galéria megtekintése

Se festmény, se biztosítás – Ki fizet a Debrecenben ellopott képekért?

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 18. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Antal Péter műgyűjtő azt állítja: Debrecen vezetése szerződést szegett azzal, hogy a városnak átadott, több milliárd forint értékű kollekciójára általános vagyonbiztosítást kötött, s nem egyedi műtárgybiztosítást. A városháza szerint a hatályos biztosítás megfelelő. Még nem tudni, ki fog fizetni az ellopott Csontváry- és Nemes Lampérth-képért.

Mivel még mindig nem tudni semmit a debreceni Modemből idén ellopott, összesen több mint százmillió forint értékű műtárgyakról, lassan aktuálissá válik az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosának, Antal Péternek a kártalanítása. Ám Antal Péter szerint a biztosítás kérdése – szemben a város állításaival – vitatott.

A műgyűjtő lapunknak azt mondta: furcsállotta, hogy hónapok óta hiába kéri a debreceni városházától a műtárgyakra kötött biztosítás szerződését, ezért járt utána annak, hogy végül is van-e biztosítás a képekre. Kiderült számára, hogy az önkormányzat mindössze vagyonbiztosítással rendelkezik a Modemre és a gyűjteményre vonatkozóan, ami nem azonos az egyedi műérték-biztosítással.

Ez utóbbi hiányában elmondható – tette hozzá lapunknak Antal Péter –, hogy a kollekcióra igazából nincsen biztosítás, hiszen a képeket egyedileg nem biztosították, holott ez lett volna a megfelelő eljárás. Mindebből pedig az következik, hogy az ellopott Csontváry Kosztka Tivadar- és Nemes Lampérth-mű sem volt biztosítva, hiába állítja a városháza ennek az ellenkezőjét.

 

A helyzetet azzal a példával szemléltette, mintha valaki vagyonbiztosítást kötne az ingatlanára, de nem kötne biztosítást a lakásban található, nagy értékű képekre. Antal Péter közölte: a nem kielégítő biztosítás ráadásul ellentétes azzal a letéti szerződéssel is, amely a Modem alapításakor született.

Kérdésünkre, miszerint nem próbálta-e tisztázni a helyzetet Kósa Lajos polgármesterrel, aki többször is azt nyilatkozta, hogy a kollekcióra kötöttek biztosítást, Antal Péter azt válaszolta: sajnos a polgármester hónapok óta nem fogadja, a megkereséseire nem reagál, s az ügyet átadta Somogyi Béla alpolgármesternek. A gyűjtő hozzátette: olyan érzése keletkezett, mintha a városháza vezetése szerint a két nagy értékű kép ellopása jelentéktelen dolog volna, holott a Csontváry-kép védett festmény, azaz nemcsak óriási anyagi értéket képvisel, hanem a magyar kultúra egésze számára jelentős darab.

Czeglédi Zsolt / MTI

Kérdésünkre, miszerint az állhat-e a nem elégséges biztosítás hátterében, hogy az önkormányzat nem akart nagy összegű biztosítási díjat fizetni, Antal Péter azt mondta: nem szeretne találgatni, épp elég számára az a dilemma, hogy meglesznek-e a képei, s ha nem, akkor a város helytáll-e az okozott kárért, a biztosító ugyanis nem fizet. Hozzáfűzte: jellemzi a helyzet kuszaságát, hogy még a gyűjtemény tulajdonosaként sem tudja, hogy a város melyik biztosítóval szerződött.

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény biztosításával kapcsolatban a debreceni városházán érdeklődésünkre azt mondták: a hatályos biztosítási kötvény kiterjed tűz- és üvegbiztosításra, betöréses lopásra és rablásbiztosításra, továbbá van tevékenységi, munkáltatói és ingatlan-bérbeadói felelősségbiztosításuk is. A város 2006. december 14-én megküldte Antal Péternek a biztosítási kötvény másolatát, erre észrevétel nem érkezett.

Az önkormányzat szerint a gyűjtemény tulajdonosával kötött haszonkölcsön-szerződésben az önkormányzat vállalta, hogy a meglévő vagyonbiztosítását kiterjeszti az Antal–Lusztig-gyűjteményre is, s az önkormányzat a szerződésben foglaltaknak megfelelően járt el.

Ez utóbbi állítás kapcsán Antal Péter lapunknak azt mondta: a haszonkölcsön-szerződés mellékletében valóban tételesen fölsorolták a gyűjtemény csaknem 400 darabját mintegy 3,1 milliárd forintra értékelve, s épp e fölsorolás alapján kellett volna a biztosítótársasággal egyedi műtárgybiztosításokat kötni, ami számára érthetetlen módon nem történt meg. Hozzátette: az hazugság, hogy a kötvényt 2006-ban elküldték neki, különben idén nem kérte volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.