galéria megtekintése

Róna: András helyesen döntött

Az LMP társelnöke, Schiffer András távozása ellenére a pártnak van ideje építkezni a 2018-as választásokig, de előtte számvetésre van szükség – mondta Róna Péter.

A magyar parlament elvesztette a legtisztességesebb és legjellemesebb képviselőjét – értékelte a lemondást lapunknak nyilatkozva Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall közgazdaságtan tanára. A közgazdász, aki az előző ciklusban egy ideig az Ökopolisz Alapítvány (az LMP pártalapítványa) kuratóriumának társelnöke volt, úgy fogalmazott: nem tudja, hogy a politikából való távozás szándéka végleges-e, de abban biztos, hogy a döntés hosszú időre szól.

2010-ben a parlamenti küszöb átugrását ünnepli az LMP akkori gárdája...
2010-ben a parlamenti küszöb átugrását ünnepli az LMP akkori gárdája Fotó: mediaworks...
Mediaworks

– András elsősorban is a barátom, így amikor értesültem róla, először nagyjából egy hónappal ezelőtt, akkor főként az ügy emberi dimenzióját mérlegeltem. Emberként megértem, úgy gondolom, hogy ebből a szempontból helyesen döntött – szögezte le. Róna szerint az LMP-nek még van ideje a 2018-as választásig az építkezésre, előtte viszont azzal kell számot vetni – leginkább a hazai közéletnek –, ami Schiffer András visszavonulásának a motivációja volt: hogy valóban nem jött létre az a szellemi erőtér, ami a terméketlen bal-jobb szembenállás meghaladását lehetővé tehette volna.

 

– Számomra érthetetlen, miért nem rezonált a magyar értelmiség arra az erkölcsileg és tartalmilag is kiemelkedő teljesítményre, amit az LMP produkált – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt kifejezetten az elvtelen, helyezkedő, megalkuvó értelmiségi elit felelősségének tartja: tudomásul vették, hogy a rendszerváltás idején létrejött sérülékeny demokratikus intézményrendszert a jobboldal lebontja, és nem vállaltak semmilyen kockázatot az orbáni hatalom alternatívájának létrehozá­sáért.

...és a 2014-es győztes csapat a választás éjszakáján (barna zakóban Róna Péter)
Teknős Miklós / Népszabadság

Kukorelly Endre: Korrekt, megértem. Civilként politizálni, ezt amúgy­ ajánlom mindenkinek, akkor rögtön nem kell pártkiskátét nyomatni. Sok mindent másként gondolok, mint András, de abban biztos egyetértünk, hogy lehet más a politika. Legyen más.

Jávor Benedek (PM): Úgy tűnik, hogy azok a konfliktusok, amelyek anno a pártszakadáshoz vezettek, nem oldódtak fel a mi kilépésükkel, az LMP-t változatlanul ellentétek feszítik.

Szabó Tímea (PM): Schiffer András kilépése egy másik párt belügye; a legfontosabb belpolitikai kihívás továbbra is az Orbán-kormány leváltása, amihez a baloldali előválasztáson át vezet az út, ebben pedig az LMP-re is számítanánk.

Karácsony Gergely (PM): Schiffer András ösztönzésére álltam politikusnak. Az útjaink különváltak, mindkét útról kiderült, hogy pokoli nehéz. Sajnálom, hogy András feladta az övét, de tisztelet érte, hogy megpróbálta.

Kaufer Virág: Négy éve nem beszéltem Schiffer Andrással, de amikor 2012-ben lemondtam a parlamenti mandátumomról, nem gondoltam volna, hogy egyszer ő is a nyomdokaimba lép. Elképzelhető, hogy az LMP-t és a zöldpolitikát is a maga képére formáló Schiffer valóban elfáradt – jól teszi, ha időt szán rá, hogy szemügyre vegye, amit létrehozott, és elbeszélgessen azokkal, akiket a párt holdudvarából hiányol.

Vágó Gábor: Nem ezzel lett vége az LMP-sztorinak, már akkor eldőlt a párt sorsa, amikor elveszítette rendszerkritikus élét. Schiffer távozása már az epilógushoz fűzött újabb epilógus.

A lét a tét

Az LMP-re, a párt rövid története ellenére jellemzőek a jelentős átalakulások, kiválások, Schiffer András mostani lépése is ebbe a sorba illeszkedik. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy most a legmeghatározóbb politikusát, az egyik legismertebb arcát veszíti el, még akkor is, ha Schiffer a párt tagja marad, ez pedig az LMP létét is veszélyeztető döntés.

A politikus elmondásából is kiderül, hogy lépése mögött ott állnak a párt kudarcai, nem pusztán a leginkább hangsúlyozott „szellemi erőtér” hiánya, hanem az LMP szervezeti gyengesége, a belső döntésképtelenség, a támogatottság stagnálása. Mindez nyilván Schiffer András felelőssége is, de valószínűleg önmagában az ő háttérbe húzódása sem fogja megoldani a problémákat.

A ciklus felénél az LMP stratégiai dilemmák előtt áll, és nem pusztán az ellenzéki szövetségi politikát vagy az Orbán-rezsimhez való viszonyt illetően. Ideológiai szempontból az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a csalódott Fidesz-szavazókra célzó LMP Nyugat-ellenességben, rendszerkritikában nem tud versenyre kelni a Jobbikkal és Fidesszel. Az ezt az irányvonalat leginkább képviselő Schiffer András hátralépése után a párt választhat olyan irányvonalat is, mint a nyugat-európai zöldpártok, és nem olyan mintát követ a továbbiakban, mint amit Ciprasz vagy Varufakisz képvisel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.