galéria megtekintése

Sorra borulnak a holokauszt-emlékév programjai

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A kormánynak nagy tervei voltak a holokauszt és a pharrajimos magyarországi kezdetének 70. évfordulójának méltó megrendezésére. Terveztek múzeumot, konferenciát, emlékművet. A jelek szerint a kezdeti kudarcok a kormány kedvét szegték, de a roma önkormányzat fideszes vezetése sem látszik elkötelezettnek saját áldozatainak emléket állítani.

Eredetileg augusztus 2-án adták volna át a felújított komáromi Csillagerődöt. Még el sem kezdődött a rekonstrukció
Eredetileg augusztus 2-án adták volna át a felújított komáromi Csillagerődöt. Még el sem kezdődött a rekonstrukció
H. Szabó Sándor / ORFK

Az emlékév a „felejtés és a közöny ellen akar tenni. Úgy, hogy a megbocsáthatatlan és jóvátehetetlen bűnöket és bűnösöket megnevezi, az ártatlan áldozatok mártíromsága előtt fejet hajt” – hangsúlyozta a szellemi alapvetések között tavaly ősszel a Miniszterelnökség kiadványa. Az, hogy az emlékév megrendezése nem lesz zökkenőmentes, már idén februárban, a Mazsihisz és a kormány vitája során bizonyossá vált. Számos zsidó és nem zsidó civil szervezet visszautasította a költségvetéstől elnyert támogatást.

Úgy tűnik, mintha a kormánynak elment volna a kedve az egésztől. A látszat legalábbis ez. A meghirdetett programok egy része módosult, elmaradt vagy csúszik. Sok szó esett már róla, csupán a tényszerűség kedvéért említjük: a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő emlékközpont, a Sorsok Háza ünnepélyes megnyitója az eredeti tervek szerint a holokauszt magyarországi emléknapján, április 16-án lett volna. A határidő eleve irreálisnak tűnt, az intézmény vezetésével megbízott Schmidt Mária és a zsidó szervezetek közötti konfliktusok tovább bonyolítják a helyzetet. Egyelőre nincs hivatalos információ az avatás új időpontjáról.

 

„A helyi áldozatok neveinek felolvasása az ország összes érintett településén” – eredetileg ez is bekerült az április 16-i programok közé. Annyi nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az összes érintett településen nem történt meg a felolvasás. Ahogyan hírül adtuk, Olaszliszkán sem épül meg a „közép-európai siratófal”. Nem rendezték meg azt a konferenciát sem, amelyet a Tom Lantos Intézet és a komáromi múzeum közreműködésével augusztus 2-án, a pharrajimos (roma holokauszt) emléknapján a komáromi Csillagerődben tartottak volna.

Áder János beszédet mond az újonnan átadott csepeli Roma Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ udvarán
Áder János beszédet mond az újonnan átadott csepeli Roma Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ udvarán
Bruzák Noémi / MTI

A Csillagerőd 1944 októberétől decemberéig deportáltak gyűjtőhelyéül szolgált, ahonnan elsősorban cigányokat hurcoltak külföldi koncentrációs táborokba. (Szemben Balog Zoltán humánminiszter – utóbb általa is pontatlannak minősített – állításával, miszerint Magyarországról nem deportáltak romákat.) A komáromi múzeumtól és a Monostori Erőd Nonprofit Kft.-től egyaránt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Csillagerőd felújítása uniós támogatással várhatóan jövőre kezdődik meg. Ehhez képest a kormány idén augusztus 2-án akarta átadni az addigra már helyreállított Csillagerődöt.

A pharrajimos emléknapján Áder János államfő Csepelen, egy új romaközpont avatóünnepségén mondott beszédet. Csakhogy az emlékév honlapjának eseménynaptárában még e sorok írásakor is az szerepelt, hogy aznap az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székhelyén emlékművet állítanak a roma holokauszt áldozatainak, az államfő ezen a rendezvényen vesz részt. Úgy látszik, az emlékműből semmi nem lett. Már csak azért sem, mert ugyanezen a napon Farkas Flórián, az ORÖ fideszes elnöke a Vas megyei Bükön tartott megemlékezésen szólalt fel. Az MTI által nyilvánosságra hozott közleményében Farkas utalást sem tett a Dohány utcába szánt roma emlékműre.

Farkas Flóriánnak, amikor átvette az ORÖ irányítását, első intézkedése volt, hogy a Dohány utcai székház faláról levetette a roma holokauszt, illetve a romagyilkosság áldozatainak emléktábláját – jegyezte meg januári cikkében a RomNet. Ennek fényében különösképpen érdekes lehet, mi történt a Dohány utcába tervezett emlékművel.

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket kedden küldtük el az ORÖ-nek. A Miniszterelnökség titkárságára múlt hét pénteken írtunk. Próbáltuk megtudni, hogy a tervezett programok, rendezvények közül melyek maradnak el vagy szenvednek késedelmet, és miért. Mindeddig egyik helyről sem kaptunk választ.

Káosz és leépülés a Páva utcában

Súlyos anyagi, személyi és vezetési válságban van a Holokauszt Emlékközpont a Magyar Narancs cikke szerint.

Május óta, mióta mind az intézményvezetőnek, mind a helyettesének lejárt a mandátuma, akárcsak az emlékközpontot működtető közalapítvány kuratóriumi tagjainak, nincs az intézménynek vezetése. Szita Szabolcs, az előző igazgató távozását követően (aki röviddel megbízatása lejárta előtt magától ment) senkinek nem volt aláírási joga, a dolgozók emiatt két hónapig fizetést sem kaptak. A Magyar Narancs információi szerint ugyanakkor valaki felvett két személyt, akiket az intézmény dolgozói Lázár János embereinek tartanak. Egyikük, Kassai Ildikó a Papcsák Ferenc vezette zuglói önkormányzatnál dolgozott, neve felbukkant a Várnai László helyi képviselő által feltárt, a ciklus elején kötött furcsa szerződések ügyében is. Másikuk Kiskőrös volt jegyzője. A dolgozók szerint ők ketten lényegében átvették az intézmény vezetését, bár senki sem tudott arról, hogy volna kulturális intézményvezetői gyakorlatuk. Eközben a régi munkatársak közül sokan gondolkoznak az önkéntes távozáson. (V. Gy.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.