galéria megtekintése

Szennyvizes történet

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 17. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálódott a közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton, a szervezetnek ugyanis helyi lakosok jelezték: szabálytalanságok történhettek a szennyvízberuházás során.

A településen tavaly kezdődött meg a beruházás, amelyre az önkormányzat a közeli Kislétával közösen 1,7 milliárd forintot nyert el. A munkálatok keretében szennyvízvezetékeket fektettek le a falvakban, a bekötések száma több mint 1600 volt.

Az út melletti szakasz: ott tették le a vezetéket
Az út melletti szakasz: ott tették le a vezetéket
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az üggyel kapcsolatban a nyírbogáti Kölcsey utcában élő Tóthné Szabó Éva érdeklődésünkre azt mondta: sokakat meglepett a faluban, hogy egyes helyeken a szennyvízcsöveket nem az eredeti terveknek megfelelően, az úttest közepén fektették le az aszfalt megbontásával, hanem az úttest szélén, a parkosított földterületen, közel a lakóházak kerítéséhez. Az asszony azt állítja, hogy a munka megkezdése előtti napon ő maga is látta a tervet a munkásoknál, s habár a dokumentum szerint a vezetéknek az út közepén kellett volna haladnia, másnap a csövet közvetlenül a házuk elé telepítették. Elmondása szerint ebből kára is származott, a megbolygatott talaj miatt házuk kissé megsüllyedt, s repedni kezdett. Tóthné Szabó Éva szerint azzal magyarázták a módosítást, hogy nem akartak a falunak kárt okozni az úttest felbontásával, ráadásul így még spóroltak is, hiszen az önkormányzatnak nem kellett újraaszfaltoznia az utat. A történtekről az asszony kérésére hivatalos szakértői vizsgálat is született, s a szakértő megállapította: „Az engedélyezett beruházási terv szerint a tervezett nyomvonallal nem egyezik meg a ténylegesen kiásott, lefektetett szennyvízvezeték nyomvonala.” Igaz, a szakértő hozzátette: „A módosult nyomvonal engedélye nem állt rendelkezésemre, a tervet a fővállalkozó rendelkezésemre bocsátotta.”

 

Ez utóbbi mozzanat lényeges, a falu polgármestere, Simonné Rizsák Ildikó ugyanis azt állítja: a módosítást hivatalos engedély birtokában végezték el, a munkálatokat szakmérnök felügyelte, így semmi sem igaz azokból az állításokból, amelyek szerint a kivitelezés során önkényesen, engedélyes terv nélkül jártak volna el. Az OLAF vizsgálatáról Simonné azt mondta: a szervezet célzott vizsgálatot folytatott a Kölcsey utcában, ennek során a kivitelező bemutatta az új nyomvonal szakmérnök által jóváhagyott tervdokumentációját, és az ellenőrzés mindent rendben talált.

A faluban ezzel szemben sokan úgy vélik: nem megfelelően készíthették elő a beruházást, ha csak menet közben jöttek rá, hogy az eredeti engedélyes tervektől eltérően kell lefektetni a vezetékeket. Ráadásul a községben az terjedt el, hogy nem csak a Kölcsey utcán fordulhatott elő szabálytalanság, hanem számos más utcában is. Ottjártunkkor sokan föltették a kérdést: kinek állhatott érdekében, hogy ilyen jelentősen eltérjenek a kiviteli tervektől? Elhangzott az a kérdés is: kinek származhatott anyagi haszna belőle, hogy a beruházás során több tételt kispóroltak? Ezek azok a kérdések, amelyek miatt Tóthné Szabó Éva nem hagyja annyiban az ügyet. Az asszony több hatóság, így a NAV figyelmét is fölhívta már a beruházásra, s reménykedik abban, hogy ha valóban történt szabálytalanság az 1,7 milliárdos támogatás fölhasználása során, akkor annak meglesznek a felelősei is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.