galéria megtekintése

Szélsőséges erők fogságában

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 29. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Túszul ejtve? – ez volt a címe a populista szélsőjobboldalról szóló pénteki konferenciának, amelyet a Political Capital közreműködésével a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének európai parlamenti képviselőcsoportja szervezett Budapesten. A résztvevők – magyar pártok EP-képviselői – kezdetben arról vitatkozgattak, hogy egyáltalán ki számít szélsőségesnek.

Ujhelyi István (MSZP) úgy vélte, hogy a fogalmak rendszeresen keverednek, Meszerics Tamás (LMP) szükségesnek tartotta világossá tenni: a Jobbik „mindennek a legszélén” van. Schöpflin György (Fidesz–KDNP) közölte, az EP-ben nemcsak jobboldali, hanem baloldali szélsőségesek is vannak. Szélsőséges az, aki elutasítja az európai integrációt – állapította meg Schöpflin. A gazdasági válság hatására létrejött új politikai mozgalmakkal állunk szemben. Kényelmetlen, de Schöpflin szerint ezek a szélsőséges mozgalmak egyhamar nem fognak eltűnni. Ezért „valamiféle összefogással” ki kell dolgozni azt a módszert, amely eredményre vezet velük szemben.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Meszerics is a gazdasági válsággal, pontosabban a katasztrofális válságkezeléssel indokolta, hogy Európában előretörtek a szélsőséges eszmék.

 

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy a szociális problémák kezelése mellett nem szabad kiiktatni a demokratikus intézményeket. Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció) kifogásolta, hogy miközben Nyugat-Európában a demokratikus pártok összezárnak a szélsőjobboldali pártokkal szemben, Magyarországon ez hiányzik: számos önkormányzatban együttműködik a Fidesz és a Jobbik.

A beszélgetést vezető Krizsó Szilvia rákérdezett, hogy akkor mi van a miskolci Pásztor Alberttel, aki cigányozós kijelentései révén vált ismertté, és aki baloldali támogatással indult az önkormányzati választáson.

Niedermüller elmondta, hogy ennél súlyosabb konfliktusba még sosem keveredett pártjával. Mélyen nem értett egyet Pásztor támogatásával, emiatt eljutott a „kilépés határáig”.

Ugyanakkor – folytatta – vannak olyan pártok, amelyek tudatosan gyengítik az európai közösséget, az EU tekintélyét. Niedermüller szerint a Fidesz is ilyen. Hasonló bírálatot Ujhelyi István is megfogalmazott.

Schöpflin György erre úgy reagált, hogy a „Fidesz egy demokratikus párt”, ahol vannak viták. A „legfelső szinten” is elhangzó kijelentések ellenére a Fidesz alapvetően támogatja az európai integrációt.

Vona ezt rémálmában se gondolta volna

Kimerültek a parlamenti eszközök, jöjjön az utca! – ezzel a jelszóval hívott tüntetni minden devizahitelest és szimpatizánst a Jobbik a Szabadság téri Bank Center elé. A demonstráción, amelyen Vona Gábor pártelnök is felszólalt, mintegy 300-400 tiltakozó vett részt.

A Bank Center előtt rendőrök és sárga láthatósági mellényt viselő jobbikos rendezők álltak, az épülettel szemben lévő színpadon magyar, székely, árpádsávos zászlók sorjáztak.

A Jobbik a pénzügyi visszaélések legalizálásával egyenértékűnek tartja a parlament által megszavazott, „lényegében piaci áron történő” forintosításról szóló javaslatot.

A párt álláspontja szerint „a felvétel napjának árfolyamán kellett volna átváltani az összegeket, visszajuttatva a károsultaknak az utolsó indokolatlanul elvett forintjaikat is”.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke egyebek mellett kártalanítási alap létrehozását sürgette, és arról beszélt, hogy a többi párt képviselői elárulták a devizahiteleseket.

„Paraziták!” – kiabált közbe valaki. Később, amikor Vona Gábor lépett színpadra, az Orbán-kormány eltakarodását követelő kórus is megszólalt.

A pártelnök közlése szerint a Jobbik már 2009-ben felhívta a figyelmet a devizahitelesek ügyére, de a kormányok mindennel foglalkoztak, csak azzal nem, ami az ország igazi problémája. Vona szerint az országból távozó emberek nagy része a devizahitelek miatt menekült el.

A bankoknak kártérítést kell fizetniük, ez lenne az igazi megoldás – jelentette ki a pártvezető, majd hozzátette: rémálmában se gondolta volna, hogy a forintosítás így fog megvalósulni.

A Jobbik folytatja a tüntetéseket, Vona Gábor ugyanakkor nem titkolta, hogy kevésnek tartja a résztvevők számát.

Gyanúja szerint ebben szerepet játszik az is, hogy némelyik devizahiteles civil szervezet képviselője úgy viselkedik, mintha nem ehhez az oldalhoz tartozna. (Cz. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.