galéria megtekintése

Sorban állás helyett telefonos ügyintézés

0 komment


Lencsés Károly

Nemsokára elég lesz felemelni a telefont, és egy csomó ügyet minden utánajárás nélkül elintézhetünk – legalábbis ezt ígéri a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Aki azt gondolja, hogy ez soha be nem következhet Magyarországon, mert a bürokrácia nem értünk van, hanem ellenünk, nagyot téved – állítja Balogh Gábor osztályvezető. Igaz, kicsit – egy-két évet – még biztosan várni kell rá, hogy beköszöntsön az ügyfelek számára a Kánaán.

– Üdvözlöm, miben segíthetek? – kérdi majd az operátor, aki természetesen azonnal a nevünkön szólít.

– Jó napot kívánok, elhagytam a tajkártyámat.

 

– Semmi baj, pótoljuk és hamarosan kézbesítjük – mondja az ügyintéző, és udvariasan elköszön.

Túl sokakat egyelőre nem hozott lázba, de tavaly novemberben már történt valami. Aki azóta igényelt az okmányirodákban telefonos azonosítót – igaz, ők egyelőre csak hétezren vannak – , eddig körülbelül nyolcvan ügyben adhatott meghatalmazást egyetlen hívással a rendelkezési nyilvántartáson keresztül bárkinek arra, hogy helyette eljárjon. Nem kell tehát házalni mondjuk ahhoz, hogy valaki tanúkat keressen a szomszédok között, mert írásos dokumentumban a feleségét bízná meg az elkészült útlevele átvételére.

A napokban lehetővé tették azt is, hogy az egyéni vállalkozók ügyeiben szintén eljárhassanak az érintett fél telefonon megjelölt megbízottjai. A meghatalmazottak bejelenthetik az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését vagy megszüntetését, intézhetik a vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket.

Ezekben a vállalkozásokkal kapcsolatos ügyekben egyébként tavaly október óta elektronikusan is el lehet járni, de ehhez internetre, digitális írástudásra, ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség. Balogh Gábor tájékoztatása szerint a lehetőséggel eddig 102 ezren éltek, tehát ennyivel csökkent a kormányablakok forgalma. A cél azonban az, hogy azok életét is megkönnyítsék, akiknek nincs számítógépe, s nem képesek – vagy nem is akarnak – eligazodni a kibertérben.

Ezért a következő lépés, hogy hamarosan telefonon is igényelhető erkölcsi bizonyítvány – évente négy alkalommal és ingyenesen. Balogh úgy véli, ez népszerű szolgáltatás lesz, hiszen tavaly hatvanezren a webes ügysegéden keresztül éltek ezzel a lehetőséggel, és még többen mellőzhetik a személyes megjelenést, ha egy hívás is elég lesz a szolgáltatás eléréséhez.

A telefonos azonosító igényléséhez viszont egyszer mindenképpen be kell menni valamelyik okmányirodába, de az osztályvezető szerint az év végéig erre is kínálnak egyszerűbb megoldást. Mindenki az interneten is kérhet majd ilyen azonosítót, ha van ügyfélkapu-hozzáférése – ma 2,3 millió ember rendelkezik ezzel –, illetve új, mikrocsippel ellátott e-személyi igazolványa. A e-szig birtokában egyébként már ügyfélkaput is lehet létesíteni személyes megjelenés nélkül.

Ez sem biztosítja persze mindenkinek a távügyintézést, de Balogh­ Gábor úgy véli, akik kiesnek ebből a körből, azoknak is megéri felkeresni valamelyik okmányirodát, mert a tömeges és könnyen automatizálható ügyekben hamarosan általánossá válik, hogy a felek telefonon adhatnak felhatalmazást, legyen szó elhagyott okmányok pótlásáról, gépjármű átírásáról, ingatlan tulajdonjogának bejegyzéséről vagy éppen a földalapú támogatás igénybevételéről.

A következő fázis pedig – hangsúlyozta az osztályvezető –, hogy érdemi ügyintézésre is lehetőséget teremtenek. Tehát a fél nemcsak azt diktálhatja be telefonon az operátornak, hogy személyesen ki járhat el helyette, hanem az egyes hivataloknál mindjárt érdemi intézkedést kezdeményezhet. Ez nem csak az okmányirodai ügyekre lesz igaz – tette hozzá.

Például az emberek kérhetik elveszett irataik – az adó-, a tajkártya vagy az útlevél – pótlását, intézhetik egyszerűbben nyugdíj- és társadalombiztosítási ügyeiket, megadhatják a hivatalokkal való kapcsolattartás módját, s elég lesz egy telefon, ha egy gazda az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkással szüretelteti le a termést. Egyéni vállalkozóként pedig egyetlen hívással bejelenthetik majd egyebek mellett az adatváltozást vagy a tevékenység szüneteltetését. Pár éven belül több száz ügytípus intézhető majd telefonon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.