galéria megtekintése

Sok kicsi sokat vihet

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Soha annyi kispárt nem indult még hazai parlamenti választáson, mint ahány az idén. A Fidesz–KDNP, a Jobbik, az LMP és a baloldali Összefogás öt tagja – az MSZP, az Együtt, a PM, a DK és a Liberálisok – mellett további 27 politikai formáció esélyes még az országos listára. Ez utóbbiak közül 13-an már teljesítették a küszöbfeltételt –vagyis van legalább 27 nyilvántartásba vett jelöltjük –, de az csak csütörtök délután válik véglegessé, hogy a többi 14-ből hányan ugorják meg a szintet. Annyi azonban bizonyos: a szavazólap két méternél bizonyosan nem lesz rövidebb.

A helyzet első pillantásra a Fidesz számára kedvez, hiszen saját stabil szavazótáborát a bőséges kínálat talán nem zavarja majd meg. Másfelől viszont igen nehéz kiszámítani, hogy a semmiből feltűnt szervezeteket mely választói rétegek támogatják. Ebben a sokszínű mezőnyben nem kizárt ugyanis, hogy a többségében teljesen ismeretlen pártok bárkitől rabolhatnak majd szavazatokat. Lehetséges persze az is, hogy a semmiből előkerült politikai szervezetek –miként azt a korábbi választások tapasztalatai mutatják – az országos listán a voksok legfeljebb pár tizedszázalékát szerzik meg. Néhányan várhatóan tényleg csak a szavazók töredékét képesek megszólítani, mert esetleg még saját honlapjuk sincs, vagy ha van is, az üzenetükkel eleve csak szűk rétegeket tudnak elérni. Semmit nem tudni például a listaállításra esélyes Rend, Szabadság, Jólét Pártról, amelynek elnöke korábban hirdetések útján keresett aktivistákat. A Magyar Gazdaság Pártnak van ugyan programja, de kérdéses, mire elég, hogy a párt magát a horgászok és természetbarátok szerveződéseként definiálja, s ingyen horgászjegyet adna a nyugdíjasoknak. A Határon Túli Magyarok Pártjáról is csak annyi derül ki, hogy azt az itthoni kisebbségek és a határon túli magyarság érdekeinek képviseletére alapították.

Azt sem tudni, hogy a Magyar Demokratikus Unió felkelti-e az érdeklődést azzal, hogy a parlamentben a fiskális, a gazdaságépítő és fenntartó politikát, a társadalmi érdekérvényesítő és az Európai Unió érdekeit támogató politikát folytatnának. Esélyeiket az sem javítja, hogy elnökük ellen lapértesülések szerint tavaly ősszel nyomozást rendeltek el, mert eltűnt a választáson való részvételre hivatkozással felvett harmincmilliós kölcsönnel.

 

A demokratikus ellenzék körében lehet népszerűbb a Szabad Magyarok Pártja (SZMP), amely a földmutyi felszámolásáról, a többkulcsos szja visszaállításáról, a minimálbér adómentességéről és ingyenes oktatásról beszél. Ugyanez érvényes a Nemzeti Érdek Pártra (NÉP) is: az önmeghatározása szerint a politikai paletta közepén álló szerveződés a korrupció, az anarchia, a szervezett fosztogatás ellen, az igazságra és szabadságra vágyó emberek érdekében harcolna.

Szavazás négy éve – most bonyolultabb lesz
Szavazás négy éve – most bonyolultabb lesz
Teknős Miklós

A Zöldek Pártja inkább az LMP-re jelenthet veszélyt: „iszonyodnak” ugyan a pártpolitikától, de például a fenntartható energiapolitika, a közösségi közlekedés versenyképességének megteremtése, a szegénység leküzdése érdekében felülemelkednének ezen. A szociáldemokrata elnevezéssel kampányoló pártok a baloldalhoz köthetők. Közülük egy a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyarországi Pártja. A szervezet 15 pontjával kizárólag a szépkorúakat célozza meg, s a gyermekek utáni többletjuttatást, ingyenes utazást a kisnyugdíjasoknak, 13. havi nyugdíjat helyeznek kilátásba – és egy lapinterjúban Schmuck is említette az ingyenes horgászjegyet. De van még egy Magyarországi Szociáldemokrata Párt, igaz, erről csak annyit tudni, hogy a névrokontól nyilatkozatban határolódtak el.

Szili Katalin volt szocialista házelnök Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártja (KTI) ugyancsak a baloldali tortából hasítana szeletet. Ő igazságos béreket és adórendszert, méltányos pártfinanszírozást, valamint kétkamarás parlamentet és visszahívható képviselőket ígér.

Sajátos az Együtt 2014 Párt szerepe: a Tiner György egykori szo cialista önkormányzati képviselő és a Schmuck Andor Tisztelet Társaságának szóvivője, Bódás Bianka nevével fémjelzett formáció könnyen összetéveszthető ugyanis a Bajnai-féle Együttel, és ebből gazdagon profitálhatnak. A szerveződés szándékairól viszont semmi nem derül még ki.

Az Összefogás Párt (ÖP) hasonló helyzetben van: bár Szepessy Zsolt egykori monoki polgármester szerint csak bajt okoz, hogy őket a „kommunistákkal” azonosíthatják, a szavazófülkékben ez a tévedés voksokat hozhat. Amúgy az ÖP szerint az új kiegyezéshez és a közös célok eléréséhez végre valós összefogásra van szükség, ám szélsőségesen radikális, rendpárti és multiellenes gondolatok hirdetnek, így a párt igazából inkább a Jobbik ellenfele.

Sötét ló lehet a devizaadós-védő szerveződésből kinőtt A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, amely a szélsőjobbtól a szélsőbalig bárhonnan elvihet szavazatokat. Népszerű lehet a „hitelkárosultak” körében például – a bankárokat egyenesen a hágai nemzetközi bíróság elé citálnák.

Végképp nehéz mit kezdeni két formációval, mert az Új Magyarország Párt (ÚMP) és az Új Dimenzió Párt (ÚDP) mögött Táncsics Pétert, az MSZP korábbi kőszegi, az exszocialista Zuschlag Jánossal kapcsolatba hozható vezetőjét sejtik. Táncsics a szervezetek közötti kapcsolatokat tagadja, és aki mást állít, azzal szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba. Amúgy az ÚMP „reális, egyszerű és gyakorla tias célokat tűzött ki maga elé”, és legfőbb értéke a becsület, szorgalom. Az ÚDM pedig a fiatalok pártja, amely ingyenes képzéssel, állami bérlakások építésével, munkahelyteremtéssel – és ingyenes wifivel – kampányol.

Lehetséges, hogy civilek is színre lépnek. A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt célja, hogy kortól függetlenül, 1–99 éves korig népszerűsítse a mozgást, a sportot. Most még nem számítanak rá, hogy a parlamentbe kerülnek, de 2018-ban szeretnének képviselői helyekhez jutni. Ugyancsak ilyen civil a Seres Mária Szövetségesei (SMS). Mátraverebély polgármestere egyszer már több százezer aláírást gyűjtött a képviselők költségtérítésének ügyében. A bázisdemokráciát hirdető asszony az előző választáson mégsem jutott mandátumhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.