galéria megtekintése

Sorsok Háza: Heisler kiszáll

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Távozik a Mazsihisz elnöke a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületéből. Heisler András erről levélben tájékoztatta Schmidt Máriát, a Józsefvárosban épülő új emlékközpont vezetőjét. Heisler, illetve a Mazsihisz korábbi állásfoglalása szerint ugyanis Schmidt az ügyben az „együttműködési készség teljes hiányáról” tett bizonyságot.

Schmidt nem érti Heisler türelmetlenségét. Emlékeztetőül: a Mazsihisz rendkívüli közgyűlése a múlt hónapban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól.

Épül a Sorsok Háza
Épül a Sorsok Háza
M. Schmidt János

 

A Mazsihisz három követelése az volt, hogy mozdítsák el tisztségéből a Veritas intézet igazgatóját, Szakály Sándort, tekintsenek el a német megszállás emlékművének megépítésétől, valamint állítsák le a Sorsok Háza projektet. A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek: ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az épületet az emlékév keretében a kormány tervei szerint amúgy is felújítják.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azonban tagja maradt annak a nemzetközi tanácsadó testületnek, amelyet Schmidt Mária, a Sorsok Háza vezetője, a Terror Háza Múzeum igazgatója tavaly ősszel hívott össze. Heisler nemrégiben úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a körülményekre tekintettel kérdésessé vált a részvétele a grémiumban. (A testület egyébiránt nem sok vizet zavart, Heisler tudomása szerint eddig mindössze egy alkalommal ülésezett).

A Mazsihisz vezetősége kedd este – Heisler Andrással egyetértésben – úgy határozott, hogy az elnök mondjon le testületi tagságáról. Hiszmeglehetősen furcsa lenne, hogy miközben a Mazsihisz a Sorsok Háza leállítását követeli, a szervezet elnöke – elvileg legalábbis – szerepet vállal az intézmény létrehozásában.

Kilépéséről Heisler András levélben tájékoztatta Schmidt Máriát. Indoklása szerint a józsefvárosi projekt szemléletéről és a kiállítás forgatókönyvéről a Mazsihisznek máig nincs információja, a megkeresésekre nem kapott érdemi választ. A Sorsok Háza leállításáról szóló közgyűlési határozathoz szerinte Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya” vezetett. A Mazsihisz – mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezete – nem támogatja tehát a projektet.

Heisler András kérdésünkre elmondta: eldőlt az is, hogy nem írnak választ Orbán Viktornak, tudomásul veszik a miniszterelnöki levélben foglaltakat. (Arról a levélről van szó, amelyben a kormányfő közölte: a kampány miatt jobbnak látja, hogy a vitatott kérdésekről húsvét – tehát a parlamenti választás –után folytassák az egyeztetéseket.

A Sorsok Házával, a német megszállási emlékművel és Szakály Sándorral kapcsolatos mazsihiszes felvetésekre Orbán Viktor nem reagált.)

Akármi lesz is a Sorsok Házával, a Mazsihisz megkezdi a Rumbach Sebestyén utcába szánt Együttélés Háza tartalmi koncepciójának kidolgozását. Heisler hangsúlyozta, hogy széles körben kezdeményeznek tárgyalásokat és egyeztetéseket. A Mazsihisz elnöke hozzátette: mivel az „Együttélés Háza” elnevezést sok bírálat érte, még ez sem tekinthető véglegesnek.

Schmidt Mária az egyik közösségi oldalon reagált Heisler levelére, amelyet – mint írta – nehéz szívvel olvasott. Állítja, hogy többször is tájékoztatást adott a munkálatokról. Ellenben Heisler, a mai napi napig nem követte meg őt a Mazsihisz januári sajtótájékoztatóján a személyével kapcsolatban elhangzott „tűrhetetlen hangnemű sértésekért és vádakért”. Továbbra is várja a bocsánatkérést, amely „alkalmat teremthet az újrakezdésre”.

Nem érti Heisler türelmetlenségét, hisz a Mazsihisz által patronált Páva utcai központ „tervezési munkafolyamata” hosszú évekig tartott. Schmidt jelzi, hogy az elmúlt hónapokban „napi tizenórákat” dolgoznak, de így is „világbajnok teljesítmény” lesz, ha április végére elkészülnek a kiállítás forgatókönyvével, az oktatási program tervezetével.

Azt már mi tesszük hozzá: ezek szerint az eredeti határidőre, április közepére egész biztosan nem lesz kész a Sorsok Háza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.