazdasági miniszter a filmügyi biztos érdekeltségeit tartotta olyan megbízható piaci szereplőknek, amelyekre kétség és pályáztatás nélkül rá lehet bízni ezt a szektort. Ezzel pedig nem kis piachoz jutott hozzá.

A döntően a tavalyi év végén indult kaszinók forgalmáról jobbára csak becslések vannak, ám a korábban a Szerencsejáték Zrt. által működtetett Tropicana és a kezdetektől a filmproducer érdekkörébe tartozó Las Vegas Casino elmúlt évi mérlegszámaiból arra lehet jutni, hogy az öt terem éves szinten 35-40 milliárd forintos forgalmat jelent Andy Vajna számára.

Ebből ráadásul 8-12 milliárd forintnyi adózott eredmény is összejöhet. Ráadásul ez a üzlet hosszú időre biztosított, hiszen a kormány által kiadott koncessziók tíz évre, 2024 végéig szólnak. A konkurencia miatt sem kell aggódnia, hiszen a jelenlegi jogszabályok szerint az öt Vajna-terem mellé nem lehet újabb játékbarlangot nyitni, vagyis a volt producer a legnagyobb piacon hosszú időre mindent vitt. (Ábrahám Ambrus)

Az RTL nyomasztó gazdasági fölényét az is erősítette, hogy éppen Dirk Gerkens volt az, aki időben felismerte a piac fragmentálódását, s a partnercéggel, az IKO-val elkezdte építeni a kis kábelcsatornákat. Erre azért volt szükség, mert a nagy csatornák nézettsége folyamatosan csökken, a speciális igényeket kiszolgáló, s egyre szaporodó kiscsatornák nézettsége pedig növekszik. (Míg néhány évvel ezelőtt egy hétvégi show-műsor akár 2 millió feletti nézettséget is produkált, most a 1,5 milliós is szenzációs eredmény.)

Mára az RTL-csoport része az RTL Klub, az RTL II, a Cool, a Film+, a Sorozat+, az RTLPlusz, a Film+2, a Muzsika TV. A TV2 ebben is viszonylag későn lépett, a főcsatorna mellé a Super TV2,-t, a Fem3-at és a Pro4-et tudta felépíteni, megszerezni. Az RTL és a TV2 túlerejével az évente több mint 80 milliárd forinttal felpumpált állami média sem tudja felvenni a versenyt. A legnézettebb műsorok top 20-as listájába az állami média csak elvétve tud bekerülni, akkor is főként sporttal, labdarúgással vagy Forma–1-gyel.

Gerkens feladata iszonyúan nehéz, szinte lehetetlen.

A tévézés ugyanis nem egyéni műfaj. Gerkens kiváló szakember, de a győztes csapata az RTL Klubnál maradt. Persze ahhoz, hogy a kezdetekben Pumuklit sugárzó RTL Klubból az ország legnézettebb csatornája legyen, más is kellett. Kedvező hátszél és szerencse az induláskor. Ugyanis a két tévétársaság „bűnben fogant”, a politika nemcsak a TV2 mostani értékesítésekor, hanem a frekvenciák 1997-es kiosztásakor is belenyúlt a folyamatba, csak akkor az MSZP vezetői.

Az Élet és Irodalom a kereskedelmi tévék indulásakor részletekbe menően számolt be arról, hogy a miniszterelnök, Horn Gyula hogyan keverte a kártyákat, holott az akkori médiahatóságnak, a törvényileg független Országos Rádió- és Televízió-testületnek (ORTT) kellett eldöntenie, hogy a két megpályázható országos frekvenciát mely pályázónak adja oda. Horn Gyula favoritja a TV2 volt, a kisebbik koalíciós partneré, az SZDSZ-é az Írisz TV. De az RTL lett a nevető harmadik, mert Baló Györgyéket kigolyózták.

Pedig komoly befektetők álltak mögötte: Ronald Lauder multimilliárdos üzletember, az Estée Lauder-birodalom örököse és Mark Palmer, a rendszerváltást előmozdító volt amerikai nagykövet. Szakmailag is erős pályázatot raktak össze Balóék, ráadásul érdemi tapasztalataik voltak: csatornájuk TV3 néven már 1994 óta elérhető volt kábelen. Az Írisz TV ígérte a legmagasabb koncessziós díjat is, sőt a második fordulóban újabb 3,5 milliárd forinttal növelte a saját ajánlatát.

Hollywoodi történet

Andy Vajna filmes üzleti érdekeltségei valóban hosszú évtizedekre nyúlnak vissza. Vagyona, céges háttere szinte felderíthetetlen, de az biztos: a nyolcvanas évek második felében ő volt Hollywood egyik ura. A moziüzemeltetésbe még 1972-ben Hongkongban vágott bele, a Panasia Film élén két filmszínházat működtetett. Ázsiában debütált producerként is egy évvel később az Opium Trail című akciófilmmel.

1976-ban eladta a Panasiát, s még abban az évben összeállt a libanoni-olasz Mario F. Kassarral. Megvettek egy panamai alvó céget, ez volt a Carolco, mely filmeket gyártott és forgalmazott Kanadában, majd az Egyesült Államokban. A Rambo sikere nyomán új üzleti modellt alakítottak ki, melyet a mai napig követnek a nem nagy stúdiók által készített, úgynevezett független filmek esetében: a leendő forgalmazók előre fizetnek a készülő filmért, legtöbbször csak a forgatókönyv ismeretében.

1986-ban tőzsdére vitték a Carolcót, amely három év alatt hatfős minicégből mintegy száz embert foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát. Ebben az évben bukkant fel a cégnél Peter Hoffman, a Yale-en végzett zseniális agyú jogász, aki adójoggal foglalkozott. Négy évvel később Vajna kilépett a cégből, részesedését – a Magyar Narancs 2011-es cikke szerint – mintegy 100 millió dollárért adhatta el a cégtársának.

Vajnának a részvényeladás után 40-50 millió dollár nyereségadót kellett volna befizetnie, ám Hoffman segített neki kimenteni a pénzt a Panamában és a Holland Antillákon bejegyzett „kiürített cégeken” keresztül. Az amerikai adóhatóság, az IRS felfigyelt az álomgyári sikertörténetre: a Carolco auditja már 1988-ban megkezdődött. A Time magazin egy 1991-es cikke szerint leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem voltak képesek követni.

1998-ban Hoffmant 5 millió dollár, Vajnát 2001-ben 6,5 millió dollár adóhátralék megfizetésére kötelezték. Vajna 1990-ben alapított másik filmgyártó cége, a Cinergi 1997-ben csődbe ment. Az Entertainment Weekly úgy jellemezte Vajnát és Kassart, hogy valaha nagy emberek voltak, de ma már mindenki azt gondolja róluk Hollywoodban, hogy halottak, de minimum száműzöttek.

Vajna rögtön a rendszerváltás után visszatért Magyarországra. Filmes érdekeltségei közé tartozik az InterCom nevű, korábban moziüzemeltetéssel is foglalkozó, de ma már csak forgalmazó cég. A politikus-producer korábban lapunknak állította: a cég sosem volt az övé. A 444.hu oknyomozó cikkéből viszont kiderült: a Holland Antillákból pár éve kivált kis karibi sziget, Curacao cégjegyzékében talált dokumentumok bizonyították, hogy az InterComot tulajdonló Magyar Enterprises nevű offshore cég tulajdonosa, a Valdi Corporation felügyelőbizottságának vezetője az 1944-es születésű Andrew G. Vajna.

Ráadásul mindkét cég ugyanarra a curacaói címre van bejegyezve. Másik két magyar cégétől, a Black Hole-tól és a Digic Picturestől, melyek főként videojáték-animációt gyártanak, valóban megvált 2011-ben a kormánybiztosi kinevezése után. (Csákvári Géza)

Horn Gyula viszont hallani sem akart arról, hogy a TV3 országos kereskedelmi televízióvá váljon, mert már akkor azt tervezte, hogy az 1998-as választások után megszabadul az őt folyamatosan kritizáló liberálisoktól. Az Írisz TV nem adta fel, bíróságon támadta meg az ORTT döntését. A per folyamán pedig érdekes részletek derültek ki arról, hogyan szelektált a pályázók között a médiahatóság. Másodfokon ugyanis a bíróság az Írisznek adott igazat, elismerve, hogy az RTL Klub alakilag érvénytelen pályázatot adott be, a két nyertes pályázó pedig elhallgatta, hogy tulajdonosaiknak külföldön közös üzleteik vannak.

Az ORTT a pályázókhoz igazította az értékelési metódusát, eltért az eredeti kiírásban lefektetett elveitől. A bíróság 1999 elején végül megállapította, hogy az eljárás szabálytalan volt, de a bíró nem tudta megmondani, hogyan tovább, ugyanis egy 1957-es törvényre hivatkozva azt állította, a bíróság nem képes arra kényszeríteni az ORTT-t, hogy felbontsa a szerződést az RTL-lel. Majd továbbpasszolta a labdát az Országgyűlésnek, de a parlamenti pártok nem hívták vissza a médiahatóság vezetését.

Az Írisz felülvizsgálati kérelmet adott be, a jogi hercehurca folytatódott. 1998-ban Baló azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, nem lehet jogállamról beszélni egy olyan országban, ahol így osztják ki a frekvenciákat. A TV3 továbbra is elérhető volt a kábelszolgáltatóknál, de a társaság hatalmas vesztességet termelt, pedig olyan népszerű sorozatok futottak a csatornán, mint a Rém rendes család. Végül 2000. február 21-én a híradó műsorvezetője, Hardy Mihály jelentette be, hogy a csatorna megszűnik.

Simicska Lajos és Fonyó Károly. Ha megszerzi a TV2-t, a csatorna egy fillért sem fog kapni
Simicska Lajos és Fonyó Károly. Ha megszerzi a TV2-t, a csatorna egy fillért sem fog kapni
Túry Gergely / HVG

Még aznap este elsötétült a képernyő, a székházat biztonsági őrök lepték el, a stáb tagjait botrányos körülmények közepette rúgták ki. Ugyanis az amerikai tulajdonos eladta a tévét a TV2 működtetőjének, amely azonnal kiegyezett a vetélytársával, az RTL tulajdonosával: szétosztották egymást közt a TV3 vagyonát és jogait. Az új tulajdonoshoz került Írisz még a keresetét is visszavonta a bíróságon, tehát hiába nyerte meg a pert, a TV2-nek és az RTL-nek már nem kellett aggódnia, hogy elveszíti a frekvenciát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.