galéria megtekintése

Schmitt Pál nyomdokain a romák

6 komment

Czene Gábor

A gyanú szerint előfordult, hogy valós teljesítmény nélküli, másolt tanulmányokra fizettek ki milliókat. A munkabérek is aránytalanul magasak voltak, esetenként olyan cég nyerte el a megbízást, amely nem is indulhatott volna a beszerzésen.

Most már több tucat ügyben vizsgálja a minisztérium az Országos Roma Önkormányzat és a bábáskodásával létrejött foglalkoztatási szövetkezet gazdálkodását.

Összességében milliárdos nagyságrendű gyanús pénzköltésekről van szó.

Az ORÖ elnökének mindenesetre elege lett a zűrzavarból: Hegedüs István bedobta a törülközőt. Először a RomNet portálnak elküldött közleményében, majd hivatalosan, közjegyző előtt és sajtótájékoztatón is bejelentette, hogy – bár tagja marad a roma önkormányzatnak – lemond az elnöki posztról. A kialakult állapotokért Farkas Flórián miniszterelnöki biztost tett felelőssé, az ORÖ vezetését pedig ideiglenes átadta a Lungo Drom egyik képviselőjének, Lakatos Istvánnak.

 

A közeljövőben tehát megint rendkívüli közgyűlés lesz, de egyáltalán nem biztos, hogy sikerül majd új elnököt választani. Minden azon múlik, hogy a jelenlegi három, nagyjából hasonló létszámú erőcsoport közül legalább kettő képes-e megállapodni a jelölt személyéről.

Hegedüs István búcsúzásként elmondta, hogy a magyarországi cigányok még soha nem kaptak akkora lehetőséget, mint az elmúlt években. A leköszönő elnök nem hitte volna, hogy az integráció felgyorsítása helyett ez a „hatalmas lehetőség" talán az ORÖ végét jelentheti.

Közös megegyezéssel távozik az eddigi hivatalvezető, Buri Edina is. Nemrégiben vitatott körülmények között – Hegedüshöz hasonlóan – őt is menesztették tisztségéből. A döntést Buri Edina változatlanul jogsértőnek tartja, de nem szeretne az ORÖ útjába állni: reméli, hogy az önkormányzat így megkapja az első negyedévre járó normatív támogatást, amit eddig a bizonytalan helyzetre hivatkozva visszatartott az állam.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb 11 ügyben indított eljárást

– jelentette be Hegedüs egyik szövetségese, Vajda László. A minisztérium – mondta – összesen már 36 esetben vizsgálja az ORÖ és a „Híd a munka világába" foglalkoztatási szövetkezet pénzfelhasználását.

A helyszínen szétosztott dokumentumok szerint volt olyan személy, aki 2014 februárjában az ORÖ-nél dolgozott, részt vett a projekt megvalósításában. Ugyanebben az időpontban ugyanennek a személynek a cége nyert csaknem 8 millió forintos megbízást az ORÖ által indított beszerezési eljárásban – ami a minisztérium szerint összeférhetetlen. Az Emmi számos egyéb esetben is szabálytalanságokat, személyi összeférhetetlenségeket tárt fel.

Hegedüs István. Nem hitte volna, hogy a „hatalmas lehetőség
Hegedüs István. Nem hitte volna, hogy a „hatalmas lehetőség" talán az ORÖ végét jelentheti
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A projekt előkészítése során az ORÖ egy megvalósíthatósági tanulmányt és egy módszertani kézikönyvet rendelt 7,6 millió, illetve 6 millió forintért. A minisztérium arra jutott, hogy a tanulmány és a kézikönyv bizonyos részei szövegszerű egyezést mutatnak (a megállapítás a kézikönyv 70 oldalából 35 oldalra, a teljes terjedelem 50 százalékára érvényes). Az átemelt részek esetében nincs forráshivatkozás, a szöveg így „saját alkotás látszatát kelti".

A minisztérium túlzónak találta a jellemzően havi félmilliós, esetenként az egymillió forintot is jócskán meghaladó béreket.

Kiderült, hogy az ORÖ által foglalkoztatott munkavállalók bérei az adott munkakörben átlagosan mintegy 245 százalékkal voltak magasabbak a nemzetgazdasági kereseteknél.

Hegedűs István megjegyezte, hogy a foglalkoztatási programban történtek jó dolgok is: kétszáz ember két hónapig mentorként dolgozott. Vajda László ugyanakkor megközelítőleges pontossággal sem tudott válaszolni arra, hogy összességében mennyi pénzt kellene visszafizetnie az ORÖ-nek. Csak annyi biztos, hogy milliárdos nagyságrendről beszélünk. Ha tényleg fizetni kell, akkor garantáltan csődbe jut az Országos Roma Önkormányzat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.