galéria megtekintése

Fölbosszantotta a kormány az orvosokat

9 komment


Danó Anna

Elfogadhatatlannak tartja Éger István, az orvosi kamara elnöke, hogy a háziorvosoknak szánt tízmilliárdért bármit is kérjen cserébe a kormányzat. Az orvosi kamara elnöke szerint: ez a pénz jár!

Meglepte a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Éger Istvánt a háziorvosoknak az idei évre ígért 10 milliárd forint szétosztásáról készült jogszabálytervezet. A közigazgatási egyeztetésre bocsátott javaslat szerint az alapellátásnak juttatandó plusz tízmilliárd forintból nemcsak a háziorvosok, hanem a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok is kapnak, és a fennmaradó 5,9 milliárdot osztanák szét a háziorvosoknak. Ezt is csak úgy, ha havonta megújítják a beteg-törzskartonok legalább két százalékát. (Ez a praxis nagyságától függően havonta 30-40 páciens adatainak frissítését jelentené.)

A dokumentumtervezet szerint az 5,9 milliárd praxisonként 75 ezer forint pluszforrást jelentene, amiből 25 ezret fixen megkapna az orvos, a fennmaradó 50 ezer forintért kellene plusz munkát elvégezni.

Mint arra az orvosi kamara elnöke emlékeztetett: elfogadhatatlan, hogy a többletfinanszírozásért bárki, bármit kérjen. Hozzátette: tavasszal meg is állapodott az egészségpolitika vezetőivel, hogy nem szabnak feltételt az összeg kifizetéséhez. Most ez a szóbeli ígéret foszlott szét.

 

„Pedig ez a pénz, ha úgy tetszik, jár! Jól felfogott önös érdekből tartozik a háziorvosoknak ezzel az összeggel Magyarország. Azért kell odaadni ezt a pénzt, hogy maradjon orvos az országban. A tízmilliárd azért is jár, mert a kormány 2014-ben eldöntötte, hogy megerősíti az alapellátást, és a cél érdekében odaígért az érintetteknek 2015–re, 2016-ra és 2017-re 10-10 milliárd forintot” – mondta. Már csak azért is – tette hozzá –, mert az alapellátók finanszírozása még mindig nem tart ott, hogy a praxis működtetése rentábilis legyen, és az orvos sem saját magának, sem az asszisztenciának nem tud tisztességes bért fizetni. Szerinte az ilyen lépések politikailag károsak, a társadalomnak haszontalanok, és még föl is hergelik vele a háziorvosokat.

Mint mondta: a szóban forgó rendelettervezet miatt már reklamált az államtitkárnál, és a külföldi útján lévő Balog Zoltán humánminiszterrel is beszélt telefonon. Tőle arra kapott ígéretet, hogy amint hazajön, áttekinti a jogszabálytervezetet.

Éger István közölte azt is, hogy a kamara ellenzi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, valamint az Egészségügyi Engedélyezési Nyilvántartási és Képzési Központ megszüntetését is. Jelezte, erről az intézkedésről sem kérdezték meg a szakmát. Hozzátette: ezen intézmények tervezett átalakítása nem szolgálja sem az olcsóbb államot, sem a bürokrácia csökkentését.

Arra az újságírói kérdésre, hogy még milyen nyitott kérdések vannak a minisztériumban folytatott ágazati bértárgyalásokon, Éger István visszakérdezett: milyen lezárt kérdésekről tetszik tudni? Mint mondta: elvben már 2016 júliusától megtörténhetne a béremelés, de ezt nem tartja valószínűnek, hiszen még konkrét számok még nem hangzottak el az egyeztetésen. „Mi elmondjuk: mi, mennyi, és nem kapunk válaszokat. Tárgyalunk, de érdemben nincs egymásnak vethető két szám.”

„Ha a kormány azt akarja, hogy mérhető haszna legyen a tervezett intézkedésnek, akkor már szeptembertől folyósítani kell a nagyobb fizetéseket.” A kamara kitart korábbi javaslata mellett, hogy az orvosok mielőbb kapják meg a fiatal szakorvosoknak már folyósított 151 ezer forintos többletet. A szakdolgozóknál is komoly béremelésre lenne szükség. De hogy mi lesz, azt nem tudom, a másik oldaltól nincs információ, ezért csak arról lehet beszélni, hogy mi mit szeretnénk – zárta mondandóját Éger István.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.