galéria megtekintése

„Szakemberek vagyunk, nem politikusok”

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Tudna mondani még egy olyan európai vagy más országot, ahol a vezető kormánypárt úgy alkotja meg a választások jogi és eljárási kereteit, hogy ahhoz az ellenzéktől sem hozzá járulást, sem együttműködést nem kér?

Ez olyan kérdés, amelyre nem tudok válaszolni, hiszen az EBESZ és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok irodája nem hasonlítja össze a különböző országokat. Mi az adott országok választásainak lebonyolítását és átláthatóságát vizsgáljuk. Minden ország más és más. Ráadásul szakemberek vagyunk, nem politikusok.

A választókörzetek átrajzolása régóta ismert technika. Az ön által vezetett misszió tudja-e, akarja-e azt vizsgálni, hogy a körzethatárok átalakítása során a kormánypártok mennyire vették figyelembe pusztán a saját politikai érdekeiket?

 

Ezt biztosan vizsgálni fogjuk. Azon témák között szerepel, amelyet a jelentésünkben alaposan át fogunk tekinteni.

Audrey Glover: A lényeg a bizalom és a titkosság
Audrey Glover: A lényeg a bizalom és a titkosság
M. Schmidt János

Missziójuk januári jelentésében megjegyzik: „az új magyar törvény biztosítja ugyan a nagyobb átláthatóságot, de nincsenek olyan rendelkezések, amelyek kizárnák a harmadik fél általi finanszírozást, és nem írja elő a választások előtti kampányköltések jelentését”. Bizonyára látta már Budapest utcáin a nevében civil és független, viszont homályos eredetű pénzeket költő CÖF óriásplakátjait. Ez belefér az önök által irányadónak tartott kampányfinanszírozásba?

Ezt is meg fogjuk vizsgálni. A missziónk tagja egy profi kampányfinanszírozási szakember, akinek a feladata épp az ilyen eseteknek az áttekintése.

A hatályos rendszer egyik legvitatottabb része, hogy míg a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazóknak nem biztosítják a levélben voksolás lehetőségét, addig a mostani kabinet idején állampolgárságot kapott határon túliak számára igen. Ez belefér ön szerint az egyenlő jog elvébe?

Ez is egy olyan kérdés, amelyre ki fogunk térni a vizsgálatunk során. Az egyenlő választójog fontos érték, amelyet biztosítani kell.

Biztonságosnak látja a levélben szavazást a magyar eljárási rendben?

Nem tudom ezt most megmondani, de a választások lebonyolítása után választ fogunk adni erre is.

Az új magyar rendszerben elég ötszáz támogató aláírást összegyűjtenie annak, aki képviselőjelölt akar lenni. Ennek eredményeként akár több méter hosszú szavazólappal is találkozhatnak majd a választók. Ez a rendszer hibája, vagy egyszerűen csak a demokrácia következménye?

A világban számos formájú és méretű választólap van, a választás tisztasága és szabadsága nem ezen múlik. Az a lényeg, hogy a bizalom és a titkosság meglegyen.

Néhány héttel a voksolás előtt hogyan látja: a kormánypártok által elfogadott új választási rendszer képes biztosítani a szabad és egyenlő választást?

Ez ismét olyan kérdés, amelyre csak a választások után válaszolhatok majd.

Névjegy

AUDREY GLOVER emberi jogi ügyvéd, korábban a brit külügyminisztérium jogtanácsosa, majd az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának igazgatója. Vezetője volt az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága brit küldöttségének. Glover irányította az EBESZ választási megfigyelői csoportját Grúziában, Azerbajdzsánban, Albániában, Olaszországban, az USA-ban és Ukrajnában is az adott országok választásai kapcsán. Emberi jogi főtanácsadóként dolgozott Irakban is az ideiglenes bagdadi hatóságnál és az iraki emberi jogi minisztériumnak is, közel három évig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.