galéria megtekintése

A kormány kimondta az ORÖ halálos ítéletét?

9 komment


Czene Gábor

A kormány segítsége nélkül bedobhatja törölközőt az Országos Roma Önkormányzat. A hatalom szándékáról megoszlanak a vélemények, de arról sincs mindenki meggyőződve, hogy a sorozatos balhék után érdemes életben tartani a cigányság érdekképviseletét.

Balogh Jánost a közelmúltban Albertirsán tartott rendkívüli közgyűlésen elsöprő többséggel választották meg az ORÖ elnökévé a lemondó Hegedüs István helyett. A Magyarországi Cigányok ­Országos Fóruma színeiben politizáló elnöknek már csak hivatalból is optimistának kell lennie. Balogh ennek megfele­lően nyilatkozott lapunknak:

„Biztosra veszem, hogy megmarad az ORÖ."

A viharfelhők azonban erősen gyülekeznek. Az ORÖ által létrehozott Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet gazdálkodását az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálata szabálytalannak találta. Az országos önkormányzatnak több mint 1,6 milliárd forintot kell visszafizetnie. Az ORÖ volt szolnoki iskolájánál történt pénzügyi visszaélések és egyebek miatt további 150 millió forint kötelezettség lóg a levegőben. Lassan tehát a kétmilliárdhoz közelítünk, a kassza viszont üres.

 

A korábbi időszakért a mostani vezetés nem felelős, a romatársadalmat nem lehet kollektív módon büntetni – hangsúlyozta Balogh. A minisztériumtól amúgy még nem kaptak hivatalos értesítést a milliárdos visszafizetésről. „Ha érkezik ilyen, leülünk és megbeszéljük, mi a teendő" – mondta az ORÖ elnöke, abban a reményben, hogy sikerül megállapodásra jutni. Vele szemben Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője tartja magát ahhoz, hogy a kormány kimondta az ORÖ halálos ítéletét.

Balogh János optimista
Balogh János optimista
Teknős Miklós / Népszabadság

A milliárdos tartozást az önkormányzat még részletfizetéssel sem képes törleszteni, az adósságrendezést a nemzetiségi testületeknél a törvény nem teszi lehetővé. Valószínűleg csődeljárás következik, amelynek végén felszámolják az ORÖ-t.
Ebben az esetben nem lehet időközi választást kiírni – folytatta Makai. Az sem megoldás, ha az ORÖ elébe megy a csődeljárásnak, és feloszlatja önmagát. Ilyenkor lehetőség van ugyan új választást tartani, de a költségeket az országos önkormányzatnak kell állnia. Márpedig a Nemzeti Választási Iroda becslésére hivatkozva épp lapunk írta meg, hogy a költségek akár az egymilliárd forintot is elérhetik.

Makai úgy számol, hogy a 2019-ben esedékes rendes választásig nem lesz országos önkormányzata a romáknak. Jobb is így: az ORÖ szerinte jelenlegi formájában működésképtelen, a balhék sokat ártottak a cigányság megítélésének. Az elkövetkező éveket a roma civil szervezetek felhasználhatnák arra, hogy megtisztuljanak és megerősödjenek, kineveljék a valódi érdekképviseletre alkalmas politikusokat.

Mert ami most van, az minden, csak nem érdekképviselet

– állítja Lakatos Oszkár is, akit tavaly Vajda Lászlóval együtt kizártak a Lungo Dromból. Lakatos ugyanakkor bízik abban, hogy konszolidálódnak a viszonyok: úgy véli, a 47 tagú testületből mintegy 30-an kellően felkészültek a képviselői poszt betöltésére.

Lakatos Oszkár szerint az ORÖ megszüntetése furcsa helyzetet idézne elő. Az ORÖ hivatalára a különféle intézmények miatt szükség van, csak éppen ORÖ nem lenne: a hivatali dolgozók maradnának, a képviselők mennének.

Az ORÖ legutóbbi közgyűlése. Feltartott kezek
Az ORÖ legutóbbi közgyűlése. Feltartott kezek
Teknős Miklós / Népszabadság

Az albertirsai közgyűlésen egyedül Vajda László szavazott az elnökké választott Balogh János ellen. Annyiból azonban egyezik a véleményük, hogy a szabálytalan pénzfelhasználások miatt Vajda is a korábbi vezetést – jelesül: Farkas Flóriánt és hivatalvezetőjét – tekinti felelősnek. Elmondása szerint az ORÖ képviselői nem is tudtak a Híd a munka világába szövetkezet pénzköltéseiről és ingatlanvásárlásairól.

Az ORÖ bedöntése súlyos következményekkel járna – állítja ­Vajda László. Az országos önkormányzat delegál képviselőket minisztériumi és egyéb döntéshozó testületekbe,

ha ez nincs, akkor a helyi cigány önkormányzatok pályázati pénzei is veszélybe kerülnének.

Vajda még mindig lát 50 százalék esélyt rá, hogy a kormány megmenti az ORÖ-t. Annyi biztos, hogy a kormányzati mentőöv nélkül az országos önkormányzat becsukhatja a kaput.

Közben a RomNet portál lehetséges forgatókönyvként számolt be arról, hogy az összeférhetetlenségi szabályok módosításával Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, a ­Lungo Drom elnöke, fideszes parlamenti képviselő visszatér az ORÖ élére. Farkas hívei nyilván másként gondolják, de a cikkünkben szereplő ORÖ-s politikusok ennek nem látják realitását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.