galéria megtekintése

A szocialisták még emésztik a vasárnapi sokkot

A szocialista politikusok a hét végére ígérték a vasárnapi eredmények mélyebb elemzését lapunknak, idő kell az események feldolgozásához, mondják. Ám várhatóan már egy héten belül összehívják a választmányi ülést, hogy közösen értékeljék a kudarcot.

Bő egy héten belül rendkívüli választmányi ülést hív össze Botka László, az MSZP pártparlamentjének elnöke, hogy közösen értékeljék a vasárnapi kudarc okait – értesült több forrásból a Népszabadság. 

"Isten ments a meglévőt földig rombolni, de renoválni, újjáépíteni, kibővíteni mindenképpen muszáj!"

A szegedi polgármester számos értesítést kapott, amelyben a testület azonnali összehívását sürgették. Botka lapunk megkeresésére megerősítette, hogy sokan kezdeményezték a választmányi ülés azonnali meghirdetését, amelyet a lehető legkorábbi időpontban meg is fog tenni, pontos dátum viszont egyelőre nincs.

 

Forrásaink szerint első körben a szombat délelőtt lenne erre a legalkalmasabb, ezt azonban befolyásolhatja, hogy a pártvezetés meg szeretné várni: mi lesz a végeredmény Kunhalmi Ágnes billegő egyéni körzetében. Így, mivel erre még napokat kell várni, lehet, hogy csak a jövő hét valamelyik hétköznapján tartják a kibeszélő tanácskozást. Hozzá kell tenni, hogy tudomásunk szerint a választmányi ülést maga Mesterházy Attila is kezdeményezte, hogy azon pártelnökként személyesen is értékelje az eredményeket és a tapasztalatokat.

A szocialista politikusok közül legtöbben későbbre ígérnek mélyebb értékelést, sokan egyelőre még a „vasárnapi sokkra" hivatkozva „emésztik" az adatokat. Voltak azonban olyan politikusok is, akik egyértelmű állásfoglalást tettek az eredmény ismeretében. Lendvai Ildikó volt pártelnök – aki a 2010-es vereség estéjén mondott le tisztségéről – többek között azt írta a Facebook közösségi oldalon, hogy sok mindent újra kell kezdeniük és gondolniuk.

„Ez a politikai szerkezet, pártstruktúra, eszköztár túlélte önmagát. Sok építőanyagot fel lehet használni belőle, Isten ments a meglévőt földig rombolni, de renoválni, újjáépíteni, kibővíteni mindenképpen muszáj! (...) Ha ma reggel nem kezdjük el, soha nem fogjuk, és bánatos vegetálásunkkal csak elfoglaljuk a teret azok elől is, akik hasonlókon gondolkodnának" - írta Lendvai Ildikó.

Az bizonyos, hogy számos olyan egyéni körzet van, ahol a várakozásokat többszörösen is alulmúló eredmény született, ami különösen negatív hatást gyakorol elsősorban a kiegyenlített küzdelemben hitt vidéki szervezeteknél. Így döbbenten fogadták többek között Szekeres Imre jászsági és Juhász Ferenc nyíregyházi szereplését is, mindketten harmadikok lettek a helyi jobbikos jelölt mögött.

Csalódás volt Nyakó bukása is

Szintén nem várt csalódásként élték meg a Közmunkás Szakszervezettel és az éhségmeneteléssel új társadalmi kapukat nyitó és a helyi körzetében kifejezetten aktív terepmunkát vállaló egykori pártszóvivő, Nyakó István bukását Ózdon. Ő szintén csak bronzérmes tudott lenni a Jobbik mögött.

Egyéni körzetet a szocialisták Szegeden és Budapesten tudtak „behúzni". Molnár Zsolt országos kampányfőnök és budapesti pártelnök ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta: kiemelkedően magas volt a részvétel a fővárosban, ezért külön köszönet illeti a választókat.

„Értettük az üzenetet, hogy az ország nem a kormányváltás mellett döntött, de látható, hogy Budapesten sokkal kiegyenlítettebb eredményt hoztak a voksok. Ez felelősséget is jelent. Budapest a remény szigete" - fogalmazott Molnár Zsolt, hozzátéve: a szövetségesek az EP-választáson külön, az önkormányzati voksoláson már újra együttműködve indulhatnak.

A budapesti pártelnök kérdésünkre kihangsúlyozta: az MSZP-nek van főpolgármester-jelöltje Horváth Csaba személyében. „Nyitottak leszünk a programalapú együttműködésre az önkormányzatok és a fővárosi közgyűlés szintjén, de határozott célunk, hogy a szocialista főpolgármester-jelölt köré hozzuk létre az összefogást ősszel" - tette világossá a folytatást Molnár Zsolt.

A EP-választásokon külön indulnak a baloldali pártok

Az MSZP országos választmányának napirendjén bizonyosan nem csak az eredmények kiértékelése, de a május 25-i európai parlamenti választás kampányának menetrendje és karakterizálása is szerepelni fog. Az EP-választásra hétfőn megkezdődött a felkészülés, és valójában maga a kampány is. Tudomásunk szerint a kormányváltó pártszövetség mindegyik tagja felvette a választáson való induláshoz szükséges ajánlóíveket, meg is kezdik a húszezer szignó begyűjtését.

Azt már korábban világossá tették a pártok, hogy az EP-választáson külön indulnak (igaz, Fodor Gábor ezúttal is közös indulást szorgalmazott, érdemi támogatás nélkül); Mesterházy Attila tett egyedül utalást arra, hogy az őszi önkormányzati választáson még felmerülhet az újabb együttműködés. Az MSZP EP-listáját tavaly év végén elfogadták (a listavezető Szanyi Tibor), forrásaink szerint a szocialisták meg is kezdték a saját, önálló arculatú kampányukra való felkészülést.

"Húzónevek" lesznek az egykori kormányfők

M. Schmidt János / Népszabadság

A Demokratikus Koalíció a Népszabadság értesülései alapján a hét második felében dönt hivatalosan saját EP-listájáról a párt kihelyezett, szegedi elnökségi ülésén. Lapunk úgy tudja, hogy a névsor első öt helyezettje már szinte biztosra vehető: a listát Gyurcsány Ferenc fogja vezetni (aki azonban nem megy Brüsszelbe, csak „húzónévként" szerepel a névsorban), a második helyen a komoly brüsszeli tapasztalattal bíró Molnár Csaba alelnök szerepel, majd Niedermüller Péter alelnök, illetve Kakuk György és Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tagok szerepelnek. Forrásaink szerint a DK-ban kettő, esetleg három európai mandátummal számolnak, függően a részvételtől és a Jobbik megerősödésétől.

Az EP-lista ennél komolyabb kérdéseket vet fel az Együtt-PM vezetőségében. Mint arról korábban beszámoltunk: a Bajnai Gordon vezette szövetségben Jávor Benedeknek ígértek befutó helyet (az ex-LMP-s ezért nem is kért és kapott sem egyéni, sem listás helyet), ezt vélhetően az európai listán meg is fogja kapni.

Kérdés, hogy Bajnaiék egyedül megugorják-e az ötszázalékos küszöböt. Az biztos, hogy az Együtt-PM-nél minimum egy, de inkább két brüsszeli hellyel számolnak, vagyis abban bíznak, hogy a Bajnai Gordon nevével jegyzett névsorban (a volt miniszterelnök itt is „csak" húzónév lesz) még a harmadik helyen szereplő jelölt is befuthat. Utóbbi kiléte egyelőre nem ismert, várhatóan a Szolidaritás jelöli majd a névsorba; végső döntés még nincs.

A Fodor Gábor vezette Liberálisok is felvették az ajánlóíveket hétfőn, az ő EP-listájuk összeállításáról szerdán dönthet az illetékes testület.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.