galéria megtekintése

A bírókat helyezik át, nem az ügyeket. Vagy mégsem?

A vidéki ítélőtáblák segítségével sem biztosítható az „időszerűség”

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 12. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Ha az alkotmánybíróság nem engedi áthelyezni az ügyeket, Handó Tünde a bírákat rendeli a fővárosba, hogy könnyítsen a Fővárosi Ítélőtábla terhein. Utazniuk nem kel. Hivatalosan nem az ügy mozog, hanem a bíró. Valójában ez fordítva van: az ügy mozog, nem a bíró.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szegedi Ítélőtábla bíráit kirendelte a Fővárosi Ítélőtáblára az ott „megmutatkozó magas ügyérkezésből eredő ítélkezési feladatok részbeni megosztása, az ítélkezés időszerűségének biztosítása érdekében”.

Handó határozatából következően 2014. május 1-jétől 2015. szeptember 30-ig – a Fővárosi Ítélőtábla illetékességi körébe tartozó és 2014. május 1. napját követően érkezett 60 büntetőperes ügyben a Szegedi Ítélőtábla bírái járnak el. Így került a Szegedi Ítélőtáblára az „ároktői banda” néven elhíresült rablógyilkos kompánia fellebbviteli tárgyalása, de minden jel szerint Szegeden hozzák majd meg – a Fővárosi Ítélőtábla nevében – a jogerős ítéletet a Prisztás-gyilkosság ügyében vagy a tábornokok perében is.

Az OBH elnöke fél éven belül másodszor él a bírók kirendelésének jogával. Miként arról korábban elsőként lapunk számolt be, ez év március elsejétől 2015. június 30-ig Handó Tünde a Fővárosi Ítélőtáblára rendelte a Debreceni Ítélőtábla elnökét és 23 bíráját. Az indok ugyanaz volt, mint most: csökkenteni a Fővárosi Ítélőtábla elképesztő leterheltségét, s ezzel a lehetőségekhez képest biztosítani az „ítélkezés időszerűségét”. Akkor még úgy tűnt, a szegedi bírák kirendelésére csak az után kerülhet sor, ha a debreceniek már teljesítették penzumukat.

 

Azonban a „debreceni felmentő sereg” ereje sem volt elegendő a Fővárosi Ítélőtábla ügyhátralékának látványos ledolgozásához. Emlékeztetőül: korábban az OBH vezetőjének egyedi döntése alapján a Fővárosi Ítélőtábla két év alatt alig több mint félszáz ügyet tett át a vidéki bíróságokra. Mivel nem egy fajsúlyos ügy is volt köztük, mint a Hagyó- és a Sukoró-per, az OBH-t az a vád érte, hogy a politikailag vagy más szempontból jelentős ügyeket aszerint osztja szét a vidéki bíróságok között, hogy azok korábbi gyakorlata szerint hol várható szigorúbb vagy éppen enyhébb ítélet.

Akár húzódott ilyen megfontolás az ügyáthelyezések között, akár nem, az Alkotmánybíróság tavaly decemberben az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az egyedi ügyáthelyezéseket, és ezzel rövid úton véget vetett a kialakulóban lévő vitatott gyakorlatnak. Az érintett bíróságok sorra vissza is adták a rájuk tukmált „macerás pesti ügyeket”. Az ügyáthelyezés alkotmányellenességének kimondása után az OBH elnökének nem maradt más lehetősége,mint hogy a bírákat rendeli ki a túlterhelt bíróságokhoz.

Persze ehhez az ő beleegyezésük is kell, amelyet információink szerint Handó a debreceni, majd a szegedi bíráktól is azzal a feltétellel kapott meg, hogy nem kell sem a fővárosba költözniük, sem ingázniuk. A saját bíróságukon ítélkezhetnek – a Fővárosi Ítélőtábla nevében. A bírók kirendelése bevett gyakorlat a bíróságokon. Nemcsak az ítélőtáblák bírái „mozognak”, hanem az alsóbb szinteken ítélkezők is – magyarázta lapunk érdeklődésére az OBH illetékese. Bár pontos adatokkal, mint mondta, csak később tud szolgálni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bíróságok rendszeresen egyeztetnek egymás között, és szükség esetén kisegítik egymást.

Efféle kirendelésekre ott és akkor van szükség, ahol az országos átlag ötödével magasabb az ügyforgalom. Nagyon úgy tűnik, hogy a Fővárosi Ítélőtábla leterheltségét a szegedi erősítés sem oldja meg tartósan. Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint már előkészületben van a Pécsi Ítélőtábla bíróinak a kirendelése is. Megtörténhet azonban, hogy most először Handó nem kapja meg (vagy legalábbis nem olyan könnyen) a pécsi bírók beleegyezését a kirendelésükhöz, mint korábban a debreceni és a szegedi bíráktól.

Bírósági források szerint ugyanis a Pécsi Ítélőtábla maga is meglehetősen leterhelt, rá adásul van néhány „saját nagy ügye is”, ezért inkább kimaradna a „Budapest-megmentő” akcióból. Persze, ha Handó úgy akarja, a pécsieknek sem lesz más választásuk, mint hogy a debreceni és a szegedi táblabíróság bíráinak példáját követve önként beállnak a sorba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.