galéria megtekintése

Simicska, avagy a nagy politikai barátok közt

6 komment


Révész Sándor

Simicska Lajos 1960-ban született Székesfehérvárott. Apja ’56-os szerepvállalása miatt meghurcolt préslakatos. A család nyomorgott. Simicska gyerekkorában szenet lopott, hogy legyen mivel fűteni.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban ismerkedett meg a két évvel alatta járó Orbán Viktorral. Simicska kitűnt tudatos és szenvedélyes rendszerellenességével, rendkívül éles eszével és súlyos magatartási problémáival. Együtt katonáskodtak Orbánnal. Simicska a seregben is éles vitákba keveredett a politikai tisztekkel. Diákéveik kezdetén Simicska volt a legnagyobb hatással Orbánra. Ő képviselte a legharciasabb álláspontot a KISZ-től független hallgatói képviseletért folyó harcban. Diákéveiben is kitűnt zseniális felfogóképességével és deviáns magatartásával. Fodor Gábor emlékei szerint „gyakran került illuminált állapotba".

Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa volt az APEH elnöke
Kovács Attila / MTI

A Fidesz alapításában nem vett részt, az 1990-es választások után tűnt fel a pártban. 1992-ben már ő volt a Fidesz pénzügyeinek legfőbb letéteményese. Ő tárgyalta és bonyolította le a legnagyobb kormánypárt, az MDF pénztárnokával az úgynevezett székház-ügyet. Az ellenzéki Fidesz titkos szövetséget kötött a kormánypárttal, hogy a nekik járónál jóval nagyobb területű és kivételesen értékes ingatlanhoz jussanak, melyet egy állami érdekeltségű bank kiugróan magas áron megvásárol tőlük.

 

Az így szerzett pénz jelentős része a Fidesz Simicska által alapított cégén keresztül Fidesz-közeli vállalkozásokhoz került. Ezen cégek túlnyomó részét fiktív adásvétellel (Josip Tot, Kaya Ibrahim) tüntették el, miután tetemes köztartozást és bankadósságot halmoztak fel. Simicska cégén keresztül jutott a székházpénzből mintegy három és fél (mai értéken 25) millió forint Orbán Viktor apjának, miután a cégében üzletrészt vásároltak, amit Orbán Győző rövid időn belül töredék áron visszavásárolt.

1994 tavaszán privatizálta Simicska a Fidesz számára azóta is minden kampányban jelentős előnyt biztosító MAHIR-t, melynek Liszkay Gábor a Hírlapkiadó vezérigazgatójaként a Horn-kormány hivatalba lépése előtt névleges összegért átjátszotta a Magyar Nemzet kiadói jogát. (Erről aztán le kellett mondani.) „Simicska nem egyszerűen gazdasági igazgató... hanem önálló politikai tényező, aki a háttérben folytatott kavarásaival befolyásolja a párt politikáját. Teóriái vannak, politikai koncepciói, melyeket nem vitat meg a Fidesz egyetlen testületével sem, de amelyek mentén cselekszik./.../ Nagy úr, tud jutalmazni és büntetni, és ezt szereti is megtenni, mert hiú, kicsinyes és bosszúálló." Ezt írta róla Such György az Orbán felkérésére készített elemzésében 1994 májusában.

Princz Gábor, a Postabank vezére 1997-től a Fidesz győzelmére tett: „A Postabank 1997 novemberétől az 1998-as kormányalakításig különböző színlelt reklám- és adásvételi szerződésekkel a Simicska Lajos által összetartott cégcsoporton keresztül több mint egymilliárd forintot invesztált a Fideszbe, amiből 300-400 millió a Fidesz sikeres kampányára jutott." Ezt írja Ószabó Attila és Vajda Éva Magyarország Politikai Évkönyvében (1999).

A Közgépről is csak 2012-ben derült ki, hogy az ő érdekeltsége
A Közgépről is csak 2012-ben derült ki, hogy az ő érdekeltsége
Teknős Miklós / Népszabadság

A Fidesz hatalomra jutása után Simicskát kinevezik az APEH élére. Erről a pozíciójáról egy évvel később lemond. Ekkor tárja fel a sajtó a fent említett sötét ügyek jelentős részét. Simicska közleményt jelentetett meg, melyben a magyar sajtótörténetben példátlan módon fenyegette meg az ügyeit firtató újságírókat: „Az elmúlt három hónapban megöltétek az apámat, apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!" A Népszabadság abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Simicska „médiabűnözők gyülekezetének" minősítette.

A MAHIR körül az idők során nagy és évente többmilliárdos osztalékot termelő médiahálózat épült ki. A Simicska-cégbirodalom olyan kiterjedtté és átláthatatlanná vált, hogy számos vállalkozásról sokáig nem is lehetett (biztosan) tudni, hogy Simicska érdekeltsége. Ez csak 2012-ben derült ki a Közgépről is, amely a Fidesz 2010-es győzelme után a közbeszerzések legnagyobb nyertesévé vált, s csupán 2010-2011-ben 680,5 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el különböző állami beruházásokból partnereivel együtt a nyilvános adatok szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.