galéria megtekintése

Saját főnökének a főnöke az orbáni szuperkáder

11 komment


Lencsés Károly

Az MSZP összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ellen az NVB-nél – jelentette be Lukács Zoltán. Az MSZP-s politikus ezt azzal indokolta, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja, a választási bizottság tagja nem lehet központi államigazgatási szervvel munkavégzésre irányuló más jogviszonyban.

Patyi András pedig Lukács szerint nemcsak a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, hanem a kormány tanácsadó, véleményező testületének, az Államreform Bizottságnak is az elnöke, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, „amelynek három minisztérium a fenntartója”.

Lukács hétfőn, amikor az NVB elvetette az MSZP vasárnapi zárva tartásról szóló kérdését
Lukács hétfőn, amikor az NVB elvetette az MSZP vasárnapi zárva tartásról szóló kérdését
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A választási eljárási törvény szerint választási szerv tagja valóban nem lehet „kormányzati szolgálati jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy”. A jogszabály alapján nem kizáró ok azonban a közalkalmazotti – például oktatói – státus, amit Patyi rektorként tölt be. Ezen tehát nem lehet fogást találni.

 

Az NVB vezetője jogilag az Államreform Bizottságban betöltött elnöki funkciója miatt sem támadható, mert a testület létrehozásáról szóló tavaly októberi kormányhatározat szerint a „bizottság elnöke és tagjai a bizottságban végzett tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek". Ebből szakértők szerint az következik, hogy ő központi államigazgatási szervvel formálisan munkavégzésre irányuló jogviszonyt biztosan nem létesített. Elvileg tehát rendben lehet a dolog.

Másfelől igencsak aggályos, hogy Patyi olyan testületben visel elnöki tisztséget, amelynek tagja többek között a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a belügyi, az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárca vezetője,

valamint az emberi erőforrások minisztere is. Vagyis ebben a grémiumban saját hivatali feletteseinek a főnöke. Ilyen fura helyzet pedig csak akkor következhet be – vélik ellenzéki oldalon –, ha a kormányfő maga dönti el, kit milyen posztra delegál.

Egyfelől rendben van, másfelől aggályos
Egyfelől rendben van, másfelől aggályos
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása” – ezt mondja ki a választási eljárási törvény.

Patyi esetében viszont

joggal merülhet fel

– állítják forrásaink –, hogy a pártatlansága politikai és morális értelemben is megalapozottan kétségbe vonható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.