galéria megtekintése

Kezd egy kicsit sokba kerülni nekünk ez az unortodoxia

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A strasbourgi emberi jogi bíróság ítéletei alapján az elmúlt több mint húsz évben nagyjából másfél milliárd forintot fizetett ki kártérítésként a magyar állam. Most rekordot dönthetünk: például a kisegyházaknak, a fogvatartottaknak, esetleg a játékautomaták egykori üzemeltetőinek hamarosan ennek az összegnek a sokszorosa járhat.

Magyarország 1993 áprilisában csatlakozott az emberi jogok védelméről szóló római egyezményhez. Attól kezdve nyílt meg a lehetőség arra, hogy alapvető jogainak sérelme esetén bárki a strasbourgi bírósághoz forduljon. Hazai jogorvoslat híján több ezren választották ezt az utat, és például a bírósági eljárás elhúzódása, jogtalan fogva tartás, illetve embertelen bánásmód miatt az államnak eddig több mint másfél milliárd forintot kellett kifizetnie.

A nem túl távoli jövőben – talán már az idén, de jövőre biztosan – ennek az összegnek a sokszorosába fog kerülni a jogállam unortodox értelmezése.

Az egyik legnagyobb tételre a kisegyházak számíthatnak, amelyek hétmilliárdot követelnek, mert törvénnyel fosztották meg őket az egyházi státusuktól. Ennyit feltehetőleg nem fognak kapni, de konkrét számokról még korai beszélni, mert vélhetően lesznek olyan panaszosok, akik kiegyeznek az állammal, mások viszont inkább az emberi jogi bíróságtól kérik majd a kártérítés összegének megállapítását.

 

Igen sokba fog kerülni az is, hogy Magyarország nem vette komolyan a fogva tartottak elhelyezésére vonatkozó nemzetközi ajánlásokat, valamint a strasbourgi gyakorlatot sem. Ha a börtönökben egy főre három négyzetméter mozgástérnél kisebb hely jut, az a bíróság következetes gyakorlata szerint biztosan, három és négy négyzetméter között pedig nagy valószínűséggel egyezménysértő. Néhány ügyben már született döntés, s – az embertelennek minősülő fogva tartás ténylegese körülményeitől és időtartamától függően – néhány ezertől több mint húszezer euróig terjedő kártérítést, valamint pár száz és néhány ezer euró közé eső eljárási költséget ítéltek meg. A szokásos „tarifa" minden rács mögött töltött év után háromezerre tehető.

A gyakorlatot sem vesszük komolyan
A gyakorlatot sem vesszük komolyan
Szabó Miklós / Népszabadság

Talán ezernél is több ilyen panasz vár még elbírálásra, és ha az állam az érintettekkel nem tud kiegyezni, az emberi jogi bíróság ezeket az ügyeket végig fogja vinni. A kabinetnek tehát nemigen van más választása, mint az önkéntes fizetés, különben Strasbourg dönt. Kiindulási alapként pedig csak az eddigi ítéletek szolgálhatnak, így ez az ezer körüli fogva tartott legalább két-hárommilliárd forintra számíthat. Ugyanakkor az államnak olyan jogorvoslati rendszert kell létrehoznia, amely a túlzsúfolt börtönökben élők számára a strasbourgi gyakorlatnak megfelelő mértékű kártérítést garantál.

Ebből az következik, hogy itthon kártérítési perek ezrei indulhatnak, és a végösszeg tízmilliárdos nagyságrendű lehet. Akkor sem jobb a helyzet, ha a kormány az emberi jogi bíróság ítéletéből fakadó e kötelezettségének nem tenne eleget, mert abban az esetben az érintettek ezrei – a 18 ezer fogva tartott nagyobb része – változatlanul Strasbourgban remélhetnek majd elégtételt.

Sorukra várnak az egykori játékterem-üzemeltetők
Sorukra várnak az egykori játékterem-üzemeltetők
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Másik sötét ló a korábban játéktermeket, nyerőgépeket üzemeltető vállalkozók ügye. Őket nemzetbiztonsági kockázati tényezővé nyilvánították, és szinte egyik napról a másikra bezáratták a játéktermeket, s le kellett szerelni a szórakozóhelyekre telepített gépeket is. Ezeknek a a vállalkozóknak egy része – hatékony hazai jogorvoslati lehetőség híján – ugyancsak az emberi jogi bírósághoz fordult.

Az eljárás a végéhez közeledik: a kormány ismertette a beadványokkal kapcsolatos álláspontját, s arra az érintettek is reagálhattak. Így már csak a bíróságon múlik, hogy mikor születik meg a verdikt. Amennyiben az a panaszosok számára kedvező lesz,

megint csak milliárdos nagyságrendű kártérítést fizethet az állam, hiszen összességében nyolcvanmilliárdos piacot tettek egyetlen tollvonással tönkre.

Nem jártak jobban a trafikosok sem, és egy ilyen ügyben született is ítélet, bár azt a kormány megtámadta, és a strasbourgi Nagykamara elé vinné. A boltjától megfosztott soproni dohányárusnak 15 ezer eurót ítéltek meg, s további hatezer euró perköltséget is, vagyis nagyjából hatmillió forint a tét. Információnk szerint túl sok hasonló beadvány nem érkezett a bírósághoz, de összességében ezek is elérhetik a százmilliós nagyságrendet.

Az ügyek összességében elérhetik a százmilliós nagyságrendet
Az ügyek összességében elérhetik a százmilliós nagyságrendet
Korponai Tamás / Népszabadság

A volt főbíró, Baka András viszont önmagában ennél többet – 240 milliót – követel vagyoni és nem vagyoni kártérítés címén, mert nem tölthette ki a hivatali idejét. Első körben neki adtak igazat, ám az összegről a strasbourgi fórum nem döntött, hanem a felekre bízta, hogy egyezzenek meg.

A kormány azonban tárgyalni sem volt hajlandó.

Így ez az ügy – némi meglepetésre, mert a fellebbezést csak az esetek töredékében fogadják el, amire Magyarország esetében eddig mindössze kétszer volt példa – a Nagykamara elé került, és június közepén várható döntés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.