galéria megtekintése

Szegeden néha a sír sem örök nyugalom

1 komment


Tanács István

Egy kevésbé elegáns helyen lévő, olykor belvíz járta parcellából a régi díszparcellába helyeztette át szülei maradványait Balogi Dániel, a szegedi temető volt igazgatója. Utódja szerint szabálytalan és felháborító, ami történt.

Vaszy Viktor és Juhász Gyula a leghíresebb halottak a szegedi belvárosi temetőnek azon a részén, ahol a város ismertebb embereit temették el. Ez volt a régi díszparcella, ám az újabban elhunyt híres embereket már nem oda temetik, hanem a temető autós bejárata mellett nyitott új díszparcellába, ahová a közelmúlt nagy halottjai közül például Gregor Józsefet és Novák Istvánt, Szeged volt főépítészét helyezték örök nyugalomra.

Fotó: A szerző felvétele

A régi díszparcellában még az 1919-es Tanácsköztársaság munkásmozgalmi veteránjai közül is nyugodtak néhányan. Őket távolították el az egyik sírhelyről, amelyet nem sokkal 2014. novemberi leváltása előtt megváltott Balogi Dániel, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. korábbi ügyvezető igazgatója, és oda áthelyeztette mintegy negyven éve halott szüleit az olykor belvíz járta kilences parcellából. A munkásmozgalom egykori hőseinek csontjait éjszaka exhumálták, és közös csonttárolóban helyezték el.

 

Molnár Tamás, a Testamentum Kft. jelenlegi ügyvezetője megmutatta a helyszínt. A régi sírhely nagyobbik része üres, a kisebbik részén van a Balogi szülők nemrég készült síremléke. Az új igazgató szerint többszörös szabálytalanság történt.

A díszparcellában csak az önkormányzat hozzájárulásával lehet exhumálni is, és újabb halottakat eltemetni is.

Ezt az engedélyt a volt igazgató nem kérte, önhatalmúlag cselekedett. Molnár Tamás szerint szabálytalan, ami történt, és szakmai körökben országos felháborodást keltett.

A szabályokról a jelenlegi igazgató elmondta: vannak olyan díszsírhelyek, amelyek ingyenesek, és örökre, vagy legalábbis a temető fennállásáig szólnak. De vannak olyanok is, amelyeket huszonöt vagy ötven évenként újra meg kell váltani a hozzátartozóknak. Tény, hogy a munkásmozgalmi veteránok hozzátartozói az 1970-es évek óta nem váltották meg újra a sírhelyet – ám az önkormányzat hozzájárulása nélkül akkor sem lehetett volna eltávolítani a földi maradványaikat. Kérdésünkre, hogy tudták-e értesíteni e rég elhunytak hozzátartozóit, mi történt szeretteik maradványaival, Molnár Tamás azt felelte: nem ismerik az elérhetőségüket. Talán meghaltak, talán elköltöztek – az exhumálás óta nem jelentkeztek.

Fotó: A szerző felvétele

Molnár Tamás szerint utódja akkor dönthetett a csere mellett, amikor már tudta, hogy Botka László és a szocialisták elsöprő győzelme után le fogják váltani a posztjáról, ahová a Fidesz-Jobbik többség akaratából került a 2010-es helyhatósági választás után. 2014. november 21-én fizette ki a megváltást, néhány nappal később váltotta őt az utódja.

Felhívtam Balogi Dánielt, de nem kívánt nyilatkozni. Megkérdeztem Molnár Tamástól, lehet-e a történteket orvosolni? Szándékukban áll-e a volt igazgató szüleit exhumáltatni, és valahol a díszparcellákon kívül újra eltemettetni? Azt felelte, erre nincs lehetőség. Balogi Dániel szülei a szabályok szerint jelenleg egy megváltott, „élő” sírhelyen nyugszanak, és

kegyeletsértés lenne őket a megváltás lejárta előtt eltávolítani

arról a helyről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.