galéria megtekintése

Ombudsman-ügy: Rubovszky feloldhatná az ellentmondásokat, de nem akarja

1 komment


Fekete Gy. Attila

A kormányoldal a múlt héten még azért tartotta fontosnak Székely László igazságügyi bizottsági meghallgatását, mert mint Kocsis Máté fogalmazott, „befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba", és ha ez igaz, akkor Lázár János szerint Székelynek mennie kell.

A testület összehívásának előzménye, hogy a múlt héten a Magyar Nemzet arról írt, hogy az ombudsmani hivatal és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet munkatársai egyeztettek a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatos ombudsmani vizsgálatról.

Székely László és Rubovszky György kedden. A droglobbi fészkel, a sajtó támad
Székely László és Rubovszky György kedden. A droglobbi fészkel, a sajtó támad
Kurucz Árpád / Népszabadság

A nyilvánosságra hozott e-mailek tanúsága szerint a vizsgálatot kezdeményező TASZ munkatársa azt kérte az ombudsmani hivataltól, hogy ne a szabadsága idején hozzák nyilvánosságra a jelentésüket, mert ő alaposan teríteni kívánja azt a médiában. Bár a jelentés már májusban készen volt, a hivatal csak az önkormányzati választási kampány kezdetén hozta azt nyilvánosságra. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere erre reagálva mondta, hogy „befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba", illetve Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár azt, hogy „ha ez igaz, Székelynek mennie kell".

 

Kedden azonban a bizottsági ülés kezdetén Rubovszky György (KDNP) elnök „az ombudsmant ért sajtótámadással kapcsolatos meghallgatásról" beszélt. Az ellenzék kutyakomédiának és a független intézmények megfélemlítésére tett újabb kormányzati kísérletként értékelte Székely bizottsági meghurcolását – már amennyire szóhoz tudott jutni. Rubovszky ugyanis rendre beléjük fojtotta, majd megvonta tőlük a szót, mondván, ne próbálják megjósolni, hogy mi lesz a bizottsági döntés. Amikor Szabó Tímea (PM) megpróbálta emlékeztetni Rubovszkyt, hogy mit mondott a témában Lázár János, az elnök felcsattant: Elég volt, megvonom öntől a szót, amit Lázár János mondott, nem ide tartozik.

Aztán jött Vas Imre (Fidesz) javaslata, amelyet csak második nekifutásra sikerült felolvasni, akkor is csak hiányosan. Vas zárt ülés elrendelését javasolta az elnöknek, mivel az ügy személyes adatokat (az érintettek korábban már nyilvánosságra hozott hivatali e-mail címét) érint, valamint döntést előkészítő anyagokról lesz szó, amelyek tíz évig nem nyilvánosak. A kormánytöbbség ezt megszavazta.

Később a fideszes képviselők nem szavazták meg, hogy Szabó Tímea elmondhassa a véleményét (ő nem tagja a bizottságnak, ezért kellett volna a testület hozzájárulása, hogy felszólalhasson). A képviselőnő jobb híján a folyosón várakozó újságírók előtt ismételte meg, hogy ő és pártja tiltakozik a civilek vegzálása, az ombudsman megfélemlítésére tett kísérlet és az egész eljárás ellen.

Idő előtt távozott Bárándy Gergely (MSZP) is, aki szerint, ha a sajtót nem küldik ki, az újságírók minden kérdésükre választ kaphattak volna az ombudsmantól. Ő viszont a zárt ülésen elhangzottakról nem mondhat semmit, legfeljebb azt, hogy nem kívánt tovább részt venni ebben a politikai cirkuszban, ezért távozott még az ülés berekesztése előtt.

Aztán véget lett az ülésnek. Behívták a sajtót, majd miután a riporterek Székely elé tartották mikrofonjaikat, kiderült, hogy az ombudsman a bizottság Nagy Imréről elnevezett termében nem nyilatkozhat. Székely kiment, a sajtó fele követte őt, a másik fele maradt, mert Rubovszky előre közölte, tíz percet hajlandó várni az újságírókra, aki akkor nincs ott, az ne is remélje, hogy megtudja tőle, mi történt a zárt ülésen. Még szerencse, hogy Székelynek nem volt olyan sietős, hajlandó volt a folyosón megvárni azokat, akik őelőtte meghallgatták Rubovszkyt.

A bizottság KDNP-s elnökének tájékoztatása szerint az ombudsman már pénteken elküldte írásos beszámolóját a történtekről, amelyből kiderült, hogy fegyelmi eljárás indult az ügyben az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője ellen.

A bizottság Székely beszámolója alapján úgy döntött: az ombudsman nem felelős a történtekért, ám felszólították, hogy a jövőben fordítson a nagyobb figyelmet szervezete pártatlanságára, sőt, annak a látszatára is. Rubovszky lapunk kérdésére – hogy tudniillik, Kocsis Máté „befészkelte magát a droglobbi" kijelentésének fényében „ki támadta meg a sajtóban" az ombudsmant, és ha fegyelmi zajlik a hivatalban, miért támadásról, miért nem leleplezésről beszélt az ülés megnyitásakor – azt felelte, fel tudná oldani az egyes állítások közti ellentmondásokat, de nem teszi, forduljunk ez ügyben Székely Lászlóhoz. Ő azonban nem akart politikusi kijelentésekkel vitába szállni. Távozóban elmondta ugyanakkor, hogy az állami szervek és intézmények informatikai védelméért felelős szervei vizsgálják, hogy a hivatal belső levelező rendszeréből miképpen jutottak ki az ügyet kirobbantó e-mailek a Magyar Nemzethez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.