galéria megtekintése

Rogán szokatlan húzása

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 05. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Magánemberként rendelt jogi véleményt Rogán Antal egy ügyvédi irodától, miután az általa vezetett önkormányzat bérbe adott egy Károly körúti ingatlant Portik Tamás élettársának, aki azt két hónapon belül kedvezményes áron megvehette.

Magánszemélyként kért jelentést V. kerületi ingatlaneladásokról Rogán Antal, a dokumentum ezért nem föllelhető az önkormányzatnál – mondta Sélley Zoltán jegyző csütörtökön a belvárosi pénzügyi bizottságban. Rogán nem jelent meg, ám a jegyzővel elküldte az iratot, amelyet zárt ülésen tárgyaltak.

Rogán és a jövő városa
Rogán és a jövő városa
Teknős Miklós / Népszabadság

A Blikk írt arról: kedvezményesen vehetett meg egy 212 négyzetméteres üzletet az V. kerülettől a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 évre ítélt Portik Tamás élettársa. Pápa Marianne cége, a Classic Immo Kft. négyzetméterenként 247 ezer forintot fizetett a kiskörúti helyiségért, majd piaci áron adta tovább. Rogán erre közölte: 2012 végén vizsgálatot folytatott, és bár törvénytelenségre nem derült fény, bizalomvesztés miatt kezdeményezte Rónaszéki László jegyző felmentését.

 

A birtokunkban lévő szakvélemény szerzője viszont azt írja: Rogán 2013. március 29-i beszélgetésük után kérte fel, hogy vizsgálja meg a Károly körút 26. alatti ingatlan elidegenítését. Furcsa az is, hogy Rogán miért nem az önkormányzat nevében kérte a jelentést, amely így nem közérdekű adat; az sem tudható, ki és mennyiért készítette. Megkérdeztük Böröcz László alpolgármestert, mi a szokatlan ügymenet oka, de nem tudott rá válaszolni.

A dokumentumból az derül ki, hogy a helyiség bérbeadásáról 2011 szeptemberében határozott a tulajdonosi bizottság. A döntést Rogán helyettese írta alá, a „polgármester úrnál nem járt a döntéssel kapcsolatosan semmilyen irat” – állapítja meg a jelentés, amely oda fut ki, hogy az ingatlanértékesítésekről csak a jegyző rendelkezett minden információval.

A szakvélemény javasolja, hogy a súlyos kockázatokat rejtő rendszert változtassák meg, az előterjesztők térjenek ki a jogi és pénzügyi kockázatokra, különben félő, hogy az önkormányzatnál „úgy hoznak meg döntéseket, hogy a teljes információ birtokában arra nem kerülne sor”. „Azt már polgármester úrnak kell eldöntenie, hogy ezek után is töretlen bizalommal fordul-e a hivatal vezetése felé” – zárul a dokumentum. A jegyzőt 2013 szeptemberében indoklás nélkül menesztették.

A Belvárosban a bérlők kedvezményesen vehetik meg a bérelt helyiséget. Portik élettársának a cége azonban csak két hónapig volt bérlő, de így több mint húszmillió forintot nyert. A 75 millióra becsült ingatlant 52,4 millióért vehette meg. A Rogán által rendelt jelentés szerint az értékesítés fő oka nem a bérlő vételi szándéka volt, az önkormányzat akart bevételhez jutni.

Juhász Péter (Együtt) komolytalannak nevezte, hogy Rogán egy magánemberként megrendelt jelentésre hivatkozik, az LMP-s Csonka Krisztián szerint a dokumentum ürügy lehetett a jegyző menesztésére, hiszen másfél évvel a kiskörúti helyiség eladása után született. Steiner Pál, a pénzügyi bizottság MSZP-s elnöke elmondta: a testület kérésére a hivatal összeállít egy anyagot azokról a belvárosi ingatlanügyekről, amelyek nagy sajtónyilvánosságot kaptak. Március végéig – könyvvizsgáló, igazságügyi értékbecslő és pénzügyi jogász segítségével – ki akarják vizsgálni, hogy az ingatlaneladások szabályszerűek voltak-e, és az elvárható módon térültek-e meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.